Правильний догляд за газоном: поради від фахівців



Доглянутість газону насамперед має великий вплив на загальну картину території. Він забезпечує безпечний майданчик, де можна добре провести час. Для того, щоб зберегти його густоту і соковитість кольору, потрібно не тільки правильно його висадити, а й правильно за ним доглядати. Дотримуючись нескладних рекомендацій, описаних далі в матеріалі, можна зрозуміти як доглядати за газоном, незалежно від сезону.

Як правильно косити газон?

Оптимальна висота газону має становити 3-7 см. Якщо постригти занадто коротко, коренева система ослабне, і трава швидко перекриється бур'янами. Відповідно до експертної рекомендації, потрібно зістригати близько третини висоти. Таким чином, якщо обрана висота газону після стрижки становить, наприклад, 4 см, тоді стригти її пора, щойно вона підросте до 6 см. Варто також врахувати ще один нюанс - що менша обрана висота трави, то частіше доведеться її підстригати, щоб дотримуватися згаданої раніше поради.

Косити не обов'язково завжди в одному і тому ж напрямку. Цей вид догляду за газонною травою дозволяє рухатись не тільки по прямій, але також навскоси або навіть по колу. Так вийде, зокрема, прибрати більше бур'янів, що нахиляються в напрямку косарки, і дозволити траві розростися сильніше. Зокрема, такий спосіб дасть змогу знизити ущільнення ґрунту і знос дерну від руху коліс.

Точити леза газонокосарки необхідно хоча б раз на рік - якщо вони затупилися, то будуть просто відривати траву замість того, щоб акуратно зрізати її. Рваний газон ризикує стати більш схильним до різних захворювань.

Не потрібно прибирати з газону зрізи травинок. При дотриманні правила "однієї третини", шматочки трави рівномірно покриють ґрунт, а якщо коса з мульчею, то вона ще й додатково подрібнить ці зрізи, що тільки прискорить процес розкладання. Завдяки йому скошені травинки збагачують газон азотом та іншими поживними речовинами. Що тепліша погода, то швидше відбувається розкладання.

Як часто займатися поливом газону?

Найкращий час для поливу газонної трави - ранній ранок або вечір. Вдень, особливо в спекотну погоду, полив практично не принесе користі, адже вода випарується швидше, ніж травинки наповняться вологою. У згадані ж періоди ще досить прохолодно, щоб вода встигла дістатися до кореневої системи. Також слід врахувати, що поливати потрібно не єдиним струменем, а "душем", щоб не розмити верхній шар ґрунту.

Точну кількість води встановити досить важко. Зрошення має бути насиченим, але не варто доводити до утворення калюж. Найкращий спосіб упевнитися, що вологи газону достатньо - перевірити ґрунт на 10 см у глибину. Якщо там волого, значить потрібно ще.

Частота поливу більшою мірою залежить від особливостей ґрунту. Наприклад, піщаний ґрунт у спеку потрібно поливати кілька разів на день, а в прохолоду - досить і разу на 10 днів. Глиноземи не надто вимогливі до води, їх потрібно поливати за потребою, коли земля досить просохне.

Підживлення газону

Удобрювати траву на присадибній ділянці необхідно, поряд з іншою рослинністю. Однак робити це потрібно тільки тоді, коли рівня поживних речовин у ґрунті стає недостатньо для того, щоб підтримувати газон здоровим. Єдино надійний спосіб визначити це - хімічна перевірка проби землі в лабораторії.

У неорганічних добривах зазвичай містяться азот, фосфор і калій. Важливо читати інструкцію перед використанням. Неорганіку завжди потрібно поливати вже після внесення в ґрунт, якщо на обгортці не вказано інше. В іншому разі можна легко зіпсувати газон. Добрива з високим відсотком азоту вносять навесні та влітку, без азоту - восени й взимку.

Помилково вважати, що догляд за газоном не потрібен, адже вся суміш для створення штучної галявини зібрана з культур, які потребують до себе не менше уваги, ніж інші рослини. Тому догляд за травою обов'язковий.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат