Профілактичні заходи за розкладом: вакцинація та оброблення від паразитів

25.06.2024 11:57 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Догляд за собакою включає обов’язкові заходи з метою запобігання хворобам та інвазії. Проводять їх згідно з особистим календарем та за визначеним алгоритмом.

Як обробляти тварину від паразитів

Існують зовнішні паразити — блохи та кліщі, а також внутрішні — гельмінти. Препарати для зовнішнього профілактичного застосування випускають в різних формах:

  • краплі;
  • спреї;
  • шампуні;
  • нашийники.

Під час укусу комахи під шкіру та у кров можуть потрапляти токсичні речовини. Запобігти негативним наслідкам допоможуть таблетки, наприклад Сімпаріка для собак, а також суспензії та краплі для цуценят. Якщо зараження вже відбулося, ветеринар може запропонувати ін’єкції. Вибирати оптимальний засіб краще разом із лікарем та зважаючи на сприйняття твариною препаратів.

Оброблення від гельмінтів можна проводити вже на 20-й день життя цуценяти та при вазі більше ніж 500 грамів. Від бліх тварин обробляють із 8-го тижня життя та повторюють згідно з інструкцією до конкретного препарату. Профілактичний захист від кліщів доцільний, коли собака відвідує вулицю. Також після кожної прогулянки потрібно ретельно оглядати вихованця.

Правила вакцинації собак

Перші щеплення можна ставити вже у віці 1,5–2,5 місяця. Послідовність введення вакцин така:

  • перша — від чумки, ентериту, гепатиту, лептоспірозу, парагрипу;
  • через місяць — від сказу та ревакцинація попередніх щеплень;
  • через два місяці — перша ревакцинація від сказу та повторна від інших хвороб.

Перед плановою вакцинацією слід обмежити контакти собаки з вулицею та іншими тваринами. Цуценя має бути здоровим, розвиненим за віковими критеріями. Не роблять щеплення в період зміни зубів, два тижні до та після купірування, при ослабленому стані та захворюваннях. За два тижні до введення вакцини вихованця потрібно обробити від паразитів.

Дорослим тваринам ревакцинацію проводять раз на рік за індивідуальним графіком. Поновлювати щеплення бажано через однаковий період. Особливо це стосується вакцинації від сказу, його потрібно робити раз на 12 місяців. Щеплення не можна робити безпосередньо перед в’язкою, після нього має пройти не менше ніж 3 місяці. Також не вакцинують вагітних собак і породіль. Варто відкласти вакцинацію у разі млявості, погіршення апетиту та інших незвичайних станів тварини.

Для візиту в лікарню краще вибрати ранковий час. Перед цим бажано не годувати собаку, а алергіку дати антигістамінні препарати. Дуже збудженим вихованцям можна дати заспокійливе. Перед введенням щеплення лікар повинен оглянути тварину та надати свій дозвіл. Відразу після процедури варто залишитися в лікарні на пів години, на випадок виникнення анафілактичного шоку. Слід обережно вводити вакцину тваринам похилого віку. За наявності хронічних хвороб та ослабленого стану варто обмежитися щепленням від сказу.

Правильний та регулярний догляд — запорука здорового та щасливого життя собаки. А для власника — це простий спосіб уникнути проблем, що можуть призвести до передчасної втрати домашнього улюбленця.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат