Закарпатські націоналісти вшанували пам’ять Івана Рогача

admin 30.05.2013 09:47 ПОЛІТИКА

Громадсько-політичний діяч Іван Андрійович Рогач був заступником голови Організації Народної Оборони «Карпатська Січ», членом Головної Команди і військовим писарем «Карпатської Січі», секретарем Президента А. Волошина, членом проводу ОУН, головним редактором тижневика «Українське слово» (1941).


Захід проводився в центральній районній бібліотеці В. Березного. Організаторами виступила Центральна районна бібліотека В. Березного до якої долучився спортивно-патріотичний рух «Карпатська Січ», який нагадаємо 14 березня цього року в рамках відзначення 74-ї річниці проголошення Карпатської України відкрив меморіальну дошку Івану Рогачу в будинку де мешкав патріот по вул. Корятовича, 1.

Сьогоднішній масовий захід підготували Христина Гундертайло та Діана Крайниковець. В межах заходу було розказано про дитинство, життєвий шлях, громадсько-політичну діяльність та смерть Героя Карпатської України Івана Рогача, також протягом заходу діяла книжкова виставка “Вірний син верховини”. Дані розповіді були поділені на вище згадані етапи, які , читачі бібліотеки, поєднювали патріотичними віршами. Сьогоднішніми читачами бібліотеки були : Вікторія Данча, Олександр Готра, Тетяна Циганин, Іванна Чернишова, Мар’яна Устінова, Христина Веселовська, Іван Попович та директор ЦБС – Костенко Олена Юріївна.

Надавали слово і старшому поколінню патріотів Великоберезнянщини, а саме родичам І.А.Рогача. Першою слово взяла вчителька гімназії, невістка Рогачів, Рогач Марія Василівна. Яка розказала про героїчність та відвагу свого предка. Про своє сімейне життя з Василем Рогачем, рідним братом Івана, в страшний антиукраїнський комуністичний період, про переслідування її чоловіка, якого називали “ворогом” народу за те, що він був націоналістом та всім серцем любив Україну.

Нагадала пані Марія, що   : “Івану Рогачу надавали шанс втекти в Бабиному Яру але він залишився і загинув з словами “Україна – Понад Усе!”. Помер писар «Карпатської Січі» за Україну, за її незалежність, яку наша держава отримала в 1991 році, ми самі виноваті в тому в якій країні ми зараз живемо, ті люди які віддавали своє життя за незалежність не про таку державу мріяли, тому ви молодь повинні змінювати нашу систему, повинні виконати мрії наших предків, адже майбутнє Батьківщини за Вами”.

Наступним слово взяв родич Рогачів колишній голова товариства “Просвіта” Мацак Мирон Петрович. Який доповнював свою розповідь старими сімейними фотографіями на яких був присутній Іван Андрійович та батько Мирона Петровича, який був двоюрідним братом Івана. Побажав на завершення присутній молоді небоятися слова “націоналіст” та продовжувати справу Івана Рогача, а саме боротися за ту, нашу соборну незалежну патріотичну державу в якій будуть шанувати борців за волю України, побажав читати та володіти правдивою історією краю та піднімати патріотичний дух на Закарпатті, якби нам тяжко небуло головне нездаватися.

Далі розповідь почав кращий читач бібліотеки Шелепець Іван Юрійович. В своїй короткій доповіді Іван Юрійович згадав майже всю історію Карпатської України, про те, за яких держав ми жили і де нам було краще, наголошував про пакт Ріббентропа – Молотова, розповів про бойові дії на Красному Полі та безпосередньо про Березнянщину в ті роки. Також всім присутнім цікаво було послухати про створення та роботу крайового товариства “Просвіта” в Ужгороді. Оповідач наприкінці згадав захоплюючу розповідь коли 35000 краян йшло маршем вулицями Ужгорода, в якому доречі мешкало 25000, співаючи патріотичних пісень, а біля будинку   “Просвіти” виступив Іван Рогач, який присягнув на вірність України і промовив : «Я ніякий не чех, ні словак, ані русин, я був українцем, є і ним буду завжди», після цих слів його зняли з трибуни та носили на руках.

Останніми слово взяли представники спортивно-патріотичного руху «Карпатська Січ» Тарас Деяк та Руслан Каганець. Координатор руху Т. Деяк, за бажанням присутніх, розповів про сьогоднішню   «Карпатська Січ» та чим вона займається

Тарас Деяк : ”Наш спортивно-патріотичний рух був створений з метою об’єднання всіх націоналістів і патріотично налаштованих людей в одну могутню силу на Закарпатті. Ми є позапартійною організацією, нас об’єднує любов до нашої Нації і бажання змінити життя українців на краще! В першу чергу змінити свідомість краян, щоб ті мислили непрямолінійно, типу вже як є і краще небуде, а розвивалися, мислили широко, цікавилися правдивою історією краю, шукали безліч виходів з скрутного становища, займались фізично, піднімали моральний свій стан і головне незабували, що вони є українцями, які живуть на своїй Богом даній землі.

Щодо діяльності то вона йде в таких напрямках як патріотизм (проведення маршів пам’яті наших героїв, патріотичні лекції), спорт (організація спортивних заходів), культурно-просвітницька діяльність (літературні вечори, концертні програми, вечори пам’яті), благодійність (допомога сиротинцям, спеціалізованим школам, спілкування та проведення різноманітних заходів з сиротами та дітьми з вродженими фізичними вадами), проведення лекцій, конференцій, тренінгів, екологічних акцій, проведення таборів та вишколів.

До вище згаданих слів доповідачів Руслан Каганець додав : ”Сьогоднішні шовіністично налаштовані ресурси під диктовку Кремля намагаються за будь-яку ціну дискредитувати український націоналістичний рух, переписати історію Українського народу, нав’язати українцям почуття меншовартості по відношенню до російського народу. На ряді українофобських сайтів можна знайти відвертий наклеп на видатних українських націоналістів і Іван Рогач — не виключення. Йому приписують співпрацю з німцями та дискримінаційні висловлювання”.

То ж нам не варто забувати про героїчні подвиги наших попередників, хай їхні легендарні вчинки послужать для нас поштовхом творити нову історію нашої нації. СЛАВА УКРАЇНІ!!”

Далі патріоти з «Карпатської Січі» презентували присутнім відеоурок про Карпатську Україну підготовлений активістами руху “Не будь байдужим” у рамках кампанії “Альтернативні уроки історії”. Поштовхом до цього стало виключення цілих розділів історії України, зокрема періоду визвольних змагань, за міністра Дмитра Табачника.

Родзинкою Вечора пам’яті присвяченому до 100-річчя від дня народження Івана Рогача стала Благочинна пожертва книг для центральної районної бібліотеки. Ініціатором виступив рух «Карпатська Січ», який висловлює особливу подяку видавництву МПП «Ґражда» в особі Ребрика Івана Михайловича та крайовому товариству «Просвіта» в особі Федаки Павла Павловича, а також Закарпатській станиці національної скаутської організації «Пласт» та Конгресу українських націоналістів за подаровані ними книги на бібліотеку. Бібліотеці було подаровано близька 100-ні примірників 40-ка письменників, більшість творців книг є закарпатцями. Майже всі книги є патріотичної та просвітницької тематики, тут є і збірник “Карпатська Україна в боротьбі” , збірка віршів закарпатської поетеси Софії Сороки “Живу тобою, Україно!”, є і пару збірок казок для дітлахів, “Отча Земля” Й. Лемка, “Українська мова” Л. Дмитришина, “Українське подоння” А. Животка, “Література народовецтва і чину на українському підкарпатті в першій половині 20 століття” Н. Ребрик та багато інших. Приємно здивувало те, що вже відразу після передачі книжок діти поцікавилися і запитали в бібліотекарів коли можна переглянути книги та взяти додому почитати.

Хочеться додати, що дана акція, а саме Благочинна пожертва книг для бібліотек Закарпатської області буде продовжена. Зараз в планах патріотів з «Карпатської Січі» та вище перерахованих організацій подарувати книги на Іршавщині, а далі спробувати захопити в рамках доного заходу і інші райони нашої області. Для того, щоб охопити всі районні бібліотеки області і подарувати їм правильну патріотичну, просвітницьку літературу   нам потрібна допомога і ми хочемо попросити небайдужих краян, організації чи партії, які мають і можуть подарувати книги долучитися до даної культурно-просвітницької акції, зв’язатися з нами можна через пошту karpatska.sich@gmail.com .

Герої не вмирають, доки ми їх пам’ятаємо.Нам не варто забувати про героїчні подвиги наших попередників, хай їхні легендарні вчинки послужать для нас поштовхом творити нову історію нашої нації. СЛАВА УКРАЇНІ!

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат