Профілактика та лікування онкозахворювань під час пандемії: поради онкологів

13.05.2021 15:33 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Онкопацієнти через низький та ослаблений хворобою імунітет входять до групи ризику захворювання на коронавірусну інфекцію. Саме тому Європейське товариство медичної онкології видало низку порад для хворих на рак осіб та їхніх лікарів.

У Центрі персоналізованої фармації “Хемотека” наголошують на безумовності дотримання всіх правил безпеки - дистанціювання та гігієни рук. Та разом з тим, звертають увагу онкохворих на важливі аспекти додаткових профілактичних заходів.

Як запобігти захворюванню та чи варто продовжувати курс протипухлинного лікування? Детальні відповіді - далі.

Думка онкологів з приводу лікування під час складної епідситуації

Фахівці наголошують на необхідності продовження курсу хіміотерапії, якщо він вже розпочатий. Навіть під час локдауна рецептурні препарати відпускають персонально аптеки (хемоцентри), що діють у 5 обласних центрах в Україні: Києві, Миколаєві, Дніпрі, Черкасах та Хмельницькому.

Науковці закликають лікарів-онкологів проводити консультації та прийом пацієнтів онлайн, аби убезпечити хворих від скупчення людей у лікарні. Адже за світовою статистикою більшість онкохворих інфікувалися на COVID-19 у лікарнях та будинках для літніх людей.

Також вчені-медики розробили низку рекомендацій для лікарів стосовно пріоритетності лікування та можливості відстрочення терапії, залежно від стану хворого. Ознайомитися з ними детальніше можна у блозі на сайті “Хемотеки”. Їхній основний зміст полягає у серйозному ставлені до пацієнтів, які саме в цей час проходять курс хіміотерапії та лікування.

Важливо роз’яснювати, які наслідки для здоров’я матиме раптове припинення терапії чи її відтермінування.

Профілактичні засоби

Через важку епідеміологічну ситуацію для онкохворих іноді недостатньо місць у лікарнях та не вистачає рук медичного персоналу. Тому лікарі наголошують на необхідності людям з онкопатологією чітко дотримуватися правил поведінки, що убезпечують від можливого зараження COVID-19.

Правила поведінки під час карантинних обмежень:

  • уникати місць, де скупчується багато люду;
  • не користуватися маршрутками та іншим міським транспортом;
  • користуватися дезінфекторами;
  • нормалізувати сон, щоб не погіршувався імунітет;
  • не контактувати з близькими, що мають ознаки ГРЗ або ГРВІ.

До групи ризику потрапили онкопацієнти, що мають пухлини у легенях, з захворюваннями крові та хворі на колоректальний рак. А також особи, які нещодавно пройшли хіміотерапію чи були прооперовані. Трохи менший ризик (та все ж показник значний) у жінок з раком молочної залози та у чоловіків з онкоураженням передміхурової залози.

В цьому випадку дотримання санітарно-епідеміологічних норм щодо соціального дистанціювання, миття рук та отримання онлайн-консультацій, щоб не виходити зайвий раз з дому, життєво важливе.

Матеріал розміщений в ознайомчих цілях. У кожному конкретному випадку рішення про призначення протипухлинних препаратів та невідкладність лікування може приймати тільки лікар.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат