Підкуп, фальсифікації, бійки, самогубства

02.11.2012 17:16 ПОЛІТИКА

Після виборів ми не прокинулися в новій країні.

Багато хто сподівався, що після виборів до парламенту ми прокинемося в новій країні. З надією на розвиток і демократію. Дуля з маком. Це були найбрудніші вибори в історії нової України. Ось лише деякі цитати структур, що слідкували за перебігом наших виборів.


«Ця кампанія найбільш проблемна з 2004 року», — заявив голова Комітету виборців Олександр Черненко.

«В межах деяких округів є системні порушення, які можуть вплинути на результат. Крім того, ці вибори можна порівнювати з виборами 2002 року. Тоді було більше адмінресурсу, зараз більше підкупу. Тоді вибори були розкритиковані міжнародною спільнотою, але визнані. Минуло 10 років, а в нас те саме», — сказав він. «Ніколи на виборах в Україні стільки фактів підкупу ми не фіксували», — додав голова КВУ Черненко.

Держдепартамент США заявив про стурбованість тим, як були проведені парламентські вибори в Україні. Про це йдеться в заяві, зробленій представником Держдепартаменту Марком Тонером. Він зазначив, що недільні парламентські вибори в Україні «являли собою крок назад від того прогресу, який спостерігався в ході попередніх парламентських виборів і виборів президента у 2010 році».

Представник Держдепартаменту повідомив, що стурбованість у даному контексті, зокрема, викликають «використання урядових ресурсів для того, щоб підтримати близьких до влади кандидатів, втручання в можливість ЗМІ отримувати доступ до інформації та переслідування опозиційних кандидатів». «Ми шкодуємо про те, що ці вибори не просунули Україну до досягнення демократії, однак ми залишаємося прихильні роботі з Україною з метою вдосконалення демократичних інститутів, зміцнення верховенства закону і просування необхідних економічних реформ», — резюмував він.

Місія спостерігачів ОБСЄ критикує вибори в Україні. Про це заявила віце-президент ПА ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас. «У нашій спільній заяві ми можемо стверджувати, що вибори характеризувалися браком вільних умов для учасників виборів, зловживанням адмінресурсом, браком збалансованого висвітлення в ЗМІ», — зазначила вона.

«Я вважаю, що виборці не повинні наражатися на переслідування з боку своїх роботодавців або державних органів», — наголосила спостерігачка. «З огляду на зловживання владою та занадто велику роль на цих виборах грошей, схоже, що демократичний процес почав іти в Україні зворотним шляхом», — заявила Дуглас.

У свою чергу глава Місії спостерігачів ОБСЄ Одрі Гловер заявляє, що влада має розслідувати випадки підкупу виборців, і вважає більш жорсткою боротьбу в мажоритарних округах. «На мій погляд, найбільшу тривогу викликає масове зловживання повноваженнями з боку місцевих чиновників для підтримки того або іншого кандидата. Ця тенденція, з якою ми стикнулися в Україні, розмиває грань між владою й однією з партій. Це суперечить принципам ОБСЄ», — заявила вона.

Гловер також відзначила, що підкуп виборців «це ще одна особливість нинішніх виборів, яка часто зустрічається». «Завдання влади — розібратися й вжити необхідних заходів. Я не бачу, в чому складність розслідування таких випадків, адже підкуп виборців чітко прописаний у Кримінальному кодексі як кримінальна дія», — заявила вона.

Парламентська асамблея Ради Європи відзначає, що вибори до Верховної Ради не привели до реалізації демократичного потенціалу українського суспільства. Про це заявив глава місії спостерігачів від ПАРЄ Андреас Гросс. Він зазначив, що на вибори мали значний вплив олігархічні групи і це негативна тенденція.

«Вони фактично відбирають у парламенту право представляти інтереси всього народу, що значно більше, ніж сума приватних інтересів», — зазначив він. «Ці вибори не привели до реалізації того демократичного потенціалу, який має українське суспільство. Ми вважаємо, що український народ заслуговує на краще, аніж на це спотворення волі українського народу», — заявив він.

На цих виборах дійсно грубо скуповувалися голоси виборців. І люди продавалися без будь-яких вагань. Вони зневірені та бідні. У них немає відповідальності перед країною та власними дітьми. І владі вигідно, щоб народ був бідним, бо таким народом легко керувати, час від часу підкидаючи подачки.

До речі, цього разу подачки були доволі солідними. Це вже не ті 20 гривень, якими колись пробивав собі дорогу до парламенту на Черкащині наш Шуфрич. Сума зросла в десять разів. Дорогою була і сама виборча кампанія. Українські партії витратили на виборчу кампанію 225 мільйонів доларів. Про це пише польська газета «Dziennik. Gazeta Prawna».

«Для порівняння: в Польщі на виборчу кампанію партії витратили 32 мільйони доларів, у Чехії — 42 мільйони доларів, а в Німеччині — 80 мільйонів доларів», — цитує «Dziennik» Польське Радіо.

До речі, лише виборча кампанія партії «Україна — Вперед!» обійшлася в 150—200 млн. доларів. Як відомо, ця партія набрала трохи більше одного відсотка і в парламент не пройшла. Не допомогли Королевській ні футболіст Шевченко, ні актор Ступка-молодший, які були в її списку і активно агітували. За найскромнішими підрахунками, один голос на виборах обійшовся Королевській приблизно в 332 долари.

ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ТА МОРДОБОЇ

Явка на цих виборах була доволі низькою — не дотягнули і до 60 %. Влада неодмінно скористалася тим, що народу все «пофіг». Була задіяна така технологія, як «каруселі»: людині видавали заповнений за потрібного кандидата та потрібну партію бюлетень, вона йшла до дільниці, брала свій бюлетень, в урну кидала заповнений, а свій чистий приносила назад тим людям, які їй дали заповнений. Взамін на чистий бюлетень найбіднішим просто наливали 50 грамів, а декому перепадало до 200 гривень.

Однак просто злочинними були випадки на Донеччині. Тут виготовлялися фальшиві паспорти з пропискою. Шахраї мали наперед списки людей, які не прийдуть голосувати, виготовляли на їхнє ім’я паспорти-фальшивки, вклеювали фотографії підставних людей і видавали для голосування.

Взагалі на Сході України був повний безлад, підконтрольний владі. Здавалося б, чому влада боїться, адже на Сході її електорат. Виявилося, що це не зовсім так. Навіть після всіх фальсифікацій «регіонали» у своїх округах набрали на два мільйони менше голосів, ніж на попередніх виборах. Навіть Донеччина дала «регіоналам» на півмільйона менше, Луганщина — на 200 тисяч менше. Таким чином, провладна партія втрачає прихильність навіть у своїй вотчині, тому і вдавалася до потужних фальсифікацій.

До речі, коли влада зрозуміла, що сценарій виборів для неї вкрай не втішний, то почався потужний адміністративний тиск на виборчі комісії й навіть ЦВК. На округах, де навіть явно програвали представники влади, бандити захоплювали протоколи і тікали через вікна, місцями були підпали і масові бійки. До честі представників «Свободи», вони свою перемогу вирішили захищати і дати бій бандитам. Однак і «свободівці» були безсилими, коли просто змінювалися дані про переможців у електронній базі ЦВК. Це підтверджують навіть самі члени ЦВК. Так, заступниця голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна заявляє, що в низці округів до електронної системи «Вибори» вносяться «фантомні» результати голосування. «Є цілий перелік округів, у яких мають місце розбіжності між введенням у інформаційно-аналітичну систему «Вибори» і протоколами з мокрими печатками та підписами членів виборчих комісій. Таких округів по Україні досить багато», — сказала Усенко-Чорна.

І з такими фальсифікаціями боротися вже майже неможливо. Як і неможливо в цій країні досягти справедливості в судах. Звичайно, ці вибори крім бруду мали і трагічне забарвлення. Знову були випадки, коли на дільницях помирали люди. Але найбільша трагедія сталася в Чернівецькій області, в понеділок застрелився кандидат у народні депутати по Сторожинецькому 202-му виборчому округу, самовисуванець Володимир Токарюк. Він учинив суїцид, вистреливши собі в голову з карабіна. Токарюк — приватний підприємець. За результатами виборів він не набрав і одного відсотка голосів. Можливо, відчай за втрачені кошти і став причиною самогубства.

Дивно ще те, що влада виявила задоволення тим, як пройшли вибори. Про це сказали і президент Янукович, і прем’єр Азаров. Азаров узагалі заявляє про те, що парламентські вибори в Україні були добре організованими, демократичними, чесними і прозорими. «Перед нами класична картина добре організованих, демократичних, чесних і прозорих виборів, як би це не заперечували наші запеклі противники», — заявив прем’єр. «Партія регіонів перемогла у відкритих, складних політичних змаганнях, перемогла як за партійними списками, так і в мажоритарних округах», — додав він. «Таким чином, громадяни України підтримали курс президента на модернізацію нашої країни», — зазначив Азаров. Напевно, головний урядовець спорстерігав не за тими виборами...

ДЕЩО ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Насправді Партія регіонів таки перемогла (хоча і не так, як сподівалася), досягши позначки в 30 відсотків, і випередила опозицію від «Батьківщини» на 5 %. Підконтрольна «регіонам» Комуністична партія та невідомо який «УДАР» набрали однакову кількість голосів — по
13 % (частково примітивний народ клюнув на дорогу рекламну кампанію комуняк, а також за них пішли голосувати виборці Сходу, які розчарувалися в «регіоналах»), націоналісти від «Свободи» досягли позначки 10 %
(для багатьох це шок, але суспільство прагнуло радикальних представників у політиці, тих, хто не побоїться вести людей на барикади і бити писки хапугам). Але чи є перемога «регіоналів» визначальною? За партійними списками «регіонали» вкупі з комуняками програють опозиції у складі «Батьківщини», «УДАРУ» та «Свободи». Все вирішуватимуть мажоритарники і тут владна партія має явну перевагу, а щоб її закріпити, вдається до вже згаданого тиску. Влада робить усе для того, щоб не бути залежною від комуністів і мати 226 голосів без них. Багато що залежатиме від самовисуванців та «тушок». Найбільше «тушок» може дати владі саме «УДАР», у списку якого, як відомо, забагато представників олігархічних груп.

Однак поспішати не варто. Річ у тім, що найбільший опозиційний проект також створювався за підтримки олігархів. «Батьківщину» цілком можна вважати групою Пінчука, «УДАР» — групою Фірташа. Комуністи, як відомо, сидять на грошах головного митника Калетника. «Свободу» почали пов’язувати з Коломойським після того, як сам Коломойський заспокоїв Ізраїль у тому, що націоналістів зі «Свободи» боятися не слід. Провальним виявився лише проект Ахметова з Королевською. Ситуація зараз така, що не всі олігархічні групи задоволені президентом і його Сім’єю. Після виборів Віктор Янукович може стати жертвою олігархів, яких не влаштовує розширення влади його Сім’ї. Про це у своїй статті для американського видання The Foreign Policy пише старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Андерс Аслунд. «Ці вибори стануть або останнім кроком у консолідації Януковичем влади, або останнім шансом його супротивників зірвати правління його сім’ї. Цього разу однак найвідчутніша загроза для його правління походить не з натовпу на вулиці, а від бізнес-еліти, яка є його союзником», — цитує Аслунда «Тиждень».

Експерт укотре відмітив, що Янукович останнім часом посилив наступ на права людини та контроль над центральними органами влади. «Але чисті репресії не можуть врятувати президента, якщо його підтримка серед найпотужніших в Україні бізнес-інтересів продовжуватиме знижуватися. Янукович із самого початку призначив уряд, у якому домінують дев’ять великих бізнес-груп, кожна з яких була представлена одним або кількома міністрами кабінету, але їх число швидко скоротилося», — вважає експерт. За його словами, замість цього у виконавчій владі зараз домінують прихильники сім’ї Януковича, які контролюють усі правоохоронні органи, Центральний банк і Міністерство фінансів, а підприємці скаржаться, що їх витісняє Олександр Янукович. Аслунд дійшов висновку, що, швидше за все, ці вибори будуть подібними на 2002 рік й після них олігархи будуть більше протистояти Януковичу.

Ну й нарешті про 2015 рік. Якщо фінансовим групам не вдасться применшити вплив Януковича, то саме він знову буде йти у президенти в 2015-му. Із лідерів опозиції найвигіднішим представником у фіналі для влади був би саме націоналіст Тягнибок. В опозиції буде надважке завдання визначитися з одним гетьманом. А вони це робити не вміють...

ТЕГИ : вибори 2012

Коментарі :


03.11.2012 09:06 СНАЙПЕР  

Якщо маєте можливість,так придбайте газету "ЕКСПРЕС" №121 за четверг,яка видається у ЛЬВОВІ,де є сильна стаття під назвою "СПРАВА НА МІЛЬЯРД.РАБИ МАФІІ.РАБИ ЯНУКОВИЧА"!Я дуиаю,що дана газета розповсюджується і в Ужгороді!Прочитав,в шоку,хоч і знаю,хто "керує" УРКАіною!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат