В Ужгороді відкрили найсучасніший на Західній Україні доджо (ФОТО)

admin 08.09.2014 13:02 ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Вихованці Закарпатської обласної федерації айкідо "Сінаджо" займатимуться тепер у новому і світлому доджо, аналогів якому нема на території всієї Західної України. Про це повідомив президент Федерації Юрій Кедик на урочистому відкритті клубу «ТЕНКАН».


Простими словами «доджо» можна назвати «залом». Однак доджо – це не тільки приміщення, тобто стіни. Це, у першу чергу, місце, де кожен охочий може пройти шлях самопізнання, дисциплінуватися і осягнути айкідо, - йдеться у повідомленні   Агентства комунікацій «ПАЗЛ».

«Що таке айкідо – на словах пояснити важко. Я б сказав, що це треба відчути. Якщо все ж спробувати пояснити, то можна сказати, що це шлях вдосконалення і можливість навчитися захищатися», – зазначив президент Закарпатської обласної федерації айкідо «Сінаджо», 4-ий дан айкідо айкікай, Юрій   Кедик.  

За словами Юрія Кедика, Федерація зареєстрована і працює з 2000 року і на сьогодні є однією з тих, що найкраще розвиваються в Україні. Заняття проводять більше 10 тренерів, а кількість членів на сьогодні становить понад 300. Крім Ужгорода тренування проводяться у різних населених пунктах області, зокрема у Мукачеві, Чопі, Перечині, Сваляві. До того ж вік вихованців не має обмежень. «На заняття можуть прийти люди будь-якого віку: від дітей до пенсіонерів. От письменник Юрій Маслієв уже 10 років займається, а йому – 62. Найменшим нашим вихованцям – по 4 роки», – каже Юрій.

Дружина Юрія – Олександра – розповідає, що цей зал до ремонту був просто у катастрофічному стані. Спочатку планували зробити косметичний ремонт, потім вирішили, що без капітального не обійтися. «Ми все зробили за один місяць. За дві ночі намалювали проект. На все витратили орієнтовно 40 тисяч гривень. І тепер залишається придбати татамі (покриття, на якому займаються спортсмени)», – розповідає Олександра. Сама жінка досить давно   займається айкідо. І, що найцікавіше, зустріла свою долю, тобто Юрія, саме у цьому залі на цьому татамі.

Приділяють увагу в Федерації і фізичному стану дітей та дорослих. Петро Ренжин, завідувач Кабінету психологічної допомоги та фізичної реабілітації, яка виступає партнером Федерації розповів, що будь-який вид спорту є фізичним навантаженням. Практика доводить, що декотрі люди дорослого віку, і навіть діти, потребують грамотної консультації перед тим, як починати займатися. «Як таких протипоказів айкідо не має. Хіба що – захворювання опорно-рухового апарату. І то йдеться не про заборону, а певні обмеження і особливий підхід до занять. Звісно, що дітям простіше почати займатися спортом. Людям старшого віку варто з’ясувати: чи здорове серце, чи були травми. Тобто зважати на здоров’я та самопочуття. А от вік для занять айкідо ролі не грає. Ми працюємо разом з тренерами і до кожного обираємо індивідуальний підхід. Якщо комусь потрібні додаткові маніпуляції, скажімо, масажі, то проводимо і їх», – наголосив Петро Ренжин.

Виступаючи перед присутніми, начальник департаменту управління сім’ї молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталій Ерфан зазначив, що айкідо – один з 96 видів спорту на Закарпатті. Чиновник запевнив, що із Федерацією підписано дооговір про співпрацю. Крім того, до Дня фізичної культури і спорту будуть відзначені кращі тренери та спортсмени Закарпатської обласної федерації айкідо «Сінаджо».

Під час урочистої частини Юрій Кедик наголосив, що відтепер у залі на Швабській (фізкультурно-спортивне товариство «Динамо», 3 поверх) функціонуватиме новий клуб, що матиме назву «ТЕНКАН». В перекладі це слово означає «поворот», що для клубу і його учасників є дійсно знаковим. «Для нас це важливо, адже зараз Федерація переживає зміни, які стали дійсно поворотними. Відбулися зміни і в керівництві, і навіть в приміщенні. Тож, сподіватимемося, що ці зміни будуть тільки на краще», – зазначив Юрій Кедик.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат