Як правильно лікувати ангіну?



Ангіна – серйозне інфекційне захворювання, яке потребує своєчасного та правильного лікування. Ігнорування болі в горлі чи неправильно вибрана терапія можуть спричинити важкі ускладнення з ураженням серцево-судинної системи, суглобів чи нирок.

Різновиди ангіни

Назва цього захворювання походить від латинського слова, яке означає «душити, здавлювати». І це доволі точно відображає основний симптом хвороби. Ангіна або ж, як її ще називають, гострий тонзиліт – це запальний процес в піднебінних мигдалинах. Збудники захворювання: стрептококи, стафілококи та інші хвороботворні мікроорганізми, а також віруси та грибкові інфекції. Зараження ангіною відбувається повітряно-крапельним шляхом. В групі ризику – діти, а також дорослі зі зниженим імунітетом.

Зважаючи на етіологію та патогенез захворювання, розрізняють такі види ангіни:

      ● катаральна;
      ● герпетична;
      ● лакунарна (гнійна);
      ● фіброзна;
      ● флегмонозна;
      ● некротична;
      ● виразково-туманна.

Ангіна може бути первинною, вторинною чи специфічною. Крім того, розрізняють гостру та хронічну форму запалення мигдалин. Незалежно від того, який різновид хвороби був діагностований – катаральна чи гнійна ангіна лікування потрібно розпочинати негайно, щоб уникнути важких ускладнень.

Як розпізнати ангіну?

Запалення мигдалин – захворювання, яке доволі легко діагностувати. Запідозрити у дитини чи дорослого тонзиліт можна по таких типових симптомах:

      ● сильний біль в горлі (важко ковтати, їсти, говорити);
      ● почервоніння та збільшення мигдалин;
      ● гарячка до 38-39 градусів;
      ● загальна слабкість;
      ● ломота в м’язах;
      ● головний біль;
      ● збільшення лімфовузлів.

Симптоматика тонзиліту може дещо змінюватися залежно від різновиду хвороби та загального стану хворого. Точно поставити діагноз та визначити причину, збудник захворювання може лише лікар після огляду пацієнта.

Лікування та профілактика ангіни

Схема лікування гострого тонзиліту залежить від форми хвороби та стану пацієнта. Підбором медикаментів та вибором програми терапії повинен займатися фахівець. Зазвичай лікування ангіни передбачає комплексний підхід з використанням медикаментів різної дії:

      ● знеболювальні;
      ● жарознижувальні;
      ● з антисептичним ефектом.

У випадку гнійної ангіни в програму терапії включають антибіотики, попередньо провівши аналіз патогенів на чутливість до ліків.

Препарати для лікування ангіни представлені на фармацевтичному ринку в різних формах:

      ● таблетки;
      ● смоктальні льодяники;
      ● розчини для полоскання горла.

Для пришвидшення одужання важливо подбати і про зміцнення імунітету – приймати вітаміни, в раціон включити продукти, багаті поживними речовинами. Застосування сучасних лікувальних засобів та дотримання рекомендацій лікаря допоможуть швидко та ефективно вилікувати ангіну будь-якого виду.

Не існує специфічних методів, які б дозволили запобігти появі ангіни. Основна профілактика тонзиліту – зміцнення імунітету. Для цього важливо збалансовано харчуватися, загартовуватися, вести активний спосіб життя, уникати переохолоджень, своєчасно і правильно лікувати усі хвороби.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат