«Депутати, займіть місця відповідно   до куплених мандатів!»

09.11.2012 19:36 ПОЛІТИКА

Минули два тижні після виборів, а пристрасті ще не вляглися. Влада бореться за кожен мандат, бо прагне мати більшість у парламенті. Без комуністів.


Бо, як заявив опозиціонер Бригинець, комуняки собі ціну знають і просять у «регіоналів» 300 млн. доларів, якщо ті хочуть створити з ними парламентську більшість. «Регіоналам» розкидуватися грошима хочеться не дуже. Бо й так потратилися на подаруночки й конверти.

Почалася банальна крадіжка мандатів від опозиціонерів. На деяких округах члени комісій отримали інструкцію, як потрібно нігтями та перснями псувати бюлетені, на яких більші цифри за опозиціонера. А десь просто приходять менти, дубасять усіх пендриками по голові, забирають коробки з протоколами, малюють потрібні цифри і віддають голові комісії виправлені протоколи, які той везе до ЦВК на звіт. Та більше того, вже й протоколи всім до дупи, бо можна просто намалювати потрібні відсотки вже в комп’ютері ЦВК.

Народ почав пручатися. Навіть на вотчині «регіоналів» у Луганську та Донецьку починаються мітинги протестів проти фальсифікацій. В Одесі 200 чоловік оголосили голодування, в Первомайську на Херсонщині та в Каневі на Черкащині наметові містечка. Обурений народ чекає від опозиції сигналу до рішучих дій. Лідери опозиції і справді скликали людей під стіни ЦВК і оголосили владі ультиматум. Однак відразу відчутно, що взяти на себе організаційну ініціативу нікому. Все відбувається доволі сумбурно. І з кожним днем запал мас починає згасати.

Щоправда, липові підрахунки дуже не сподобалися західним політикам. Вони вже натякають, що Януковичу навіть руку не подадуть після того, як силовики калічать людей, котрі намагаються захистити свій голос. Сам Янукович тривалий час десь тихенько відсиджувався, але днями таки вийшов у ефір і доручив генпрокуророві Вікторові Пшонці проаналізувати факти порушень законодавства під час виборчого процесу в одномандатних виборчих округах. «Згідно з дорученням, за результатами проведеного аналізу Генеральна прокуратура має вжити заходів реагування згідно з законодавством», — йдеться в повідомленні прес-служби президента. Про проведену роботу генеральний прокурор має доповісти президентові до 12 листопада 2012 року. Однак ніхто і не рипається. Підрахуї спокійні, бо фальсифікації вони чинять під провладних кандидатів. А як заявив віце-спікер Микола Томенко, власне Янукович дав команду своєму оточенню забезпечити «провладну більшість» у парламенті. От ті і стараються. Вже пішли чутки, що президент має намір звільнити з посади свого головного адміністратора Льовочкіна за провал виборів у Києві. Щоправда, Льовочкін каже, що це чутки. Подивимось.

До речі, дуже показовими стали вибори президента США, які відбулися минулої неділі. Тут уже через три години після закриття виборчих дільниць було оголошено, що переміг Обама. І ніяких тобі мордобоїв і фальсифікацій. Нудно. Хоча ні, були намагання щось зле вчинити. Американська преса повідомляє, що ФБРівці арештували таку собі жіночку Роксану Рубін, яка намагалася проголосувати двічі у двох різних місцях. Тепер сердегу можуть до буцегарні кинути. У нас же «каруселі» вже як норма, а міліція тільки в носі колупається.

І В ЗАКАРПАТТІ НЕ СПОКІЙНО

У більшості закарпатських округів ніби все ясно. Десь щедро посівали грошвою, десь били писки і лякали звільненням з роботи. Ті, що таким чином пройшли з достатньою перевагою, вже в думках про те, як будуть у Раді витрати компенсовувати. А хтось і не пройшов, а вляпався по самі вуха. Цікаво, як буде «відмиватися» від лайна той таки Чучка? Як він пояснить людям, яким чином по Ужгороду й району з’явилися брехливі листівки то від Тимошенко, то від Кличка, які нібито закликають голосувати за такого собі опозиціонера Чучку? Ні Тимошенко, а тим більше Кличко нічого подібного не заявляли. Більше того, опозиція дала чітко знати, що Чучку вигнали з «Батьківщини» і ніякий він не опозиціонер. І чи зможуть тепер вірити ужгородці Чучці після такого огульного обману? І як тепер буде себе почувати лікар Смоланка, який знявся під корчмаря, що не гребував брехнею заради мандата?

І все таки один округ у нас виявився проблемним. Це округ із центром у Хусті. Тут за лідерство точилася боротьба між Балогою-наймолодшим та «регіоналом» Деркачем. Балогівці поспішили оголосити перемогу свого кандидата. Однак «намальована» перевага була настільки малою, що конкурент вирішив перевірити, чи все тут чисто. Як виявилося, сумніви були не безпідставними. Як повідомила прес-служба «регіоналів», під час засідання ОВК № 71 з центром у місті Хусті «відбувалися численні порушення, що призвело до спотворення результатів голосування. Якщо говорити мовою фактів, то постанови Львівського апеляційного адміністративного суду по Тячівських ДВК, що були зареєстровані в журналі вхідної кореспонденції ОВК, членами комісії в повному обсязі не розглянуті.

Слід зазначити, що заключного засідання Окружної виборчої комісії № 71 так і не відбулося, а сама вона є неправочинною. Крім того, жоден із членів комісії не отримав на руки копію протоколу, що передбачено виборчим законодавством. Із 18 членів окружкому 13 підписали протокол із поміткою «Окрема думка», де чітко зазначили, що волевиявлення громадян у виборчому окрузі № 71 є грубо спотвореним».

Далі події розгорталися динамічно. По трьох дільницях результати були анульовані й лідером уже став не Балога-наймолодший, а Деркач. Балоги намагаються протестувати і щось вимагати, однак підтримки вони не мають. Їхні протести не набувають розголосу в країні так, як це є по решті проблемних округів, лише з однієї причини: Балогам уже важко вірити. Хтось каже «хрін від ріпи не солодший», а хтось ще простіше: «Хрін він і є хрін»… Всі знають, як Балога пристосовувався до будь-якої влади і як класично всіх кидав. І навіть у цій кампанії він йшов як діючий міністр нинішнього уряду, а наприкінці вже використовував опозиційну риторику і після виборів навіть дякував опозиційним партіям за підтримку. Однак коли запахло паленим, то пішов просити за свого братика до столичних босів. Мовляв, підсобіть, а ми в парламенті з вами вкупі будемо. Не подіяло. Й у владі вже ситі Балогою.

ХТО ЗА КОГО ГОЛОСУВАВ

Ну і, нарешті, соціологи порахували, хто і за кого голосував на цих виборах. Як виявилося, за ВО «Свобода» голосували переважно українці з високим рівнем освіти, за партію «УДАР Віталія Кличка» — молодь. Такі тенденції показали дані Національного екзит-полу, повідомляє Інтерфакс-Україна. Директор фонду «Демініціативи» Ірина Бекешкіна наголосила, що за освітою найвищий рівень у виборців «Свободи»: 48 % мають вищу освіту, 12,3 % — повну середню й неповну середню освіту. Виборці з вищою освітою також переважають у електорату «УДАРу» — 38 %, із загальною середньою освітою —   17 %, із незакінченою середньою — 5 %.

В електораті Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, переважають виборці з середньою спеціальною освітою — 38 %. Дещо нижчий освітній рівень у виборців Комуністичної партії: 38 % із них мають середню спеціальну освіту, 26 % — вищу.

Щодо вікової структури електорату, то наймолодший електорат у партії «УДАР»: 53 % виборців до 40 років; а найстарший у КПУ: 67 % тих, хто проголосував, це люди старші 50 років. Структури електорату «Свободи», «Батьківщини» та Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, за віковою ознакою схожі.

Щодо гендерної відмінності електорату, то серед виборців Партії регіонів найбільше жінок — 59 %, чоловіків — 41 %. Схожа ситуація з електоратом «Батьківщини» — 57,5 % жінок і 42,5 % чоловіків. В електораті «УДАРу» переважно чоловіки (55 %), жінок – 45 %. Схожа ситуація в електораті ВО «Свобода»: 54 % — чоловіки, 46 % — жінки.

За місцем проживання найбільше сільських жителів підтримують «Батьківщину» — 39 %. В електораті Партії регіонів лише 25 % виборців проживають в обласних центрах, 35 % — це мешканці села. У структурі «Свободи» переважають жителі обласних центрів — 47,5 % і найменше мешканців села — 24 %.

Коментуючи дані екзит-полу, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко назвав тенденцію високої освіченості виборців «Свободи» «ав¬торитарно-революційним син¬¬-
дромом ліберальної інтелігенції».

70 % ВИБОРЦІВ НЕ РОБИТИМУТЬ МАЙДАН ЧЕРЕЗ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ

70,9 % опитаних фондом «Демініціативи» і КМІС не готові вийти на вулицю із протестом, якщо будуть упевнені, що результати виборів Верховної Ради сфальсифіковані. При цьому 17,5 % опитаних готові вийти на вулицю з протестом проти таких результатів виборів, а 11,6 % вагалися відповісти.

При цьому серед виборців «Свободи» вийти на вулицю з протестами проти фальсифікації виборів готові 36 %, серед виборців партії «Батьківщина» — 31 %, а серед виборців Партії регіонів тільки 11 %.

Також респондентам було поставлено питання, що для них буде доказом того, що вибори сфальсифіковані. При цьому можна було дати кілька відповідей. Для 21,2 % найбільшим доказом фальсифікації буде те, що вони особисто побачать багато порушень під час виборчої кампанії, для 20,2 % ніякі докази не потрібні, оскільки вони й так знають, що вибори будуть сфальсифіковані.

Крім того, 48,3 %, відповідаючи на запитання, чи допоможуть, на їхню думку, вибори Ради покращити ситуацію в Україні, висловили впевненість у тому, що вибори нічого не змінять, 28,8 % вважають, що вибори дозволять покращити ситуацію, 7,2 % вважають, що вибори тільки погіршать ситуацію, а 15,7 % не змогли відповісти.

ТЕГИ : вибори 2012

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат