Багатогранність смаку: чотири способи дегустації текіли
У Мексиці міцний алкогольний напій заведено пити в чистому вигляді та дуже швидко. Але так неможливо повністю оцінити оригінальний смак, що має текіла, зроблена з соку блакитної агави. З іншого боку, неможливо вживати маленькими ковтками алкоголь, що обпікає горло. Тому можна пом’якшити його дію та розкрити приховані органолептичні властивості за допомогою інших інгредієнтів.
Традиційний спосіб
Невідомо, хто придумав вживати текілу в такий спосіб. Але більшість людей у світі виконує загальновідомий ритуал:
-
лизнути дрібку солі, розташовану на обідку чарки або просто на кінчику пальця;
-
випити одним духом спиртне;
-
заїсти шматочком лимона або лайма.
Важливо робити всі етапи без перерви. Лише так можна повністю відчути всі грані смаку цього екзотичного напою.
Солодкий спосіб
Також його називають німецьким, можливо, через те, що вперше застосували в цій країні. Всі етапи залишаються такими ж, як і в попередньому ритуалі. При цьому сіль замінюють на дрібку білого цукру з корицею чи без, а лимон — на апельсин.
Завдяки цьому напій стає м’якшим, солодшим та ароматнішим. Тому вважають, що цей спосіб дегустації популярніший серед жінок.
Клубний спосіб
Так часто вживають текілу відвідувачі барів і нічних клубів, аби швидко отримати задоволення від напою та створити відповідний настрій для відпочинку. Для цього потрібно змішати алкоголь та будь-який газований напій у співвідношенні 1:1. Після цього накрити долонею зверху посуд із сумішшю та злегка вдарити його дном об стіл. Внаслідок цієї дії вміст склянки має спінитися. Після цього суміш потрібно швидко випити.
Слід пам’ятати, що через наявність бульбашок вуглекислого газу алкоголь швидше всмоктується та сильніше діє на організм. Тому, попри м’який смак суміші, небажано вживати її багато через ризик швидкого сп’яніння.
Приголомшливий спосіб
У США текілу змішують із пивом в одному келиху в пропорції 1 до 10. За бажанням зверху додають дрібку солі, але можна і без неї. Пінний напій випивають якомога швидше. Слід враховувати, що смак та аромат — «на любителя».
Також ця суміш, що отримала назву «Туман», дає приголомшливий ефект. Такий напій відразу викликає сп’яніння та буквально збиває з ніг. Тому не варто вживати його в громадських місцях.
Перед вживанням текілу варто попередньо охолодити до температури 9–15 градусів. У чистому вигляді алкоголь вживають із чарок, а в суміші з іншими напоями — з високих коктейльних келихів. Якщо є бажання повністю відчути всі грані смаку, то текілу не заїдають. Але за потреби вона чудово поєднується з оливками, м’ясною нарізкою та морепродуктами.
Коментарі :
Додати коментар