Підсумок дня виборів у Закарпатті

Ужгородський прес-клуб 29.10.2012 10:29 ПОЛІТИКА

28 жовтня о 20:00, по закриттю виборчих дільниць, Ужгородський прес-клуб провів прес-конференцію із першими підсумками дня голосування – за участі керівництва партійних осередків, штабів та представників незалежних спостерігачів.


Володимир Закурений, голова Закарпатського обласного виборчого штабу Партії регіонів, підсумовуючи закінчення дня голосування, сказав: «Нарешті, по закриттю дільниць, можна спокійно проаналізувати парламентські вибори. До цієї виборчої кампанії наша партія готувалася упродовж 2,5 років, в області залучили 26 тисяч осіб до виборчого процесу, щоб виконати завдання, яке перед нами керівник Партії регіонів».



В. Закурений назвав ряд задокументованих порушень. Так, у с. Видричка не вчасно відкрилася дільниця, оскільки не встигли поставити штамп «вибув» навпроти одного з кандидатів. На одній з дільниць у Хусті не вистачало скриньок. В Ужгороді бракувало інформаційних плакатів, зокрема, про Партію регіонів. У Чопі виявили, що бюлетень видають виборцю без паспорта.  

У Рахівському районі сьогодні розповсюдили листівку з фальсифікованим підписом кандидата у народні депутати Михайла Шелевера, у тексті якої йдеться, що він ніби-то не справився зі своїми обов’язками та наявна інша негативна інформація про нього.

«Вибори відбулися. Органи влади зробили все можливе, щоб вибори на Закарпатті пройшли чесно, прозоро і справедливо», - підсумував В. Закурений.



Валерій Пацкан, керівник обласної організації партії УДАР розповів: «Ця кампанія вирізняється зливом бруду. Я думав, що буде боротьба між партіями, а стався брутальний облив брудом мажоритарників. Знову сьогодні розповсюджували псевдо-агітку на користь Чучки. Нагадую, його не підтримував ні УДАР, ні Об’єднана опозиція. Нами зафіксована енна кількість випадків щодо роздачі коштів прямо на дільницях. Наприклад, у ЗОШ № 20 в Ужгороді, така ж ситуація на дільницях у Перечинському районі та у с. Студене. У СІЗО в Ужгороді довезли у день голосування 100 бюлетенів. Так само довозили бюлетені на дільниці у села Підгорб, Ірлява, Андріївка. У Виноградові на 2 дільницях виключали електроенергію на кілька годин».

«Загалом вибори пройшли спокійно, якщо не брати до уваги підкуп виборців кандидатами-мажоритарниками», - каже В. Пацкан.

Андрій Сербайло, кандидат до Верховної Ради України від Ужгорода та Ужгородського району зазначив: «На 68-му виборчому окрузі ми мали ряд проблем, всупереч тому, що напередодні лунали заклики, у тому числі від провладного кандидата, до демократичних виборів, але на практиці була маса фактів порушень. Говорити про підкуп виборців вже навіть банально. Тривав не вибір між кандидатами, а тим, брати гроші чи не брати. І тільки ті, кому вистачило сміливості і моральності не брати гроші, обирали ту політичну силу, яку їм велить серце і моральні принципи.

Чорний піар використовувався насамперед проти опозиційних кандидатів. Те, що його приклад виявили і на Рахівщині щодо провладного кандидата свідчить, що ноги цього явища, очевидно, ростуть з одного й того ж штабу – що у Мукачеві. Це верх цинізму, коли використовується ім’я людини, яка перебуває за гратами, є еталоном, як на мене, совісті і чесності. І це робить особа, яка заявляє, що вона є найбільш сильним і опозиційним кандидатом. Повторюся, це цинічно. Зранку у мене було відчуття оптимізму, сподівався, що вибори пройдуть чесно, а люди зможуть проголосувати так, як вважають за доцільне. Але під кінець дня я зрозумів, що, на жаль, як казав один з перших президентів, маємо те, що маємо. Партія влади, очевидно, буде мати дуже гарні показники в ужгородському СІЗО, як і на 548-ій виборчій дільниці у Середньому, де проживають компактно роми. Приклади на цих та численних інших дільницях свідчать, що чесного і об’єктивного волевиявлення на окрузі № 68 не відбулося».

Андрій Баганич,керівник Окружного виборчого штабу ВО «Батьківщина» сказав: «Звертаючись до усіх виборців, хочу подякувати їм за те, що прийшли і проголосували, незважаючи на негоду та інші фактори. Вибори відбулися, паралельний підрахунок кинутих до скриньок бюлетенів свідчить, що станом на 18.00 середня явка виборців в області – понад 50%. Вибори відбулися, але назвати їх демократичними не можемо, зважаючи на системні порушення, що зафіксовані на усіх дільницях: підкуп виборців, фотографування бюлетенів, каруселі».



Святослав Бабіля,координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами від Громадянської мережі ОПОРА зауважив: «Я б не був таким оптимістом, що день виборів закінчився і на цьому все. Зранку порушення мали більше точковий характер, але з обіду почали надходити повідомлення про застосування досить брудних технологій. Це стосувалося тиску на виборців і підкупу. У нас було 162 спостерігачів. Які працювали у всіх районах області, нами складено цілий ряд протоколів. Арсенал брудних технологій не виявлено, постійно надходять повідомлення про порушення. Наразі констатуємо 3 факти: вибори пройшли із застосуванням брудних технологій; дільничні комісії були пасивні щодо фактів порушень; очікуємо, що фактам, про які було голосно заявлено, буде дана оцінка. Нам треба переходити до нового формату виборів: коли дії осіб, які вчиняють порушення, будуть оцінені і вони понесуть відповідальність».

Ужгородський прес-клуб

ТЕГИ : Закарпаттявибори 2012

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат