Люля-кебаб: види та особливості страви

19.11.2020 12:44 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Якщо ви полюбляєте м'ясо, то точно куштували люля-кебаб хоча б раз у житті. Адже така страва є не лише в меню кафе та ресторанів, а й в звичайних крамничках з вуличною їжею. Ароматний, ситний кебаб допоможе втамувати голод й отримати справжнісіньке задоволення від смаку. А якщо ж ви прагнете скуштувати його, не виходячи з дому — допоможе доставка їжі у Львові від улюбленого закладу.

Достеменно невідомо, де виник рецепт люля-кебабу. Адже цю страву готують в Туреччині, на Кавказі та в країнах Середньої Азії. В перекладі з давніх тюркських мов, “люля” означає “трубка”, “кебаб” — смажене м'ясо. Така назва повністю відповідає особливостям страви: люля-кебаб — це продовгаста котлета з фаршу, запечена на шампурі.

З чого та як готують люля-кебаб

Традиційно, найкращим м'ясом для цієї страви вважають баранину. Проте іноді для більш насиченого смаку її поєднують зі свининою. М'ясо попередньо пропускають через м'ясорубку, міксують з дрібно нарізаною цибулею та спеціями — чорним перцем, сіллю.

Щоб люля-кебаб був справді смачним, дуже важливо добре перемішати фарш. Тривале перемішування робить його в'язким, щільним. Потім фарш формують та закріплюють на шампурі, запікають до готовності на грилі чи традиційному дров'яному мангалі.

Види люля-кебабу

Головна особливість страви — мінімум спецій. Адже основний акцент під час приготування кебабу робиться саме на смаку та ароматі м'яса. Ви можете скуштувати такі різновиди цієї страви:

  • З баранини — найбільш традиційний варіант.
  • З курятини — ідеальний вибір для тих, хто не полюбляє червоне м'ясо.
  • З поєднанням баранини та свинини — оригінальний рецепт, який притаманний європейським шеф-кухарям.

Подають люля-кебаб із зеленню та лавашем, або із запеченими овочами. Саме такі гарніри якнайкраще розкривають смак страви, підкреслюючи його насиченість та повноту.

Цікаві факти про люля-кебаб

Й наостанок — трохи несподіваних фактів про улюблену страву:

  • Люля-кебаб готували задовго до винайдення м'ясорубки. Але достеменно невідомо, як вдалось отримати м'ясо, схоже на сучасний фарш. Дослідники кулінарного мистецтва припускають, що у давні часи використовували дуже мілко нарублену баранину, яку ретельно вимішували руками. Непроста справа!
  • Понад 500 000 закладів у світі подають люля-кебаб. І, цілком можливо, що поки ви читатимете цю статтю, таких кафе, ресторанів та барів стане тільки більше.
  • У фарш для кебабу ніколи не додають яйце та хліб. Вважається, що це псує структуру м'яса та його смак. Незважаючи на відсутність яйця, яке традиційно допомагає загущувати м'ясні фарші, кебаб не втрачає форму на шампурі.

Вам теж дуже захотілося поласувати смачненьким? Виручить смачна доставка їжі Zara Budu. Ароматна страва буде у вас за годину. Бажаємо смачного!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат