«ЄЦу» — ...єц

Відділ політики 16.11.2012 15:55 ПОЛІТИКА

Поствиборчі розкладки.

Схоже на те, що пристрасті навколо виборів уже вгасають. Майдану не вийшло. Опозиція хоч і не визнає результатів виборів і заявила, що залишає за собою право дострокового припинення повноважень парламенту, але мандати складати передумала.

Тепер у рядах опозиції почнеться спір за те, хто ж має бути єдиним лідером. Адже саме той лідер потім має у 2015 році протистояти на президентських виборах представникові від влади. Але вже зараз експерти переконані, що одностайності в лавах опозиціонерів немає. Більше того, повний розбрат почнеться вже при розподілі комітетів у Раді.

Наразі ЦВК визнала обраними депутатами 220 кандидатів за мажоритарними округами і ще 225 за партійними списками. Іще у 5 мажоритарних округах (94, 132, 194, 197, 223) Верховна Рада рекомендувала ЦВК провести повторні вибори. Отже, Партія регіонів отримала у новому парламенті 185 місць (за списками — 72, мажоритарників — 113); Об’єднана опозиція «Батьківщина» — 101 місце (62 за списками, 39 мажоритарників), «УДАР Віталія Кличка» — 40 місць (34 за списком, 6 мажоритарників), ВО «Свобода» — 37 місць (25 за списком, 12 мажоритарників), Компартія — 32 місця (всі за списком). Крім того, за мажоритарними округами до нової Ради пройшли 3 представники партії «Єдиний центр», 2 — Народної партії, 1 — Радикальної партії Олега Ляшка, 1 — партії «Союз». Іще 43 депутати пройшли до парламенту як самовисуванці. І саме навколо цих самовисуванців почнеться боротьба за їхню прихильність.

Ті самовисуванці, які дійсно були політично нейтральними і витратили на кампанію власні кошти, мають найвигіднішу позицію, бо можуть дорожче продаватися. Щоправда, деякі органи вже зараз почали інтенсивно цікавитися бізнесом таких самовисуванців, щоб вони не розслаблялися.

ЗАКАРПАТЦІ ЗАЛЕЖНІ

Що стосується депутатів від Закарпаття, то переважна більшість із них будуть залежними. «УДАР» матиме нашого Валерія Пацкана, «Батьківщина» — Лунченка, а Партія регіонів від нас отримала шість вірних штиків: Бушка, Гайдоша, Ланя, Мошака, Ковача та Шуфрича. Ще за одну одиницю «регіонали» чомусь не поборолися. В окрузі з центром у місті Хуст Степанові Деркачу не вдалося відвоювати місце в парламенті, і тепер цей парламентських стільчик грітиме Балога-наймолодший. Таким чином, «ЄЦ» делегував до парламенту трьох братів: Віктора Балогу, Павла Балогу і Василя Петьовку. Власне те, що «регіонали» так легко здали Деркача під Балогу, може свідчити про те, що «ЄЦ» навряд чи буде вести самостійну політику в Раді. Балогу є чим приструнити і опозиції сподіватися на голоси закарпатського сімейного клану не варто.

Взагалі ж Балога фактично втратив тотальний вплив у Закарпатті. Губернаторові Ледиді попри скепсис багатьох політологів та соціологів вдалося протистояти клану, і область уже не належить клану Балог так, як це було раніше. Більше того, якщо ще після 2010 року балогівці мали повне домінування в органах законодавчої влади і зокрема в обласній раді, то зараз ця більшість втрачена. Депутати-балогівці перетікають у ряди «регіоналів». Навіть якщо Іван Балога залишиться на посаді голови облради, спертися йому на депутатський корпус буде важко.

БАЛОГА ВТРАТИВ ПАРТІЮ

Не так давно лідери партії «ЄЦ» вихвалялися, що їхні представники проходять у регіональні органи влади по всій Україні. Однак зараз уже точно ясно, що партія «ЄЦ» не те що не вирвалася зі штанців одного регіону, але й фактично припиняє існування. Губернатор Олександр Ледида вважає, що партія Віктора Балоги «Єдиний центр» протримається до року. «Політсили «ЄЦ» на політичному олімпі України за рік не буде. Якщо політсили нема в парламенті, то їй важко розвиватися у країні», — зазначив Ледида.

Як відомо, головним ініціатором і натхненником партії «Єдиний центр» був соратник Балог Ігор Кріль. Саме він розробляв програму партії,   розбудовував її. Багато хто з закарпатців помітив, що останнім часом Кріль був у тіні. Більше того, Балога розставив кандидатами по Закарпаттю своїх братів, але Крілю місця не знайшлося. Кріль чемно вичекав закінчення виборчої кампанії і днями оголосив, що припинив членство в «ЄЦ». Він сказав, що в нас ще не визріло свідоме громадянське суспільство, тому створювати партії подібного зразка нема сенсу. Тобто партія залишилася без свого ініціатора та натхненника. Чи потрібна буде партія Балозі без Кріля? Навряд чи. Політична імперія Балоги розвалиться дуже швидко.

ВАКАНТНІ МІСЦЯ

Після того, як кілька депутатів обласної ради перейдуть до парламенту, в області виникнуть вакантні місця в облраді. «Регіонали» намагатимуться протягнути в раду своїх, щоб закріпити більшість. Після виборів до Верховної Ради механізми у влади відпрацьовані чітко. Швидше за все, балогівці навіть не будуть протистояти. Крім того, вакантним залишається місце першого заступника замість новообраного депутата Верховної Ради Івана Бушка.

На останній прес-кон¬фе¬ренції губернатор Олександр Ледида відмовився назвати остаточне ім’я того, хто стане його новим першим заступником, обмовившись, що є кілька претендентів. Найімовірнішими претендентами називають голову Берегівської РДА Ігоря Свища та першого заступника голови Мукачівської РДА Василя Пашкуляка. Першого проштовхує сам Бушко, а за другим стоїть Ланьо. Ще один народний депутат Сергій Мошак буде пропонувати на посаду першого заступника Івана Качура. Не варто забувати і про Володимира Закуреного. Є інформація про те, що першим заступником може стати Ковач-молодший. Для губернатора Ледиди важливо, щоб на посаді був не лише фахівець-чиновник, але й людина не занадто самодостатня і самостійна. «Регіонали» хоч і доволі потужно провели кампанію на цих виборах, але в їхньому таборі також не все гладко.

Відділ політики

ТЕГИ : віктор балогаєц

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат