Закарпатські винороби працюють на словацькому обладнанні (ФОТО)

admin 25.10.2013 11:24 ФОТОРЕПОРТАЖ

 

24 жовтня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до Сваляви, де на базі Свалявського технічного коледжу національного університету харчових технологій упродовж 23-24 жовтня проходив мінародний семінар на тему «Розвиток виноградарства та виноробства у Карпатському регіоні» за участі закарпатських та словацьких фахівців з виноробства.

Семінар проводиться в рамках проекту «Троянда Карпат» Програми ЄІСП ТКС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013».

У рамках освітнього заходу учасникам продемонстрували можливості використання обладнання, придбаного в рамках транскордонного проекту «Троянда Карпат», завдяки якому виноробству вчитимуться студенти Свалявського технічного коледжу національного університету харчових технологій. Студенти під керівництвом викладачів завдяки новому обладнанню продемонстрували перший етап з отримання виноматеріалу. Виноград пропускали через дробарку та гребневідділювач та продемострували і попередньо підготовлений виноматеріал, і саме обладнання, на якому його готували. Відтак провели лабораторні аналізи із визначення цукристості сусла, кислотності виноматеріалу, який був підготовлений на виноробному обладнанні. Обладнання для студентів спеціальності «Бродильне виробництво, виноробство» (спеціальність – одна з перший в коледжі і відкрита разом і з закладом у 1964 році) закупили вперше. До цього практикуватися майбутні винороби могли тільки на держпідприємствах, які на сьогодні в області майже не діють. Відтепер, власне (технологічно «правильне» вино) виготовлятимуть і в коледжі. Коледж отримав спеціальні насоси, фільтри, обладнання для витримки виноматеріалів тощо.

Як розповіла Олеся Носенко, експерт проекту, основним виконавцем проекту з української сторони є Асоціація студентів-економістів Закарпаття, а транскордонним партнером проекту виступає Середня професійна школа Требішова, Словаччина. Одним з кінцевих одержувачів проекту є саме Свалявський Технічний Коледж, в якому і проходив семінар. Серед завдань проекту - покращення співпраці між навчальними закладами Закарпаття та Кошицького краю у сфері виноградарства та виноробства. З цією метою в рамках транскордонного проекту вже було проведено кілька тренінгів для українських студентів, а зараз відбувається другий міжнародний семінар (перший вже проходив у Свалявському технічному коледжі у жовтні минулого року).
У перший день семінару досвідчені винороби із Закарпаття та Словаччини ділилися досвідом вирощування винограду та виробництва вина зі студентами коледжу, які навчаються за спеціальністю «Бродильне виробництво та виноробство». На другий день -   представили лабораторне та виноробне обладнання придбане в рамках проекту та передане у користування коледжу.

За словами Олесі Носенко, співпраця між закарпатським та словацьким професійними закладами освіти налагодилася ще у 2010 році на фестивалі «Токай-2010». Відтак, у 2012 розпочався транскордонний проект, який триватиме до квітня 2014 року.
Як розповів Василь Йовбак, директор Свалявського технічного коледжу НУХТ, нове обладнання для коледжу   - неоціненний внесок. «Студенти зможуть на практиці не тільки досліджувати виноматеріал, але й самі виробляти вино, вправлятися у майстерності. Лабораторне обладнання дасть змогу проводити аналізи і для виноробів краю. Крім того, у коледжі планують обладнати підвали для вина, як це зроблено у колег із школи Требішова, а також відкрити дегустаційний зал, де б гості Закарпаття знайомилися із вином», - каже Василь Йовбак.

Маріан Кудрік, заступник директора Середньої професійної школи Требішова, зауважив, що довгий час школа перебувала в деякому занепаді, найкращі часи для студентів-виноградарів були у 70-80 роках. Тоді процвітало сільське господарство та виноградарство. Проте упродовж останнього часу спостерігається зацікавлення молоддю виноробною справою, а спільні транскордонні проекти дають хороший поштовх для співпраці між сусідніми виноградарськими регіонами якими є Закарпаття та регіон Словаччини, що входить у Токайський виноградарський ареал.
Для подовження співпраці між освітніми установами по завершенню реалізації проекту заклади підписали партнерський договір.

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат