Рефрактометри: особливості їх використання та тонкощі вибору



Спеціальні стаціонарні чи мобільні інструменти, що вимірюють коефіцієнт світлового заломлення у певному середовищі, називаються рефрактометрами. Цей вид оптичних приладів розроблений спеціально для точного з'ясування показників концентрації розчину. Світлові промені при проходженні крізь товщу речовини спотворюються, змінюють кут та напрямок. Це зумовлено різним хімічним складом і щільністю субстанції, що вивчається.

У великому каталозі інтернет-магазину SIMVOLT можна знайти прилади для контролю та вимірювань, які випустили провідні світові компанії-виробники. Магазин є офіційним представником багатьох відомих брендів України. Всі товари, представлені у продажу, проходять ретельну та детальну перевірку перед видачею замовнику. Такий підхід унеможливлює виникнення форс-мажорних ситуацій. 

Де застосовуються

Важко знайти вид промислової діяльності, де не використовуються рефрактометри. На сьогодні вони широко використовуються у таких сферах, як:

  1. Харчова промисловість. За допомогою приладів даного типу проводиться контроль якості різних напоїв, що містять або не містять алкоголь. Визначається відсотковий вміст цукру у різних сумішах чи рідинах, встановлюється вологість чи частка білка у тих, чи інших продуктах. 

  2. Фармацевтика. Перевірка кількісного складу лікарських засобів та препаратів.

  3. Медицина. Здійснення багатьох різновидів аналізів та досліджень. Зокрема, оцінювання білка в кров'яних тільцях, питомої щільності сечі та концентрацію в ній сироваткових речовин. 

Крім того, на виробництві під час технічної перевірки мастильно-охолоджуючих рідин, антифризів, масел та інших технічних складів застосовуються рефрактометри. Аналіз якості водопровідної чи технологічної води також здійснюється з їх допомогою. 

Які бувають

Сьогодні існує кілька основних різновидів рефрактометричних приладів, а саме:

  1. Промислові. Використовуються в лабораторіях та на виробництві. Допомагають контролювати перебіг технологічних процесів на підприємствах, засвідчувати якість продукції науково-дослідних центрів. Характеризуються підвищеною точністю, але переважно громіздкими габаритами. 

  2. Портативні. Відчутно спрощують та прискорюють процес контролю. Проте відрізняються найчастіше нижчою точністю. Добре підходять для роботи у польових умовах. Оснащуються рідкокристалічними екранами, іншими цифровими елементами та додатковими опціями.

  3. Аналогові ручні. Вони зазвичай менші за розмірами, не містять складної електронної начинки. З цієї причини вони надзвичайно універсальні у застосуванні, можуть використовуватись у будь-яких місцях, у тому числі у лабораторіях та домашніх умовах.

Перед тим, як стати до роботи, рефрактометр потрібно відкалібрувати. Це робиться у випадках, коли апарат застосовується вперше. Як правило, береться дистилят або спеціальна промивна рідина. На робочу призму наноситься практично кілька крапель води. Після закриття кришки вона поступово розподілиться по всій поверхні. Потім кінець пристрою наводиться на джерело оптичного випромінювання. При фокусуванні окуляра шкала повинна бути помітна по всьому контуру. Особливий гвинт калібрування регулюється так, щоб на дисплеї відображалися лише нулі.

Магазин SIMVOLT надає довгострокову гарантію на всі товари, представлені на сторінках сайту. Компанія має власне сервісне відділення, де працюють кваліфіковані фахівці. Вони проведуть обслуговування та ремонт техніки. За потреби проведуть майстер-класи для співробітників, на яких навчать користуватися контрольно-вимірювальними приладами різного типу.

 

ТЕГИ : рефрактометри

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат