Росія погрожує, Захід захищає

13.09.2013 17:03 ПОЛІТИКА

Росія продовжує погрожувати Україні. «Брати» ніяк не змиряться з тим, що ми хочемо дружити з Євросоюзом.

Радник російського президента Глазьєв прямим текстом сказав, що в разі підписання українською стороною Угоди про асоціацію з Євросоюзом і створення зони вільної торгівлі Росія буде вводити імпортні мита проти українських товарів. Глазьєв також зазначив, що підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично втратить статус суб’єкта міжнародного права.

Днями прем’єр-міністр Росії Медведєв зібрав своїх заступників, щоб спеціально обговорити ситуацію з Україною. Група російських юристів зробила висновок, що нормативні бази Євросоюзу й Митного союзу несумісні. Про це заявив перший віце-прем’єр Росії Ігор Шувалов на зустрічі з Медведєвим.  

У свою чергу Медведєв заявив: «Я хочу, щоб тут жодних ілюзій не було. Ситуація досить проста: під час підписання відповідного документа з державами Євросоюзу про асоційоване членство практично для наших українських партнерів вхід у Митний союз буде закритий».

Постійні погрози Україні з боку Росії, яка регулярно вводить проти нас економічні санкції, вже зачепили і європейських чиновників. Міністри закордонних справ країн Євросоюзу попередили Росію про те, що не слід чинити тиск на сусідів, які прагнуть до тісніших відносин із Заходом. «Якщо говорити про наші відносини з сусідами на Сході, ми хочемо, щоб вони могли самі вибирати свої економічні та політичні відносини», — заявила комісар із безпеки Євросоюзу Ештон.

Різко висловився і єврокомісар із питань сусідства Фюле. «Дозвольте мені сказати чітко: розвиток проекту Митного союзу має поважати суверенні рішення партнерів. Будь-які погрози з боку Росії, пов’язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятними», — підкреслив він.

Крім того Європарламент також підготував окрему резолюцію щодо недопустимості тиску на Україну з боку Росії.

До речі, наша влада нарешті зрозуміла, що росіяни її просто розводили. Під час зустрічі з фракцією Партії регіонів Президент України Янукович звинуватив російських партнерів у порушенні цілого ряду домовленостей. Зокрема Янукович поскаржився на неохайність у відносинах, маючи на увазі невиконання взятих на себе російською стороною зобов’язань, порушення домовленостей і прагнення принизити та задавити. При цьому президент підкреслив, що таким чином його візаві в Кремлі і «Газпромі» ображають не просто президента, а й усю Україну.

Янукович нагадав, що під час узгодження Харківських угод російська сторона на найвищому рівні пообіцяла, що частиною досягнутих домовленостей стане зміна формули ціни газу, який продається «Газпромом» в Україну. Згодом росіяни так і не дотрималися обіцянки. Україні паливо обходиться в 430 доларів за тисячу кубів із урахуванням відмінусованих 100 дол. плати за оренду Чорноморським флотом Росії баз у Криму. А от цілий ряд країн Європи платять за російський газ усього від 360 до 380 дол. за тисячу кубометрів палива.

Таким чином, Янукович зробив висновок про те, що партнерського і шанобливого ставлення від північного сусіда очікувати не доводиться і тому його рішення на користь ЄС є безальтернативним.

Звичайно, українці повинні бути впевнені в тому, що віддалення від Росії і зближення з Європою не буде занадто болісним. Адже росіяни лякають нас повним економічним занепадом після втрати російських енергетичних ресурсів і величезного ринку збуту українських товарів. Однак посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський переконує, що підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна отримає шанс уникнути шляху економічної стагнації та політичного автократизму. «Україна для Євросоюзу важливий економічний партнер, джерело енергетичної безпеки, а також місток до Росії», — каже Томбінський. На його думку, Україна зараз має два шляхи розвитку. «Перший шлях пропонує розвиток більш відкритого суспільства, інтегрованого в європейський простір демократії, добробуту та ринкової економіки... Другий — це автократична система, яка загрузла в економічній стагнації та політичній нестабільності», — твердить посол ЄС. Головне, на його думку, щоб Україна не залишилася «в сірій зоні небезпеки між Європою та Росією».

Він також окреслив головні вигоди, які може отримати Україна від зближення з Європою: доступ до європейського ринку, вільний рух людей і капіталів, позитивний вплив конкуренції.

Варто зазначити, що наразі у світі поглиблюється продуктова криза, а Україна зі своїм чорноземом може стати житницею всієї Європи і саме цим шляхом варто рухатися. Більше про це — в матеріалі нижче.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат