Як формується ціна за 1 кВт електроенергії для підприємств?

05.02.2021 16:39 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Загальні питання визначення того, якою буде ціна за 1 кВт електроенергії для юридичних осіб, знаходяться в юрисдикції того ж органу, що здійснює аналогічні дії щодо тарифів для населення, а саме, НКРЕКП. При цьому, самі принципи побудови ціни за 1 кіловат помітно відрізняються для промислових і побутових споживачів. В рамках цієї статті ми розглянемо, як раз, формування тарифів для юридичних осіб, які впливають, через ціни товарів і послуг, на кожного з нас.

Як формуються ринкові ціни?

Звичайно, в підсумковому рахунку, який і цікавить споживача, залишаються і залишатимуться надалі постійні частини, що встановлюються на певний період регулятором:

  • Перш за все, це тариф на передачу електроенергії, що встановлюється ДП «Укренерго».

  • Крім цього, ще одним постійним елементом є тариф на розподіл електроенергії, з яким все трохи складніше, перш за все, тому, що його встановлюють окремо для кожного з операторів системи розподілу (за фактом, обленерго). Саме ця частина ціни нещодавно посилила свій вплив на загальні суми до сплати, адже всі без винятку обленерго побажали підвищення тарифу на розподіл електроенергії в 3-4 рази. Звичайно, такого великого фактичного підвищення НКРЕКП не дав, і реальні цифри вже сильно відрізняються від побажань у кращий для споживача бік.

  • Нарешті, та частина, яка першою зазвичай цікавить нових споживачів електроенергії — ринкова складова ціни на електроенергію, яка зазнає постійних змін в ході торгів в залежності від загального попиту споживачів і пропозиції, яку можуть надати виробники. Незважаючи на неможливість тепер регулювати цю складову, її вплив на повну ціну електроенергії дозволяє знизити навантаження на підприємства, скоротивши їх витрати на електрику.

Досвідченіших споживачів цікавить зовсім інша частина вартості електроенергії — маржа постачальника. Дійсно, споживач не має інструментів для швидкого ефективного впливу на інші фактори, але змінити постачальника електроенергії він може з найменшими зусиллями. Оскільки конкуренція серед незалежних постачальників електроенергії досить висока, споживач завжди має можливість отримати кращі умови, а постачальники, такі як https://kr-energo.com/, завжди зацікавлені в тому, щоб їх надавати.

Таким чином, на сьогоднішній день формування тарифів на електроенергію побутових споживачів є не тільки значно більш прозорим, ніж раніше, але і набагато більше відповідає реальним запитам ринку, дозволяючи в рази знизити корупційну складову і забезпечити найбільш реальні цифри в сумах до оплати. Зрештою, саме ринкові умови формування цін на електроенергію є світовим стандартом, ефективність якого для економіки перевірено багатьма роками використання.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат