Хто, куди й для чого?..

17.08.2012 18:48 ПОЛІТИКА

Закінчилася реєстрація кандидатів у депутати до Верховної Ради по мажоритарних округах. Як відомо, на Закарпатті маємо 6 округів. Найбільше кандидатів зареєструвалося по округу № 72 з центром у Тячеві — 14. Найменше — по округу № 70 (з центром у Сваляві) — 6.

У всіх шести округах своїх кандидатів виставили «регіонали», комуністи, Об’єднана опозиція та «УДАР». «ЄЦ» виставив кандидатів у 4 округах і ще у двох має прихованих «ЄЦівських» самовисуванців (Вегеша по 70-му та Смоланку по 68-му).

Виборчий округ № 68
(з центром у м. Ужгород)
Тут зареєструвалося 13 кандидатів, із яких 7 є висуванцями партій і 6 самовисуванцями. Цікаво, що досвід політичної та громадської діяльності мають лише кілька кандидатів. Найдосвідченіший політик із них — Сергій Ратушняк. Об’єднана опозиція виставила у цьому окрузі заступника голови обл¬ради «батьківщинця» Андрія Сербайла. Дивним є те, що по цьому ж округу йде ще один «батьківщинець» гуморист Павло Чучка, хоча він зареєстрований самовисуванцем. Чому Чучка пішов проти рішення опозиції, наразі не відомо. Гумористів зрозуміти важко. На цьому ж протестному електоральному полі буде боротися за мандат і ще один гуморист — КВНівець Ростислав Буланов від «УДАРу». Дивною є кандидатура лікаря Володимира Смоланки, який хоч і йде як самовисуванець, але під повним патронатом Балоги, бо Смоланка є членом його партії «ЄЦ». Чи можна вважати Смоланку опозиціонером? Напевно, так само, як і Балогу, який, як відомо, є міністром нинішнього уряду (нижче читайте про те, як Смоланка презентував себе кандидатом).
«Регіональна» влада виставила свого кандидата — голову «Закарпаттяобленерго» Василя Ковача, від угорців кандидатом йде лише КМКСівець Василь Брензович, який сподівається збирати голоси в угорськомовних селах Ужгородщини. Інша угорська політична сила («Демсоюз») свого кандидата по цьому округу не виставляла.
Знову погратися у вибори захотів батько мережі генделиків «Зіна» Микола Жолтані, який, як виявилося, йде від партії Королевської «Україна — Вперед!». Кандидатами по Ужгороду й Ужгородщині також зареєстровані Олександр Биркович із Воловеччини, комуністка Вікторія Казьмірова, київський адвокат Олександр Стратюк, підприємець («Медвідь») Богдан Завійський, а також уродженець Росії, директор телекомпанії «Скіф» Валерій Юрченко. Хто ці люди і для чого вони зареєструвалися, сказати важко. Можливо, чиїсь технічні кандидати, щоб хтось із «основних» отримав додаткових спостерігачів на дільницях.

Виборчий округ № 69
(з центром у м. Мукачево)
Тут зареєстровано лише 8 кандидатів, із яких семеро є висуванцями партій. А той, що самовисуванець, є виключно технічним дублером Віктора Балоги. Мова про мера Мукачева Золтана Лендєла, якого балогівці зареєстрували в останні дні. Для чого? Ми повідомляли, що над самим Віктором Балогою, який також зареєстрований кандидатом по цьому округу, згустилися хмари. Найближчим часом йому доведеться відповідати за свою діяльність у Міністерстві з надзвичайних ситуацій. І не тільки. Адже ж ніхто не думає, що Лендєл буде конкурувати з Балогою по цьому округу, а відповідно він є виключно технічним кандидатом. Проти балогівців по цьому округу йде «регіонал» В’ячеслав Шутко. Угорці виставили знову ж таки лише представника КМКС Гейзу Гулачі. Комуністи по цьому округу виставили Віктора Шевченка. Від опозиції йде Олександр Переста, Олександр Ланьо представлятиме «УДАР», а Павло Федака «Українську партію». Таким чином, знову ж таки політичні сили, які опонують владі, розпорошать голоси виборців, тому реально без домовленості між ними виграти у провладних кандидатів Балоги чи Шутка буде важко.

Виборчий округ № 70
(з центром у м. Свалява)
Тут усього 6 кандидатів. Для галочки комуністи зареєстрували Володимира Алексія. Решта кандидатів буде вести потужну боротьбу. Від Партії регіонів йде колишній балогівець Михайло Ланьо. Сам Балога підтримуватиме в цьому окрузі колишнього ректора УжНУ Миколу Вегеша. Опозиція виставила Олександра Кеменяша, «УДАР» — Олександра Кічковського. Самовисуванцем тут йде також соратник Ющенка банкір Станіслав Аржевітін. Таким чином, четверо кандидатів, які опонують владі, розпорошують свої голоси і дають великий шанс на перемогу саме представникові Партії регіонів Ланю.

Виборчий округ № 71
(з центром у м. Хуст)
У цьому окрузі зареєстровано 8 кандидатів, із яких семеро від партій і один самовисуванець (Микола Шімон, керує благодійним фондом «Дзвони життя»). Євген Тимчик йде від комуністів, Василь Лазоришинець йде від «УДАРу», Михайло Джанда від Української народної партії Костенка, Василь Тегза від Народної партії Литвина. Опозиція виставила Богдана Киніва. А найзапекліша боротьба точитиметься між «регіоналом» Степаном Деркачем та Павлом Балогою від «ЄЦу». Останні майже на рівних випорожнили гаманці на задобрювання виборців і далі ведуть активну кампанію.

Виборчий округ № 72
(з центром у м. Тячів)
Тут зареєстрована найбільша кількість кандидатів — 14. Із них лише шість висувалися партіями, а решта — самовисуванці. Тут від опозиції вирішили виставити «свободівця» Олега Куцина, Балога виставив на цей округ Василя Петьовку, комуністи Михайла Бережника, УНП виставила Івана Габора, «ударівці» Василя Дана, від Партії регіонів тут за місце в парламенті боротиметься голова РДА Михайло Шелевер. Дивно, але серед кандидатів є ще кілька провладних: Михайло Вурста (пенсіонер, член ПР), Федір Яринич (начальник управління охорони здоровя Тячівської РДА). Є тут Роман Маринець (безпартійний та безробітний), Володимир Айб (юрист), Ігор Грабарь (заступник голови райради), мукачівець Степан Хома, Віталій Шелемба (лісівник) та Ігор Климпуш (банкір). Але схоже на те, що до самих виборів залишиться лише половина кандидатів. Найактивнішу кампанію наразі ведуть Шелевер та Петьовка.

Виборчий округ № 73
(з центром у м. Виноградів)
По цьому округу зареєструвалися 10 кандидатів. Із них — семеро від партій і троє самовисуванці. Дивно, що опозиція тут виставила Іштвана Петрушку, але тим часом самовисуванцем тут також пішов Едуард Пуканич, який є членом опозиційного «Фронту змін». Не менш цікавим із цього огляду є присутність серед кандидатів Михайла Лакатоша. Ще нещодавно він був одним із активістів Партії регіонів та чомусь виставив свою кандидатуру по цьому округу, хоча знав, що партія делегувала сюди заступника голови ОДА Івана Бушка. Наразі Лакатош уже не є членом ПР і деякі балогівські ЗМІ стверджують про тиск на Лакатоша з боку його колишніх однопартійців. Балоги ж по цьому округу делегували голову облради Івана Балогу. Від угорців за мандат боротиметься Мікловш Ковач (КМКС), але опонувати йому за угорські голоси буде Габор Кінч, який наразі є заступником мера Берегова. Кандидатами тут також зареєстровані: Микола Сочка (комунальник, Народна партія), Валерій Разгулов (комуніст), Олександра Лендєл («УДАР»).

ТЕГИ : вибори 2012

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат