Фрази, які ображають дітей - 9 фраз які вони не повинні чути від батьків



Нерідко дорослі, не замислюючись, вимовляють фрази, які ображають дітей - пишуть на дитячому сайті Teremok. На жаль, ці вирази знайомі багатьом: вони до сих пір використовуються в нашій мові. Але тільки в спілкуванні з дітьми: якщо розмовляти так з іншими дорослими, то це надовго зіпсує з ними відносини. Давайте розберемо найпопулярніші з них.

«Мало, що ти хочеш! Перехочешь», «Хотіти не вредно»

Подібне висловлювання згубно тим, що повідомляє дитині - його бажання нікому не цікаві. Згодом діти перестають говорити про свої бажання, а пізніше - перестають що-небудь хотіти.

Альтернатива образливій фразі - «Я знаю, що ти дуже цього хочеш, але, на жаль, зараз це неможливо. Давай повернемося до обговорення пізніше»

«Не вмієш - не берися», «Руки-крюки»

Аналогічних фраз багато. Звичайно, дитина ще мало що може, але ж він так хоче бути самостійним, так прагне до цього! Якщо не дозволяти пробувати нове і постійно прогнозувати невдачу, то дитина ніколи не стане самостійним, змирившись з незграбністю і переставши прикладати зусилля. Навіщо, якщо все одно не вийде?

Альтернатива цій фразі: «Я бачила, як ти намагався, ти такий молодець! Як думаєш, що потрібно зробити, щоб наступного разу вийшло краще? Давай разом подумаємо!»

«Я - остання буква в алфавіті», «Тебе не питали»

Це дуже жорстокі фрази, знецінюються не тільки думка дитини, але і його самого. Учіть дитину тому, що він дуже важливий, його думка є цінним, його бажання - враховуються, його особистість - поважається.
Як альтернатива: «Я тебе почула, спасибі, що поділився!»

«Не говори дурниць», «Не вигадуй!»

Подібними фразами ви не даєте дитині висловити власну думку і вчіть приховувати справжні почуття. З таких дітей виростають замкнуті дорослі.

Альтернатива таким фразам - «Ти правда так думаєш? Давай розберемося разом».

«Чого ревеш, як маленький /маленька?»

Подібними словами дорослі фактично забороняють дитині відчувати природні почуття - смуток, печаль, тугу, злість, образу. Сльози - це нормально, плакати можна і навіть потрібно! І хлопчикам теж. І дорослим.

Альтернатива таких виразів - «Я бачу, що ти дуже засмутився. Я можу якось допомогти тобі? »

"Ні означає ні"

Фраза несе в собі посил: подальший діалог неможливий, а про причини відмови знати не обов'язково. Дитина, який часто чує подібні слова, незабаром перестає запитувати батьків про що-небудь, тому що знає, якою буде відповідь. Коли він виросте, то батькам будуть складно вибудувати з ним конструктивний діалог. Альтернатива: завжди намагайтеся пояснити дитині причину відмови - немає грошей, немає часу, немає можливості.

«Виростеш - зрозумієш»

Постійне вказівку на неспроможність, невмілість, дурість, нерозуміння, народжує сумніви в дитині: він починає думати, що дійсно нічого не розуміє і зрозуміти не може. До того ж, через фразу «Виростеш - зрозумієш» у дитини виникає помилкова впевненість в тому, що потрібно слухатися всіх дорослих, а це вже небезпечно.

«Але ж я тобі казала ...»

Ця фраза містить в собі спробу батька закріпитися в ролі всезнаючого людини, і одночасно зняти з себе відповідальність за те, що відбувається. Діти діляться своїми проблемами в надії знайти порозуміння, і, швидше за все, пам'ятають про попередження.

Батьки придбають довіру дитини, коли допоможуть йому усвідомити те, в чому він не правий, без демонстрації своєї переваги.

«У цьому будинку немає нічого твого»

Дитині дуже важливо відчувати себе частиною сім'ї, знати, що у нього є будинок, де його люблять і цінують. Без цього почуття не може бути внутрішньою гармоніі.Еслі ви купили дитині іграшки та фломастери, то вони стали дитячої власністю, і він вільний робити з ними що захоче - ламати, гризти, використовувати не за призначенням, ні з ким не ділитися цими речами. Звичайно, варто привчати до дбайливого ставлення до речей, але при цьому завжди важливо пам'ятати, що у дитини є особисті речі та особисті кордону. Завжди запитуйте дозвіл, щоб скористатися речами сина або дочки.

Список фраз, які ображають дітей, можна продовжувати і далі - сюди відносяться всі образи, приниження, обзивання. Перш ніж сказати щось подібне, подумайте, що відчули б ви, як почули ці слова на свою адресу? Ви спілкуєтеся з людиною, якого любите - хіба можна коханому говорити грубі, неприємні слова? Звичайно, ні. Любіть своїх дітей, будьте уважні до них і своїй промові, і не допускайте неповажних і образливих виразів в спілкуванні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат