Особливості системи Prozorro



Ніхто, крім спеціалістів, не цікавився тим, як здійснюються державні закупівлі та чому ця сфера надто вразлива для проявів корупції. Всі пропозиції на тендер подавалися у конвертах, угоди складалися виключно в паперовому варіанті за зачиненими дверима кабінетів.

Електронні державні закупівлі, що складаються з офіційного веб-порталу (центральної бази) та комерційних майданчиків (наприклад, Українська універсальна біржа tender.uub.com.ua) створені в межах антикорупційної реформи з метою забезпечення прозорості процесу та підвищення довіри до бізнесу.

Будь-яка людина, представник ЗМІ та контролюючих органів може бути віртуально присутніми на закупівлях. Програмний код системи є повністю відкритим та знаходиться у вільному доступі.

Основні поняття системи Prozorro

Будь-яка закупівля починається з визначення предмету закупівлі, тобто того, що замовник планує придбати, та обрання відповідного процесу та процедури закупівлі, тобто алгоритму, як це буде відбуватися. Розрізняють такі типи предметів закупівлі:

      ● товари – продукція, об’єкт будь якого виду чи призначення (папір, бензин);
      ● роботи – проєктування, будівництво, розширення, реставрація тощо;
      ● послуги – будь-який предмет закупівлі, який не відноситься до категорії товарів чи робіт.

Для відповіді на запитання, що купити, замовник визначає свої потреби, котрі за допомогою відповідних класифікаторів систематизує та розподіляє за предметами закупівлі. Основний класифікатор – це єдиний закупівельний словник, за допомогою якого замовники дізнаються про предмет закупівлі, а учасники дізнаються про потрібні торги.

Якщо предмет замовника для товарів і послуг не перевищує 200 тисяч гривень (та півтора мільйона гривень для робіт), він обирає допорогову закупівлю. Технічно допорогову закупівлю можна оголосити в системі від 3 тисяч гривень. Для меншої вартості бізнесу просто буде не цікаво брати участь у таких закупівлях, тому така можливість обмежена.

Допорогова закупівля починається з оголошення та періоду уточнень, по завершенню якого учасники можуть подавати свої пропозиції. Далі розпочинається аукціон, кваліфікація та визначення переможця.

Особливості системи Prozorro

Prozorro – повністю електронний портал з відкритими умовами торгів. І це не тільки оголошення про тендерні закупівлі. Відкриті пропозиції в електронному вигляді, плани закупівель, договори з додатками дозволяють не просто бачити інформацію, а й вивчати ринкові тренди, простежувати динаміку цін. Журналісти та співробітники правоохоронних органів мають можливість збирати доказову базу інформації.

Будь-який громадянин може подивитися пропозиції учасників, протоколи дискваліфікації, рішення про прийняті пропозиції, підписані договори і навіть оплати, які пройшли через казначейство. Проаналізувати всі тендери, які відбулись у Прозорро може будь-яка людина, в якої є доступ до мережі інтернет.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат