Закарпаття перед вибором: Політичне дежавю 71 округу

admin 28.10.2013 08:51 ПОЛІТИКА

"Все те же на манеже". Невже влада знову свого хлопця “бортане” і поміняє його на Балогу?


Виборча кампанія на 71 одномандатному окрузі у Закарпатті з кожним днем набирає обертів. Не стримує кандидатів ані відсутність призначення виборів, ані погрози опозиційних сил взагалі не визнавати їх легітимними.

На відміну від інших проблемних округів, де протистояння зводяться до простої формули “влада-опозиція”, у Хусті вона має свою закарпатську особливість. По-перше, це потужний вплив місцевої економічно-політичної еліти, яка представлена так званим “кланом Балог”. Її очільник, Віктор Балога, політичний хамелеон, якому уміло вдається займати високі загальнодержавні посади в столиці України за різних урядів, фактично контролює регіон. Окрім економічного домінування, його партія “Єдиний центр” керує більшістю органів місцевої влади, а всі високопосадовці в області призначувані Києвом так чи інакше тісно пов′язані з Балогами. Другою особливістю є те, що через поліетнічність та особливості історії регіону, Закарпаттю не властивий електоральний радикалізм сусідніх Львівщини та Франківщини. Більше того, інші поміркованіші опозиційні загальноукраїнські партії “Батьківщина” та “УДАР” майже зведені до маргінального рівня. Парадоксальність регіону в тому, що єдиною можливою опозицією “реальній владі” братів Балог виступає обласний осередок Партії Регіонів, який в основному складається саме з закарпатців, без призначуванців з інших областей, а особливо з Донбасу.

Згідно щорічним рейтингам областей за соціально-економічним розвитком в 2012-2013 р.р. Закарпатська область є постійно аутсайдером, що фактично підсумовує домінування Балог в області. Та й сама партія “Єдиний центр” переживає не найкращі часи: перемога лише на 2 з 4 можливих одномандатних округах та масовий перехід членів “ЄЦ” до інших політичних сил. Саме партії Віктора Балоги найбільше в Україні властивий непотизм. Через ставку лише на членів сім′ї партійні ряди рідшають та втрачається електорат.

Тому зараз для ПР найбільш сприятливий момент поборотися за реальну владу в області і робити ставку радше на свого кандидата, Степана Деркача, аніж на братів Балог.

Та й громадська думка все більше розчаровується в “ЄЦ”. Так, на довиборах у міській раді м. Хуста у березні цього року перемогу здобула Є.Раковці, яка є людиною С.Деркача. Тому перспективи Степана Деркача депутата обласної ради, мецената, благодійника, ефективного менеджера, віруючої людини, а головне корінного хустянина стають більш реальними. Та й для партії влади куди вигідніше мати свого надійного однопартійця в Парламенті, якому дедалі більше довіряють закарпатці, аніж три маятникові голоси Балог, які ніколи не зраджують хіба що своїм власним інтересам. А інтереси визначає не хто інший, як Балога-старший, екс-міністр з надзвичайних ситуацій.

Проте, можливо, Віктор Балога – такий собы Талейран української політики, знову вийде сухий із води, як це не раз йому вдавалося? Віриться у це з трудом…

Подивимось.

Павло БАРНАЦЬКИЙ, “Корреспондент”
transkarpatia.net

admin

Коментарі :


28.10.2013 17:38 Ужгород

Деркача може злити Ледида як Адамчука у свiй час. Час покаже


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат