Чому балогівці не захотіли,   щоб райони отримали гроші

25.05.2013 10:40 ПОЛІТИКА

Ми коротко повідомляли про те, що на минулій сесії облради фракція Балоги «Єдиний центр» відмовилася голосувати за зміни до бюджету, тож райони області так і не змогли отримати чималі кошти на фінансування сотень об’єктів соціальної та культурної сфери.


Райони давно чекають цих коштів, тому що вони вкрай необхідні на ремонти лікарень, шкіл та дитячих садочків. Однак голова ради Іван Балога з сарказмом натякнув, що думку депутатів його фракції проігнорували, тому «єдиноцентристи» не голосували. Зокрема Балога сказав, що в законопроекті обмежене фінансування газети «Новини Закарпаття». Тобто для Балоги та його фракції важливим є те, що газета, яку очолює член фракції «Єдиний центр» Ящищак, повинна отримати гроші, а якщо вже їй обмежують фінансування, то нехай гроші не отримує ніхто.

Тепер люди в районах області повинні знати, що гроші вони не отримують через те, що балогівці недоотримали коштів на видання свого колеги. Під час голосування члени фракції «ЄЦ» просто вийняли картки для голосування. Невже їм було байдуже, що   рішення ради дозволило би розподілити між об’єктами соціальної сфери Закарпаття понад 170 мільйонів гривень вільних коштів?

Ситуацію з пригальмовуванням фінансування прокоментував і голова фракції Партії регіонів Ігор Свищо. «З моменту проведення сесії і політики, і журналісти увесь час намагалися перевести питання бюджету у виключно політичну площину, забуваючи при цьому про те, куди ж насправді повинні були піти оті гроші. А піти вони повинні були на дуже важливі й потрібні проекти. Понад півтора мільйона гривень ми планували виділити на придбання санітарного автотранспорту станціям «швидкої» медичної допомоги та на капітальні ремонти їх приміщень. Ще три мільйони повинен був отримати Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги. Це і той же транспорт, і ремонт, і навіть заробітні плати. То як ми тепер повинні дивитися в очі лікарям? Якщо вже я почав зі сфери охорони здоров’я, то не можу не згадати про 800 тисяч на будівництво тублікарні у Нижній Апші, 500 тисяч — на реконструкцію Обласного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді, майже два з половиною мільйони на завершення будівництва хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні та, звісно ж, мільйон на такий довгоочікуваний перинатальний центр.

Наразі всі ці проекти залишаються без фінансування. Зі згаданих уже причин 500 тисяч так і не отримають Мукачівський та Тур’є-Реметівський психоневрологічні диспансери. У першому потрібно відремонтувати дах, у другому — провести загальну реконструкцію будівлі. Термінової реконструкції потребує обласний ляльковий театр. На ці роботи планували віддати 700 тисяч. І, як на мене, найсерйознішим пунктом, який так і не отримав реальної фінансової підтримки, є будівництво житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для цього було передбачено 800 тисяч. Я можу продовжити цей перелік десятками дитячих садочків та шкіл, які також потребують ремонту. Однак усе фінансування так і залишилося на папері, тому що не відповідало інтересам окремих депутатів. Вони просто мовчки повиймали картки і замість того, щоб спокійно та виважено пояснити свою позицію, «завалили» голосування», — цитує Ігоря Свища прес-служба Партії регіонів.

Загалом сам Балога на сесії поводився доволі зухвало і через певне емоційне збудження навіть вляпався у скандал. Десь він ляпнув про тиск начальника управління здоров’я Романа Шніцера на керівників медичних закладів області. І коли присутній на сесії Роман Шніцер попросив своїх колег сказати, на кого з них коли і яким чином він тиснув, то ті поховали голови в плечі, а от Балога випалив, що передасть роздруківки телефонних розмов Шніцера у прокуратуру. Роздруківки телефонних розмов можна зробити спеціальним обладнанням після прослуховування, тому у прокуратури однозначно має виникнути питання, на яких підставах балогівці прослуховують начальника управління охорони здоров’я області. Не виключено, що правоохоронці порушать справу за цим фактом, бо заява Балоги була однозначною і публічною, тому тепер нехай розповість, на яких підставах прослуховуються телефони опонентів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат