Без крові не обійшлося

Відділ політики 25.05.2013 10:54 ПОЛІТИКА

Минулої суботи столиця України пережила два потужні мітинги антагоністів. Опозиція проводила фінальну акцію «Вставай, Україно!», а влада збирала своїх прихильників на так званий «антифашистський» мітинг.


Не важко було здогадатися, що опозиціонерам із регіонів до столиці не так легко буде добратися. Деяких активістів просто знімали з поїздів, приписуючи чи то наркотики, чи хуліганство. А подеколи влада просто зупиняла… рух поїздів. Понад 15 пасажирських поїздів, які з різних регіонів Західної України їхали до Києва, були зупинені.

Зокрема, поїзд «Ужгород—Київ» № 100 чимало часу простояв у полі перед Стриєм. Як пояснили пасажирам провідники, зупинка викликана начебто «замінуванням станції Стрий».

Приблизно те саме стосувалося й автобусів та маршруток, на яких опозиція їхала до столиці. ДАІ отримала чітку вказівку зупиняти автобуси з опозиціонерами і давати вільний проїзд автобусам із людьми, які їхали на провладний мітинг. «Провладні» автобуси мали наклеєні на переднє скло спеціальні наліпки. Щоправда, опозиціонери зрозуміли, що можуть полегшити собі дорогу до Києва також у такий спосіб, тому деколи ліпили і на свій транспорт такі наліпки або навіть вивішували прапори Партії регіонів.

Уже в самому Києві без провокацій не обійшлося. «Антифашисти» провели мітинг досить спокійно. Лідер фракції Партії регіонів Єфремов звинуватив «Свободу» в нацизмі й закликав мітингувальників дотримуватися принципів гуманізму, прав людини, рівності й братства, а не фашизму. Люди поплескали і розійшлися.

А от опозиції поталанило менше. Проти опозиційного мітингу постійно чинилися провокації. Зокрема на колону опозиції під час руху до Софійської площі напала група бандитів і застосувала проти активістів сльозогінний газ. Потім узагалі провокатори намагалися прорватися на мітинг опозиції на військовому БРДМі, однак натовп оточив машину і викурив провокаторів газом.

І все ж ще кілька бійок стали доволі серйозними. В одній із них спортсмени-бійці накинулися на опозиціонерів і від них дісталося й журналістам. Постраждали кореспондентка «5 Каналу» та фотограф. Згодом журналісти встановили, що у нападі на журналістку Сніцарчук та фотографа Соделя, ймовірно, брав участь голова Білоцерківської міськорганізації «Молодих регіонів» Арсен Капанський. На жаль, міліція в бійці стала на бік нападників і тільки під тиском преси згодом міліціонери змушені були арештувати одного з них, але потім суд відпустив його під заставу.

Загалом багатотисячні вуличні акції опозиції та влади 18 травня є репетицією протистояння під час майбутньої президентської виборчої кампанії. Таку думку висловив голова правління дослідницького центру «Пента» Володимир Фесенко.

«Я з тривогою сприйняв новину про бійку, яка відбулася за участі опозиційних активістів та їхніх опонентів неподалік Софійського майдану. Це вже може бути репетицією громадянського протистояння. Бо всі розуміють, що на цих виборах багато що буде вирішуватися шляхом вуличної боротьби», — сказав експерт. Порівнюючи мітинг опозиції та альтернативну акцію влади «В Європу — без фашистів!», Фесенко сказав, що обидві акції дуже скидаються на «політтехнологічну репетицію» президентської кампанії.

Відділ політики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат