Кіста нирки Що це за патологія та як проявляється

14.12.2023 17:15 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Що це за патологія та як проявляється

Доброякісне утворення в ниркових тканинах називається кіста нирки. Патологія має округлу форму та всередині заповнена рідиною. Пухлини можуть формуватись у одиничній або множинній кількості. В останньому випадку діагностують полікістоз нирок. Захворювання потребує своєчасного реагування та лікування.

Кіста нирок є розповсюдженим захворюванням, розвитку якого можуть сприяти наступні фактори:

  • запальні патології – пієлонефрит, цистит, сечокам’яна хвороба;
  • вплив незбалансованого харчування, зокрема консервантів та антиоксидантів у продуктах;
  • механічне пошкодження нирок;
  • схильність до спадкової передачі;
  • ускладнення після проведення гемодіалізу.

Не можна назвати один чинник, який провокує утворення кіст нирок. Важливо розпізнати хворобу та розпочати лікування відповідно до місця локалізації, розмірів та стадії виявлення.

Як проявляє себе хвороба

На симптоматичні прояви хвороби впливає місце розташування кісти. Якщо пухлина формується на периферії ниркової паренхіми, то даватиме про себе знати лише при збільшенні до розмірів 5-10 сантиметрів у діаметрі. Однак новоутворення усередині паренхіми суттєво погіршують стан людини, призводять до наступних проблем:

  • розлади випорожнення сечового міхура – біль при сечовипусканні, поява домішок крові у сечі;
  • зниження працездатності та загальна слабкість;
  • больові відчуття у боку, головні болі;
  • підвищення артеріального тиску.

Точно встановити наявність кісти нирки можна лише після діагностики. Це відбувається після проходження УЗД черевної порожнини, лабораторних досліджень сечі і крові.

Як лікувати кісту нирок

Лікування кіст проводиться хірургічним шляхом, патологія не зникне після прийому медикаментозних засобів. Раніше практикувалась пункція кісти – проколювання пухлини з рідиною під місцевою анестезією. Однак процедура несе у собі ризик інфікування та нагноєння новоутворення.

Тому краще видаляти кісту за допомогою лапароскопічної операції. Вона проходить під загальним наркозом, лікар має доступ до ураженої нирки через невеликі проколи на черевній стінці. На ранніх стадіях при мінімальному розмірі пухлин можна локально видалити пошкоджені тканини та зберегти функціональність нирки.

Лапароскопічне видалення кісти нирки має низку переваг, зокрема низьку травматичність та мінімальну втрату крові, скорочений реабілітаційний період та обмежене перебування пацієнта у стаціонарі. При критичному ураженні нирки кістою, що призводить до повної втрати функціональності органу, може призначатись лапароскопічна нефректомія – видалення ураженої нирки, після якого людина цілком може адаптуватись до умов життя з однією здоровою ниркою.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат