Як захистити роботу студентам-інженерам на відмінно



Якщо з нормами написання курсової роботи можна ознайомитися в методичних рекомендаціях, а зміст коригується під наглядом наукового керівника, то процедура захисту залишається досить невідомою для студентів. Викладачі зосереджуються на написанні роботи, а про підсумковий захід кажуть дуже мало. Пропонуємо більш детально ознайомитись із процедурою захисту, щоб бути готовим до майбутньої події.

Як відбувається захист курсової роботи

Захист курсових і дипломних робіт відбувається у формі публічного виступу перед комісією, яка складається із викладачів кафедри. На захід часто запрошуються інші студенти з метою поглиблення їх знань і набуття необхідного досвіду наукових виступів.

Студент презентує свою роботу, після чого викладачі ставлять запитання за змістом роботи. Задача студента якомога влучно на них відповісти та підтримувати діалог зі слухачами. Після всіх виступів комісія вирушає їсти тортик від студентів та радитися стосовно виставлення балів.

Важлива умова захисту на відмінно

Для того, щоб отримати оцінку А на захисті треба максимально якісно відредагувати саму роботу. Оформлення має відповідати вимогам ДСТУ, які зазначені в методичних рекомендаціях. Також треба попрацювати над змістом роботи, щоб якомога повно описати тему, вирішити поставлені завдання і досягти мету. Студентам-інженерам необхідно включати в курсову роботу велику кількість креслень, для оформлення яких треба вміти працювати в спеціальному програмному забезпеченні. Якщо у вас немає часу виправляти помилки можна звернутись до спеціалізованих сервісів для отримання креслення на замовлення https://vsesdal.com/uk/kreslennya.

Для виступу треба підготувати доповідь та мультимедійну презентацію. Їх оформлення є важливим етапом, від якого залежить гарна оцінка.

Оформлення доповіді

Доповідь є витягом з основної роботи. Туди включається мета курсової, задачі, предмет, об’єкт, актуальність, стиснуте описання теоретичних даних, практична діяльність студента та висновки. На виступ кожного студента відводиться 8-10 хвилин, іноді 15, в залежності від складності роботи. Викладачі цінують лаконічні доповіді, без води та непотрібних пауз. Тому краще заздалегідь вичитати текст із використанням секундоміра. Пам’ятайте, що в будь-який момент після закінчення часу комісія може вас зупинити.

Оформлення презентації

Мультимедійна презентація має бути доповненням доповіді, а не дублювати її повністю. Тому функція «скопіювати-вставити» тут не працює. Презентація повинна бути насичена наочними матеріалами: схемами, графіками, фотографіями, кресленнями, таблицями тощо. Текст краще подавати тезисно.

Не варто захоплюватися анімаційними ефектами, складними переходами, аудіо ефектами, бо це відвертає увагу аудиторії. Також при виборі кольорової схеми треба притримуватись не більше 3 основних кольорів.

Кожен слайд повинен мати заголовок і підзаголовок. Кольори фону і тексту мають бути контрастними. Вставляти слід рисунки задовільної якості й оптимального розміру. Тест не має бути дуже дрібним.

У світлій аудиторії краще транслювати темну презентацію, а в темній –– навпаки. Пам’ятайте, що ви маєте направити всі зусилля для того, щоб слухачам було краще сприймати матеріал, який ви подаєте.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат