Олександр Палій: У законі про референдум закладається супермасштабне шахрайство

admin 09.11.2012 12:07 ПОЛІТИКА

Янукович вирішив змахнути карти зі столу одним махом, оскільки не набирає 300 голосів у парламенті. Закон про референдум — фактично заявка на узурпацію. В ньому записано те, чого немає в Конституції. Тобто зміна її через референдум.

Крім того, цей закон дозволяє приймати не тільки нову редакцію Конституції, але й окремі закони через референдум. Ставити навіть ті речі, які проти незалежності України.
Там є двояке тлумачення: з одного боку, положення, що виносяться на референдум мають відповідати Конституції і законам України, а з іншого боку, там дуже складна система того, хто буде це відсіювати: за це відповідають і ЦВК, і Мін'юст, і президент. Зроблено таку схему, щоб те, що вигідно владі, вона могла пропихнути, а те що невигідно - заблокувала.

Цей законопроект надзвичайно маніпулятивний. Він дозволяє виносити на референдум цілі закони. Ви уявляєте собі, щоб наші громадяни прочитали цілий законопроект десь у селі чи райцентрі? Також він дозволяє вносити одночасно кілька питань: хоч десяток. Тобто не обмежена кількість цих законопроектів. Це маячня повна.

У Шотландії цього року прийняли закон про референдум, а в 2014 він тільки відбудеться. Два роки буде йти дискусія. А у нас в Україні робиться таким чином, що ця агітація ведеться в дуже стислий термін. Це суцільна маніпуляція.

Щоб агітувати проти референдуму, треба платити гроші, самі газети не мають права висловлювати свою позицію. А коли президент або Верховна Рада виступає, то їхні виступи не вважаються агітацією і повинні бути об'єктивно висвітлені. Це свідчить про те, що влада намагатиметься нам щось нав'язати, заблокувати суспільну дискусію з цього питання через фінансові механізми, і проштовхнути це питання.

Закон про референдум є заявкою на супермасштабну маніпуляцію. Влада хоче, щоб люди власними руками загубили свою країну, але при цьому думали про демократію. Це шулерство вищого гатунку.

На місці опозиції, я б зараз дуже чітко заявив, що закон був ухвалений у неконституційний спосіб, тобто без особистого голосування. Цей закон потрібно не визнавати.
Якщо у нас будуть проштовхуватися такого роду референдуми, то треба чітко говорити, що в країні немає президента, а є узурпатор. На узурпацію треба відповідати дуже конкретно. Бо під маркою народного волевиявлення насправді закладається супермасштабне шахрайство.

Записала Інна Івершень
http://gazeta.ua/articles/paliy-oleksandr/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат