Кнопкодави прийняли бюджет   і дали місце іншим кнопкодавам

07.12.2012 17:12 ПОЛІТИКА

Верховна Рада шостого скликання ухвалила державний бюджет на 2013 рік і пішла в небуття. Незабаром місця в Раді займуть обранці нового скликання.

Загалом дефіцит держбюджету в 2013 році встановлено у сумі 50,4 млрд. гривень, доходи передбачаються на рівні 361,5 млрд. гривень, а витрати — 410,7 млрд. гривень.   Як уряд буде компенсовувати дефіцит у 50 млрд., поки що не ясно, але точно, що від цього не постраждають самі депутати та українські багатії. Все ляже на плечі дрібного бізнесу і пересічного громадянина.

«Це перший бюджет за останні 5 років, який передбачає зменшення доходів державного бюджету на 12,5 мільярда гривень, а при цьому зменшуються доходи держбюджету і збільшується валовий продукт», — заявив Арсеній Яценюк із трибуни парламенту перед голосуванням.

«Основний тягар зі сплати податків лягає на громадян України. Додатково з українців стягнуть 1 мільярд гривень. На противагу підприємствам, які належать Партії регіонів і заплатять на 1,6 мільярда податку на прибуток менше, ніж у тому році. При цьому середня зарплата і прожитковий мінімум зросли на 12 і 13 гривень», — сказав він. Яценюк також зазначив, що цей бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ і Генпрокуратуру загалом на 1,3 мільяра гривень.

ЯНУКОВИЧ «ОБХОДИТЬСЯ» УКРАЇНЦЯМ У 2 МІЛЬЙОНИ ЩОДНЯ

Утримання президента Віктора Януковича в 2012 році обі­йшлося країні в 635 мільйонів гривень, тобто майже у 2 мільйони гривень щодня. Про це пише Forbes.ua із посиланням на «Вісник державних закупівель». З 2010 року, початку каденції президента, ця сума склала 1,42 мільярда гривень.

Карпатська резиденція президета «Синьогора» була реконструйована та були добудовані гостьові будиночки й ресторани на загальну суму 81,32 мільйона гривень. З 2010 року на це місце пішло майже 0,25 мільярда гривень.

Реконструкція кримських дач Януковича, споруда вертолітних майданчиків та реконструкція прилеглих доріг обійшлися в 2012 році в 94 млн. гривень, за три роки — в 373 млн. гривень.

Президентська рибалка в 2012 році коштувала 6,55 мільйона гривень, за три роки — понад 16 мільйонів. До цієї суми ввійшли будівельні роботи в колишньому природному заповіднику в Криму, де Янукович зараз проводить час із вудкою.

Автопарк, який на початок року складався з 385 машин, обі­йшовся бюджету в 2012 році майже в 40 мільйонів гривень, за три роки — в 122 мільйони.

Утримання президентського авіатранспорту обійшлося в 95 мільйонів гривень, за три роки — в 251,6 мільйона гривень. Тільки на оренду трьох верто­льотів люкс-класу в наближеної до президента фірми «Танталіт» у цьому році пішло 8,1 мільйона гривень.

Прийом гостей, а також реконструкція для цієї мети Маріїнського палацу і комплексу старовинних будівель на Липках у цьому році коштували 194 мільйони гривень, за три роки — 203 мільйони.

Утримання Адміністрації Президента і Держуправління справами, основна стаття якого припадає на харчування, цього року коштувало 50 мільйонів гривень.

УРЯД І НАРДЕПИ «ОБХОДЯТЬСЯ» НАМ ТАКОЖ ДОРОГО

Навіть не потрібно наводити цифри на витрати утримання уряду. Урядовці люблять жити шикарно. Наразі уряд Азарова відправлено у відставку і хто з міністрів залишиться в новому уряді, поки що не відомо. Але навряд чи нові урядовці будуть заощадливішими для народу. До речі, вже наприкінці цієї каденції автопідприємство Господарсько-фінансового департаменту секретаріату уряду уклало низку угод на постачання зимових шин на загальну суму 456 тис. гривень.   Комплект із чотирьох шин коштуватиме 106 тис. гривень, що перевищує ціну нового автомобіля «Ланос». Це щоб автомобілі урядовців на дорогах не виляли.

Ну а що стосується кнопкодавів, то у них також усе дуже пристойно. Кабінет Міністрів збільшив фінансування на утримання апарату Верховної Ради в 2013 році на 0,7   %, або на 6,1 млн. гривень — із 869,8 млн. гривень у 2012 році до 875,9 млн. гривень у 2013 році. Зокрема, виділено на здійснення Радою законодавчої діяльності 456 млн. гривень; на обслуговування організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності парламенту — 302,6 млн. гривень, на фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу управління справами Ради — 88,5 млн. гривень.

Тільки за останні тижні клінічна лікарня «Феофанія», в якій підліковують чиновників, закупила обладнання на понад 19 мільйонів гривень. Загалом із початку 2012 року «Феофанія» провела тендери на приблизно 170 мільйонів гривень.

Ну і в минулому номері ми повідомляли про те, що рекордна кількість депутатів нового скликання забажали квартири в Києві. Таких заяв було 180. Лише за цей рік із держбюджету було витрачено 21 мільйон гривень на розселення 140 депутатів у готелях, а наступного року доведеться сплатити 33—35 мільйонів. За кожного проживаючого депутата Верховна Рада перераховує готелю 500 грн. на добу. А тепер ще і депутати, які щойно склали повноваження, вимагають, щоб їх продовжували утримувати в готелях. А деякі депутати не хочуть виїжджати з державних квартир. Пригрілися за народні гроші.

***
ДО ТЕМИ
Син «регіонала» купив будинок за 22 мільйони доларів у Нью-Йорку

Щоб стало зрозуміло, як живуть деякі нардепи і їхні сім’ї, достатньо почитати свіжу новину про сина депутата з Партії регіонів Миколи Янковського, який не лише виклав 270 тисяч євро за діжку з вином і візит екс-президента Франції Саркозі, а й купив собі будинок за 22 мільйони доларів у Нью-Йорку. Про це повідомляє «The New York Times».
«Таун-хаус разом із басейном на 60 футів, проданий за 22,375 мільйона доларів — це найбільший продаж тижня», — зазначає американське видання. На додаток до басейну в шестиповерховому будинку, де тепер має «хату» і син українського «регіонала», є приміщення для фітнесу та масажу, великий зал-кінотеатр, п’ять спалень, включаючи спальню господаря, яка займає весь поверх, дві тераси та сад.
Як повідомляється, шестиповерховий будинок розташований за адресою 247 Central Park West та виходить вікнами на парк. Колишній власник використовував його для розміщення великої колекції сучасного мистецтва. Також раніше власницею цього будинку була внучата племінниця Уолта Діснея.
А як піклується влада про звичайних людей? Вдає, що піклується. Уряд запропонував збільшити мінімальну зарплату у 2013 році на 71 гривню. Як відомо, мінімальна зарплата у 2012 році зросла на… 61 гривню — до 1,134 тис. гривень. Чиновники на один сніданок витрачають більше…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат