ТОП 6 кращих м’ясних порід свиней

26.03.2020 14:19 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Для отримання якісної свинини у великих обсягах необхідно розводити свиней певних порід. М'ясні породи відрізняються подовженою конституцією тіла і більшою у порівнянні з сальними породами мязовою масою. Сало у таких порід майже відсутнє, як правило є лише тонкий жировий прошарок, через що такі породи часто іменують беконими.

Серед особливостей м'ясних порід свиней швидке зростання (в 6-ти місячному віці поросята можуть важити 100 кг), причому активно розвивається саме м'язова маса, а от жир накопичується дуже повільно. На момент заборю у туші міститься 55-70% м'яса і лише 10-15% сала. Проте, щоб досягти таких високих показників необхідно правильно годувати та доглядати хряків, інакше вони почнуть накопичувати замість мяса сало.

Найкращі м'ясні породи

Найкращими вважаються породи свиней з високими показниками продуктивності:

  • Дюрок. У зрілому віці можуть виростати до 1,8 м в довжину і мають характерне червонувате забарвлення шкіри та щетини. Відрізняються міцними високими ногами та досить активним характером. Дорослий самець може важити до 360 кг, а самка до 310. Товщини підшкірного сала у свиней даної породи складає не більше 3 см, тож при забої представники породи дюрок дають до 80% мяса. Найбільшим недоліком породи є малочисельний опорос (не більше 10 поросят в приплоді), а також потреба в особливому і досить дорогому годуванні.
  • Ландрас. Відносно нова порода свиней. У дорослому віці маса хряка може досягати 360-380 кг. Приріст маси помірний, тож витрати кому складають 4 кг на 1 кг приросту. Поросята ландрас мають світлий віддтінок шкіри з рожевим підтоном. За раз свиноматка дає до 10 здорових і активних поросят, проте варто враховувати, що представники даної породи досить вибагливі до харчування та догляду.
  • П’єтрен. Свині даної породи відрізняються коротким, проте широким тілом. Забарвлення біле або строкате, причому строкатих представників використовують для подальшого розведення, а однотонних відправляють на забій. Особливістю даноїх породи вважається той факт, що вони не здатні накопичувати велику кількість жиру генетично, тому досить продуктивні навіть з огляду на те, що самці важать в середньому 270 кг, а самки 240. Поросят в приплоді не більше 8-ми, причому без додаткового догодовування виживає лише 6 з них.
  • Гемпширські. Мають чорне або темно сіре забарвлення з характерною світлою смужкою в області шиї. Починають активно набирати м'язову масу починаючи з 8-го місяця життя і швидко адаптуються до будь-яких умов проживання. В приплоді 8-12 поросят. Недоліком цієї породи вважається досить сильна хворобливістю, особливо, якщо в свинарнику не дотримуються чистоти.
  • Українська степова. Одна з перших порід виведених в нашій країні. Відрізняється масивністю тіла та великими звисаючими вухами. Хряк може важити до 350 кг, а самка до 250 кг. Опорос може налічувати 12 поросят, причому ростуть вони досить швидко, набираючи до 700 г за добу. Представники породи прості у годуванні та утриманню, невибагливі і мають дуже смачне мясо.
  • Вєтнамські. Характерною рисою породи вважається раннє статеве дозрівання, яке у самок настає в 4 місяці, а у самців в 6. В одному опоросі може бути до 18 дитинчат, що є рекордним показником серед м'ясних порід. Поросята в'єтнамської породи вкрай рідко хворіють та здатні адаптуватися до будь яких кліматичних умов, мають дуже смачне та ніжне мясо, яке вважається делікатесом.

Особливості догляду

Для досягнення очікуваної продуктивності свинями мясних порід слід забезпечити їм гарний догляд та умови утримання:

  • Чистота. В тісних та брудних свинарниках поросята травмуються і часто починають хворіти, тому у місці проживання свинок має бути чисто та просторо.
  • Вигул. Для того, щоб свиня не накопичувала жир та добре набирала м'язову масу їх необхідні регулярні прогулянки, під час яких худоба скидатиме зайвий жир та отримуватиме додаткові вітаміни із рослин, що зростають в загоні.
  • Регулярний ветогляд. Планові огляди ветеринара та щеплення є обов'язковою умовою при вирощуванні свиней на забій.
  • Харчування. Вуглеводна їжа сприяє набору маси, а рослинна знижує його, проте має бути присутня в раціоні. Важливо щоб у кормі було багато протеїнів і вітамінів, інакше якість мяса буде знижуватись.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат