Грошова прірва

23.11.2012 16:30 ПОЛІТИКА

У країні немає грошей. До виборів експерти попереджали, що влада намагатиметься приховувати справжню фінансову ситуацію, щоб зберегти лояльність виборців. Зараз уже не приховує. Ось лише деякі цифри.


У жовтні 2012 року промислове виробництво скоротилося на 4,2 % порівняно з жовтнем 2011 року. Про це повідомила Державна служба статистики. У січні—жовтні 2012 року порівняно з січнем—жовтнем 2011 року промвиробництво скоротилося на 1,4 %. Також у січні—жовтні 2012 року приріст прямих іноземних інвестицій в Україну зменшився на 29,4 % порівняно з аналогічним періодом 2011 року.

Крім того, державний бюджет України на 2012 рік не виконується на 35 мільярдів гривень. Таку думку озвучив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. «Є багато речей, подібних до ситуації 2008 року. Економіка України падає. Бюджет не виконується на 35 мільярдів гривень, йде з величезним провалом. Перспектива дуже нечітка. Але мене тривожить те, що на ситуацію ніхто не реагує і не вживає адекватних дій», — сказав екс-міністр.

У свою чергу майже у всіх регіонах є заборгованість по зарплатах учителям та лікарям. Заступник глави Профспілки працівників освіти та науки Сергій Романюк сказав, що для здійснення в 2012 році всіх виплат зарплат бюдженикам не вистачає близько 10 мільярдів гривень. «Якщо парламент не перегляне зміни до Закону «Про державний бюджет на 2012 рік», люди залишаться без заробітної плати, тому що резервів, щоб виплатити заробітну плату за грудень, немає. Це кошти, яких не вистачає, щоб закрити фінансовий рік. Цих коштів узагалі в бюджеті не передбачено», — стверджує Романюк.

Влада навіть не заперечує, що ситуація в системі держфінансів є складною, хоча і просить не панікувати. Про це заявив голова Державної казначейської служби Сергій Харченко. «Ситуація досить складна, але не складніша за ситуацію в системі держфінансів України в 2008 році або за поточну ситуацію в Греції, Румунії чи Іспанії», — зазначив Харченко.

Тим не менше, Україна потрапила в першу п’ятірку країн, яким загрожує банкрутство. Ресурс Business Insider склав рейтинг країн, у яких небезпека дефолту особливо висока.

Найбільший ризик дефолту у Греції, потім йдуть Аргентина та Кіпр і за ними відразу   Україна. До прикладу, у двадцятці країн, яким загрожує дефолт, немає більше жодної країни з теренів СНД.

ВРЯТУВАТИ ГРИВНЮ

Як ми повідомляли, нещодавно сталося різке падіння гривні. Нацбанк змушений був втрутитися в ситуацію і почати масовий продаж валюти. Гривня відвоювала в долара близько 8 копійок. Однак як лише Нацбанк перестане продавати долари, гривня знову може рухнути. Як відомо, влада має намір ввести 15 %-ний податок на продаж валюти. Експерти передбачають, що таким чином обмін валюти перейде в тінь і лише принесе прибуток валютникам. Нацбанк це розуміє і вимагає ввести кримінальну відповідальність за спробу продажу валюти на тіньовому ринку. Про це заявив глава комітету з запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій Юрій Горшков. «Це вже буде не адміністративне правопорушення, а ухилення від сплати податків. Якщо ми говоримо про особливо великі суми, то це вже буде кримінальна відповідальність», — сказав він.

Однак податкова переконує, що якщо парламент введе
15 %-ний податок на продаж готівкової валюти, то під пильну увагу податкової міліції потраплять тільки валютообмінні операції на суму не менш ніж 15 млн. гривень, а простих людей чіпати не будуть. Про це розповів перший заступник начальника Головного управління податкової міліції ДПС Юрій Атаманюк.

«Податкова не буде перетинатися зі звичайними верствами населення. Якщо парламент ухвалить відповідний законопроект, у наше поле зору будуть потрапляти незаконні операції ухилення від сплати податків або збору на суму понад 2,5 млн. гривень. Якщо порахувати, що це 15 %, то обсяг самої валютної операції повинен буде скласти понад 15 млн. гривень», — зазначив Атаманюк.

З його слів, через тіньові операції з валютою з України за останні два роки в офшори було виведено понад 50 млрд. доларів. «Якщо при кожній такій операції будуть витрати в 15 %, це зробить схему економічно невигідною для тіньового сектору», — резюмував Атаманюк.

Як додав голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькін, законопроект при цьому повністю звільняє від податків людей, які використовують валюту як засіб заощадження. «Для того, щоб не платити податок, досить розмістити валюту в банку на депозиті строком не менше 30 днів і потім обміняти її на гривні при знятті з депозиту», — пояснює банкір.

ОСЬ ДЕ ГРОШІ

У минулому номері ми повідомляли про поточні витрати бюджету на владу та чиновників. Для них гроші знаходять. Ось ще кілька свіжих прикладів.

Управління Національного банку в Івано-Франківській області уклало угоди з ТОВ «БМС-Захід» на придбання 15 телевізорів та іншої побутової техніки на 334 тисячі гривень.Раніше для бази було придбано два ліфти у ПрАТ «Отіс». Внутрішній пасажирський ліфт на чотири зупинки та 10 м придбано за 365 тисяч. Ще 530 тисяч коштував панорамний ліфт (400 кг), розрахований на дві зупинки. Цей ліфт виконано з нержавіючої сталі, а двері та одна стіна — зі скла. Окрім цього Нацбанк придбав для своєї бази відпочинку дорогі меблі за 2,3 мільйона, обладнання комплексної системи безпеки та пожежної сигналізації за 377 тисяч, обладнання інтегрованої телекомунікаційної системи за 1,60 мільйона, обладнання системи вентиляції і кондиціювання за 1,69 мільйона, обладнання системи опалення за 662 тисячі гривень.

Як відомо, Нацбанк будує цей комплекс із 2010 року. Спочатку вартість будівництва було оцінено у 30,66 мільйона гривень, ще 6 мільйонів коштували проектні роботи.

Однак у серпні цього року будівельники отримали замовлення на додаткові роботи вартістю 23,15 млн. грн. — Нацбанку знадобилося встановити джакузі, барбекю, каміни, облаштувати зовнішній панорамний ліфт та виконати ряд інших робіт. Відтак загальна вартість облаштування бази «Прикарпаття» сягає вже 86,67 млн. грн.

Автогосподарство МВС за результатами тендера уклало угоду на придбання портальної мийки для легкових автомобілів і мікроавтобусів вартістю 344 тисячі гривень. Мийку придбали за кошти держбюджету, отримати її міністерство має до 15 грудня. Угоду укладено з ТОВ «Чистий світ-трейд». Доставити автомийку повинні в автогосподарство МВС на вул. Довнар-Запольського, 8.

Як відомо, нещодавно Уп¬рав¬ління держохорони замовило автомийку вартістю 592 тисячі гривень для власного житлового комплексу. УДО забезпечує безпеку Президента України, вищих посадових осіб держави, а також охорону адміністративних будівель та об’єктів органів державної влади України.

Державна податкова служба України замовила капітальний ремонт свого приміщення на 35,4 мільйона гривень. Йдеться про капітальний ремонт адміністративного будинку на Львівській площі, 8 у Шевченківському районі Києва. Як повідомляють «Наші гроші», власниками цієї фірми у свою чергу є Василь Запорожець та віце-президент Асоціації платників податків України (АППУ) Григорій Сидоренко. Нагадаємо, головою АППУ є мати голови Нацбанку України Валентина Арбузова.

***

ДО ТЕМИ

Найбільші пенсії в депутатів, суддів і прокурорів

Максимальний розмір пенсії в Україні в жовтні становив 15 624 грн., мінімальний — 882 грн. Про це повідомили у прес-службі Пенсійного фонду України. Згідно з повідомленням, максимальну пен­сію одержали 964 особи на підставі положень закону про статус народного депута­та. Мінімальну соціальну пен­-
сію одержали 135 756 осіб.
За даними ПФУ, середній розмір пенсії колишнім військовослужбовцям і співробітникам органів внутрішніх справ становив 2156 грн., середній розмір пенсії чорнобильцям — 3031 грн.
У той же час середній розмір пенсії суддів становить 7575 грн. Середній розмір пенсії прокурорів — 6588 грн.
Згідно з повідомленням прес-служби ПФУ, розмір середньої пенсії в Україні на 1 жовтня становив 1438 грн.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат