Балога — фаворит чи лузер?

09.03.2012 17:12 ПОЛІТИКА

Після ряду останніх подій у закарпатському політикумі заговорили про те, що Балога у фаворі президента Януковича і отримав від нього повний карт-бланш на контроль за областю. При цьому місцева влада від Партії регіонів має бути також підконтрольна Балозі й виконувати його забаганки.


Перший дзвіночок пролунав на сесії облради, коли «регіонали» разом із балогівцями дружно проголосували за звернення до Януковича з проханням залишити на посаді ректора УжНУ соратника Балоги по «ЄЦ» Вегеша. І це при тому, що раніше вперто ширилися чутки про намагання місцевих «регіоналів» посадити в ректорське крісло Володимира Приходька. Це сталося відразу після візиту в область глави уряду Миколи Азарова, який, як передбачалося напередодні, мав проінспектувати вотчину Балоги і вчинити йому рознос. Але розносу не було. Принаймні публічного.

Наступним нездоровим сигналом для «регіоналів» стали дві популістські новини інформагентств. Перша новина йшла від самої прес-служби Адміністрації Президента і йшлося в ній про те, що Балога навідався до Януковича в резиденцію і там мав із ним ділову розмову. На публіку видали лише те, що стосувалося справи: мова йшла про будівництво нового конфайнмента на Чорнобильській АЕС, про готовність МНС до убезпечення території України від весняної повені та паводків, про жорсткий контроль за дотриманням правил пожежної безпеки на об’єктах із постійним або тимчасовим перебуванням дітей і таке інше. Але всі розуміли, що навряд чи Янукович та Балога говорили лише про роботу. Можна тільки уявити, як закарпатська влада від «регіоналів» кусала лікті й намагалася дізнатися, чи дійсно Янукович дав Балозі зелене світло щодо керування політичними процесами в Закарпатті, чи все-таки навпаки — вилаяв його за вільнодумство.

Аж тут з’явилася й інша новина, яка мала на меті показати силу Балоги і лояльність до нього президента. Щоправда, цього разу її поширила прес-служба МНС. Тобто підконт¬рольного відомства Балоги. І стосувалася новина зустрічі Балоги з главою Католицької церкви Папою Бенедиктом XVI. Мовляв, під час зустрічі Балога передав Папі вітального листа від Януковича. «Балога вручив від імені президента подарунок Верховному правителеві престолу — рідкісне видання Євангелія», — повідомляє прес-служба МНС. У свою чергу кардинал Леонардо Сандрі вручив Балозі державну нагороду Ватикану — Папський лицарський орден Святого Сильвестра за значний особистий внесок Балоги у діяльність Закарпатської єпархії.

Після цього всього дійсно може скластися думка про те, що Балога приласканий президентом. Але чи дійсно це так? Газета «Сегодня» також повідомила про зустріч Балоги і президента в президентській резиденції «Межигір’я». Журналісти «Сегодня» також переконані, що розмова була не лише про державні справи. Але, на думку газетярів, Янукович почав нагинати Балогу на те, щоб до кінця уже цього місяця балогівський «Єдиний центр» був приєднаний до Партії регіонів. Крім того, швидше за все, Балозі Янукович дав зрозуміти, що партійці, які робили йому вибори, тобто очолювали виборчі штаби на минулих президентських виборах, йому цінні, тому саме губернатор Ледида має керувати процесами. Чи може це сподобатися Балозі? Якщо не буде внесено змін у виборче законодавство і поріг проходження в Раду не зменшать із 5 % до одного, то «ЄЦ» Балозі може не пригодитися, тому й розпрощатися з ним можна без особливих жертв. Але Балога так само чудово розуміє, що влившись у Партію регіонів, він втратить значну частку свого електорату, а згодом буде вимитий і з самої Партії регіонів. Тобто його використають і викинуть.

І ось днями Балога рішуче заявив, що «Єдиний центр» вливатися в Партію регіонів не буде. «ЄЦ» і надалі залишається й уже починає активну кампанію. Зокрема по всій області на 8 Березня жінкам розносили вітальні картки від «ЄЦу» і «єцунів».

Те, що дружби між губернатором Ледидою та Балогою все ж немає, свідчить і заява самого Ледиди на нещодавньому представленні нового очільника Партії регіонів у серці балогівської вотчини — Мукачеві. Тут таки відбулася зустріч із мешканцями Мукачева. Як повідомляє «Наша справа», на зустрічі надійшла пропозиція допомогти з будівництвом храму, на яке треба 250 тисяч гривень, на що Олександр Ледида відповів: «Ми можемо допомогти будівництву. Але, як завжди, на відкриття храму приїде Балога, усі ЗМІ покажуть гарну картинку і скажуть, що саме він його збудував. Думаю, треба знайти інший шлях, щоб допомогти з будівництвом». Один із підприємців підтвердив інформацію, розповівши про «термінове» відкриття фонтана у Росвигові перед місцевими виборами, на який їх «попросили» здати гроші, а всі лаври дісталися одній політичній силі.

«Усі карликові партії, як-от «ЄЦ», невдовзі розпадуться, — заспокоїв присутніх Ледида. — Партія регіонів поставила завдання перемогти у всіх шести закарпатських округах і я не бачу перешкод, щоб вона його не виконала».

Таким чином, протистояння між «регіоналами» та балогівцями триває і навряд чи Ледида робив би подібні заяви, якби не був упевнений у тому, що президент не давав Балозі жодних преференцій.
Відділ політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


12.03.2012 13:41 ВВП

Політтехнологія - хороша наука


11.03.2012 17:57 Да это я

Единый центр партия коллегиального типа и сейчас не все еще понимают для чего она была создана. Но прдет время когда лидеры этой партии возглавят реформы в различных сферах


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат