«Королі смаку»: за найкращий голасли в Ужгороді змагалися 6 кулінарів

25.02.2019 13:42 ФОТОРЕПОРТАЖ

У суботу в музеї-скансені відбувся перший кулінарний батл серед закарпатських кухарів-любителів у приготуванні страв закарпатської кухні «Королі смаку». Змагалися шість команд з Ужгорода, Мукачева та Берегова. Страву для змагання обрали особливу — угорський голасли, себто рибну юшку.

«Кожного разу учасники змагання повинні будуть готувати одну визначену журі страву. Метою проведення змагань є популяризація Закарпаття, закарпатської кухні і визначення найкращих КОРОЛІВ смаку в Закарпатті», — кажуть організатори — кухар Віктор Погань та туризмознавці Макс Адаменко та Федір Шандор. Команди-учасники, які мали бути вбраними в кухарську уніформу чи національне вбрання, забезпечувалися дровами, «меблями», себто столами та лавицями та основними інгредієнтами приготування — коропом та сомом а також паприкою — добронською та сегедською. За словами одного з організаторів батлу, Федора Шандора, традиція приготування голасли походить з угорського міста Сегед ще в 16 столітті.

Журі — туризмознавці Макс Адаменко, Федір Шандор та власник корчми «Підкова» Михайло Барник — виносячи вердикт після 3-годинного приготування страви враховували узгодженість роботи команди, технологію приготування, подачу страви та її смак.

Відомо, що голасли — аж ніяк не уха. До угорської рибної юшки, за рецептурою, йде цибуля, риба, паприка, томатна паста чи томати, в залежності від сезону, сіль та вода. А в процесі приготування кожна команда мала свої секретні моменти. Поки готувалась юшка, зголоднілих та розпалених ароматами гостей команди частували різним закусками, печеним салом на скибках чорного хліба та вином-горілкою. А вже коли юшка була готова, то тут відбою не було ні в кого — гості не чекали вердикту суддів і куштували голасли в кожної команди.

Стосовно ж журі і переможців, то тут першість одноголосно отримав Едгар Петі та його команда «Betyár Grill».

kozhen.in.ua

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат