Тимошенко і Луценко все таки братимуть участь у виборах (ДОПОВНЕНО)

admin 06.04.2012 10:18 ПОЛІТИКА

(мовою оригіналу) Но не как реальные кандидаты в списке оппозиции, а в качестве политических образов

Объединенный оппозиционный список на парламентских выборах вероятен, однако Юлия Тимошенко и Юрий Луценко войдут в него только на первом этапе. Такое мнение в комментарии «Багнету» высказал политолог Владимир Фесенко. Как отметил эксперт, вероятность общего списка «существенно выросла за последние два месяца», в то же время потенциальных партнеров сдерживает взаимное недоверие.

В частности, в отличие от «Сильной Украины», объявившей о самороспуске, «Фронт змин» самоликвидироваться не будет и «на мой взгляд, это проявление некоторого недоверия и сомнений в перспективности этого оппозиционного объединения». Как предполагает эксперт, лидер «ФЗ» и другие влиятельные фигуры из этой политсилы войдут в общий список как беспартийные, оставив партию как запасной вариант.

В то же время, Владимир Фесенко подчеркнул, что первый вариант общего списка от оппозиции на парламентских выборах возглавят Юлия Тимошенко и Юрий Луценко. Но «когда ЦИК их не пропустит, потому что арестованы и есть судимости», тогда они будут использованы «в предвыборной агитации, как политические образы жертв режима».  

bagnet.org
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Чи з’являться Тимошенко й Луценко у виборчих списках: всі «за» опозиції та «проти» ЦВК

Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Сергій Власенко. Саме так, найімовірніше, виглядатиме перша п’ятірка спільного передвиборчого списку БЮТ-«Батьківщини» та «Фронту змін», коли третій та четвертий з названих персонажів нарешті домовляться про все інше. В усякому разі, питання щодо Тимошенко на чолі списку, запевняють її соратники, вирішене

Але ж екс-прем’єрка відбуває покарання в Качанівській колонії. А Закон про вибори народних депутатів України, як і Конституція, твердять, що «не може бути обрана» до парламенту особа, котра «має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку» (ст. 9 названого Закону).

Що ж до Луценка, котрий ще перебуває в СІЗО, то прецедент виходу з камери просто в депутати існує – так було з нинішнім парламентарем від БЮТ Андрієм Шкілем, заарештованим ще 2001 року за «організацію заворушень» під час акції «Україна без Кучми». Навесні 2002 року Шкіля, котрий ще був не засудженим, а тільки підозрюваним, обрали до ВР. Але Луценкові на це сподіватись не варто: вирок йому стовідсотково винесуть ще до початку виборчої кампанії. І навіть, напевне, підтвердять цей вирок в апеляційному суді.

Тож чи можуть Тимошенко та Луценко очолювати виборчий список, якщо вони не мають права стати депутатами? Відповідь може здатись очевидною, але в БЮТ вважають, що не все так просто. Закон дійсно говорить, що засуджені не мають права отримати депутатські мандати. Але, наголошують на Турівській, закон не каже, що вони не можуть балотуватися.

Цю ідею вже «засвітив» хитромудрий спікер Верховної Ради Володимир Литвин. На його думку , «щоб і на цьому ґрунті не виникали конфлікти, своє слово мав би сказати Конституційний суд».

Зі свого боку, знаний експерт з конституційного права, нардеп Юрій Ключковський, упевнений, що Центрвиборчком Тимошенко та Луценка не зареєструє. «Список зареєструє, а їх ні. Поки є формальна судимість, ЦВК буде діяти формально», - сказав КлючковськийТижню. При цьому парламентарій нагадав , що свого часу ЦВК не зареєструвала кандидатом в депутати екс-прем’єра Павла Лазаренка, котрий і досі відбуває покарання в американській тюрмі.

Проте насправді ситуація з Лазаренком була дещо іншою. Тоді, перед парламентськими виборами-2006, питання його реєстрації широко дебатувалося в експертному середовищі. Проблемою було те, чи повинна українська ЦВК брати до уваги вироки іноземних судів – адже в Україні Лазаренко засуджений так і не був. У підсумку влада знайшла соломонове рішення.

Як оголосив тодішній голова ЦВК Ярослав Давидович, Лазаренка відмовились реєструвати за цілою низкою обставин (включаючи, наприклад, відсутність у його паспорті фотографії, котру туди потрібно вклеювати по досягненні 45-ти років), але головною причиною стало те, що Лазаренко постійно перебував у США. А, згідно з усе тією ж ст. 9 Закону про вибори народних депутатів, бути обраним може бути лише той, хто постійно проживає на території України протягом 5 років перед виборами.

Заяви соратників, об’єднаних у Блок Лазаренка, що їхній ідейний натхненник перебуває за океаном не зі власної волі, до уваги взяті не були. Українські суди рішення ЦВК підтвердили. Тим паче, що на той час уже існував прецедент: ще 2002 року ЦВК не дозволив балотуватись до ВР за списком Соцпартії знаменитому майорові Мельниченку. Тоді теж використали саме норму про постійне проживання в Україні (як відомо, автор «касетного скандалу» на той час отримав притулок у США).

Щоправда, з українською Фемідою ніколи не можна сподіватись на чіткість і послідовність: 2005 року Верховний суд вирішив, що Мельниченка позбавили права балотуватись незаконно. Але ЦВК у відповідь просто знизав плечима: за офіційним рішенням цієї інстанції, визнати право Мельниченка на депутатство через три роки після виборів було вже неможливо.

Таким чином, можлива відмова в реєстрації Тимошенко та Луценкові саме через наявність судимості стане першим таким випадком в Україні. На що ж розраховують в опозиції? Очевидно, в першу чергу на створення інформаційного приводу. Вже ясно, що гасло «Юлі – волю!» стане одним з головних передвиборчих гасел. Відмова в її реєстрації кандидатом у депутати дасть черговий привід поговорити про «репресії режиму».

Певним підспір’ям тут може стати рішення Європейського суду з прав людини. Про великі надії на Євросуд Олександр Турчинов заявляв ще в середині березня. Водночас варто нагадати, що судді в Страсбургу, навіть якщо встигнуть до виборів, можуть винести хіба що рішення про необгрунтованість арешту Тимошенко (та й Луценка) на стадії досудового слідства, та про порушення судом і слідством їхніх прав. Власне обвинувальних вироків, винесених опозиційним політикам, Євросуд скасувати не може, і не має права вимагати їхнього звільнення.

Усе це означає, що прізвищ Тимошенко та Луценка у виборчих бюлетенях 28 жовтня ми не побачимо. За Законом про вибори народних депутатів, бюлетені друкуються мінімум за тиждень до дня голосування. А подати затверджені партз’їздами списки кандидатів до ЦВК учасники перегонів повинні аж за 75 днів. Після чого комісія має 5 днів на те, щоб їх затвердити – повністю або ж, як воно і буде в даному випадку, з винятками.

Безумовно, у відповідь опозиція подасть до суду. У вже згаданій ситуації з Лазаренком суди тривали майже два місяці, причому включно зі святковим січнем. Цього разу можуть справитися швидше. Але свою порцію піару на цій справі БЮТ-Б все одно отримає.

В принципі, влада має можливість позбавити «тимошенківців» такого щастя. Недарма ж Литвин згадав про Конституційний суд. Якщо які-небудь «небайдужі» громадяни, а то й депутати, попросять КС роз’яснити, чи може засуджена людина фігурувати у передвиборчих списках, тлумачі Основного Закону напевне винесуть негативний вердикт. Утім, поки що про подібні плани не відомо.

Олександр Михельсон
http://tyzhden.ua

++++++++++++++++++++++++++++++++

Власть пытается отправить Луценко и Тимошенко лечиться за границу и сделать их «беглецами», — Арьев


Пенитенциарная служба советовала Юрию Луценко написать заявление с просьбой лечиться за границей. По данным СМИ власть активно прорабатывает с европейскими политиками возможность отправки Юлии Тимошенко на лечение в Германию. В оппозиции считают, что власть пытается сделать политзаключенных «беглецами».


Фото ZN.UA

Представители пенитенциарной службы советовали экс-министру МВД Юрию Луценко написать заявление с просьбой лечиться за границей. Об этом на своей странице в социальной сети Facebook заявил народный депутат Владимир Арьев.

По мнению депутата, такое поведение представителей пенитенциарной службы связано с желанием действующей власти подставить оппозиционных лидеров.

«Кажется, власть пытается подставить главных политзаключенных — сделать их „беглецами“. Тюремщики настойчиво советуют Луценко написать заявление о лечении за рубежом. Юра категорически отказал. Сказал, что будет лечиться только в Украине», — отметил политик.

Тем временем по информации газеты «Сегодня» украинская власть активно прорабатывает с европейскими политиками возможность отправки Юлии Тимошенко на лечение в Германию. Это должно произойти во второй половине года — после чего у Евросоюза будут развязаны руки в вопросе заключения с Украиной договора об ассоциации.

Информация об этом была и в немецких СМИ со ссылкой на источник в своем правительстве. Источник в руководстве Партии Регионов сказал: «Не знаю, существует ли четкий план, но вероятность того, что Юлю отправят лечиться за границу, очень высока».

«На данный момент нет правовых оснований для того, чтобы заключенного отпустить за границу. И я не слышал, чтобы подобные прецеденты были у нас или в других цивилизованных странах. Но если из высших гуманных соображений вдруг будет решено отпустить ее под гарантии возвращения, то мы обсудим этот вопрос», — объясняет первый зампред фракции ПР Михаил Чечетов.

В БЮТ говорят, что Тимошенко если и поедет за границу, то обязательно вернется.

«Я знаю о таком слухе, но могу ответить только словами Юлии Владимировны, которые она передала через своего адвоката Власенко. Она ни на минуту не останется за границей. То есть лечение лечением, но после него Тимошенко обязательно вернется, чем бы ей тут ни угрожали», — говорит нардеп-бютовец Андрей Шкиль.

Как сообщалось, на днях генеральный прокурор Украины Виктор Пшонка разрешил лечение Тимошенко за пределами Качановской колонии, где она содержится.

Впоследствии пресс-служба Министерства здравоохранения Украины сообщила, что лечение Тимошенко планируется проводить в отделении патологии позвоночника и периферической нервной системы Центральной клинической больнице «Укрзалізниці», материально-техническая база которой «полностью отвечает всем требованиям специалистов из Германии, согласованным также всеми специалистами медкомиссии Минздрава».

Тимошенко в настоящее время не дала согласия на лечение в этом учреждении.

Зеркало недели

admin

Коментарі :


06.04.2012 11:57 юрій

Тимошенко і Луценко ніколи вже не вийдуть з ХАМОВСЬКОІ тюряги!Хам іх не випустить!І Європа тут не допоможе,бо я ось так дивлюся по теліку новини і віступи всяких тих представників з так званого Європейського Союзу - нікому ми,роб*ятки,не потрібні!У них купа своіх проблем!У нас в місті,деякі "щирі"украінці також дуже раді,що Тимошенко сидить.Обзивають іі і жидівкою,і воровкою!Ось такі ми є - недобиті рагулі!Сама продажна і корумпована це ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ!Тут все схвачено і за все заплачено!Рука руку миє!Що менти,що прокуратура   СБУ - всьо своі "роб*ятки".Кругова порука!В медицині взятки,в Університеті взятки,в судах взятки .......Мафія процвітає!Хтось може сказати,що я бачу тільки погане - ні!Я пишу тільки факти!Вчора той безграмотний "проффессор" зібрав нараду всіх тих хто навіть виступав і проти нього,по питаннях днів Т.Шевченка......в 2014 !!!! році!З дня народження!Так хвалили того ХАМА,якби воно сказало цілувати його в дупу----цілував би кожний перший,ща би черга стояла!Була там і ГАНЗЯ ГЕРМАН з наших теренів з села КОЛОДРУБИ.!Іздить на машині ціною 200 000 баксів!Хто має добру зарплату,живуть при кориті - ім по херу наші з вами проблеми.Вони ясно що будуть хвалити того ЯНУКОВИЧА!Ну ато ЯНУКОВИЧ то є ніхто і звати його нікак!А сидять люди бо він мстить за те що його критикували і казали йому в очі правду!Народ - бидло наш,томуми так і живемо!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат