12.12.12: старт Ради

Відділ політики 30.11.2012 17:05 ПОЛІТИКА

Випотрошені на виборах партії й майбутні нардепи вже нервово очікують моменту, коли почнуть відновлюватися їхні спорожнілі засіки. Руки чешуться за такими бажаними книжечками, які надають статусу безкарності й численних державних пільг.

Виборча кампанія кандида­тів-мажоритарників коштувала від 800 тисяч до 10—12 мільйонів гривень. Таку цифру озвучила координаторка громадської організації «ОПОРА» Ольга Айвазовська. При цьому вона зауважила, що ці цифри є приблизними, оскільки «ОПОРА» не проводила детальний фінансовий моніторинг усіх округів. Водночас на прес-конференції були оприлюднені дані фінансового моніторингу по 3 пілотних округах (№ 222 — Київ, № 42 — Донецьк і № 73 — Закарпаття).

«Виходячи з цього моніторингу, ми можемо зробити висновок, що перемогли ті кандидати, які витратили найбільше коштів. Єдиним винятком є, можливо, Київ», — сказала Айвазовська. Вона також наголосила на тому, що всі кандидати витратили більше коштів, ніж задекларували доходів, а основні видатки — це тіньові кошти.

Айвазовська також зазначила, що основні кошти витрачалися кандидатами на так звану благодійність та в день виборів. Також вона підкреслила, що нинішнє виборче законодавство «жодним чином не мотивувало кандидатів вести чесну кампанію». «Наші спостерігачі зафіксували 103 випадки підкупу виборців, але по жодному з них не було належної реакції правоохоронців».

Згідно з даними моніторингу комітету «Рівність можливостей», лише на рекламу на телебаченні кандидат від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва витратила понад 6 мільйонів гривень.

Голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев зауважив, що сукупні видатки мажоритарників на рекламу на телебаченні становлять від 65 до 187 мільйонів доларів. Він також оцінив видатки мажоритарників на медійну виборчу кампанію у 2—2,5 мільярда доларів.

До речі, не всі партії та колишні кандидати розрахувалися зі своїми агітаторами та спостерігачами. Телеканал ТВі показав сюжет, як днями у Києві біля офісу Партії регіонів на Оболоні утворилася тиснява в черзі агітаторів і членів дільничних комісій, які намагалися отримати гроші за роботу під час виборів. Згодом люди в черзі банально побилися. Одній жінці розбили голову, їй довелося викликати швидку допомогу.

ВОНИ ВЖЕ ДІЛЯТЬСЯ

Тим не менше, новообрані депутати вже тиняються Радою, їм проводять екскурсії, знайомлять із персоналом, учать користуватися системою голосування. Це на очі. А позаочі депутатів жорстко обробляють. Провладна Партія регіонів намагається сформувати самостійну більшість, щоб не бути залежною від комуняк. Останні у свою чергу знають собі ціну і вже виторговують у «регіоналів» кілька впливових міністерств. Деякі представники Партії регіонів уже заявили, що фактично нагнули потрібну кількість нових депутатів, і навіть оприлюднили списки самовисуванців, які лягли під «регіоналів». Серед них чомусь опинився і один із Балог — Павло. Швидше за все, що Балогу таки нагнули і він погодився на те, щоб співпрацювати з «регіоналами», але попросив, що офіційно делегує туди лише молодшого брата.

До речі, опозиція назвала блефом заяву представників Партії регіонів про те, що в них уже є необхідні для більшості 226 штиків. У свою чергу лідер Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що наразі у нього є 223 заяви на вхід у фракцію і зараз йде робота з деякими мажоритарниками. Але всі розуміють, що навіть 226 депутатів буде недостатньо, якщо буде проголосовано за законопроект, яким передбачене лише персональне голосування. Тобто, щоб не було кнопкодавів-піаністів, які тиснуть за себе і за своїх товаришів. У такому випадку провладній фракції ніколи не вдасться зібрати в залі потрібну кількість депутатів, бо у списках «регіоналів» купа таких, які тиняються світом і відсиджуються на дорогих курортах. Саме через те «регіонали» блокують прийняття законопроекту за персональне голосування.

Ну і нарешті стало відомо, коли запрацює нова Верховна Рада. «Урочисте відкриття роботи Верховної Ради 7-го скликання відбудеться 12 грудня», — заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Наступне ж засідання підготовчої групи відбудеться о 15-й годині 3 грудня. Одним із перших завдань Ради нового скликання буде сформувати уряд. Адже багато нинішніх міністрів стали депутатами, тож тепер будуть визначатися, де краще протирати штани: в міністерстві чи в раді. Віце-прем’єр, міністр інфраструктури Борис Колесников зізнався, що всі міністри, які були обрані депутатами, підуть у Раду і чекатимуть вердикту президента Віктора Януковича. Не виключено, що уряд буде перекроєний повністю. Подейкують також, що готується заміна і глави Адміністрації Президента. Нинішній глава АП Сергій Льовочкін може позбутися посади, а на його крісло претендують секретар РНБО Андрій Клюєв і глава МВС Віталій Захарченко.

А тим часом новообрані депутати понаписували заяви на отримання квартир у Києві на час виконання депутатських повноважень. І таких уже назбиралося 180, що є абсолютним рекордом. Усім хочеться шари…

Відділ політики

ТЕГИ : вибори 2012

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат