Джерела вітаміну Е
Антиоксидантні вітаміни, включаючи вітамін Е, привернули увагу громадськості у 1980-х роках, коли вчені почали розуміти, що пошкодження вільними радикалами пов'язане з ранніми стадіями атеросклерозу, онкозахворюваннями, втратою зору та ряду інших хронічних станів. Вітамін Е має здатність захищати клітини від пошкодження вільними радикалами, а також повністю зупиняти їх вироблення в клітинах.
В ході наступних досліджень було з’ясовано, що він стимулює активність гормонів передньої долі гіпофіза, продукцію нуклеопротеїдів, сприяє відкладенню і метаболізму глікогену в м'язовій тканині, покращує проникність капілярів. Токофероли зменшують руйнівну активність ферменту трипсину, знижують концентрацію холестерину в крові.
Так само він потрібен для нормальної роботи центральної і периферичної нервової системи та для слизової в канальцях нефронів. Зменшуючи дію різних токсинів, він робить еритроцити більш стійкими до гемолізу.
Токофероли дуже важливі для чоловіків і жінок, які планують вагітність. Вітамін Е не дарма називають вітаміном для репродукції, адже він нормалізує роботу статевих залоз, підтримує сперматогенез, сприяє закріпленню заплідненої яйцеклітини до стінки матки і її внутрішньоутробного розвитку.
Краще вживати вітамін Е в продуктах, в кількості 12-15 мг для дорослих, 6-10 мг для дітей, 3-5 мг для немовлят. Необхідність в цьому нутрієнті зростає у вагітних і мам, що годують грудю, у літніх людей і тих, хто зазнає сильні фізичні навантаження в умовах недостатнього надходження кисню.
Гостра нестача цього нутрієнту дає підставу лікарю призначити лікарські препарати з вітаміном Е. Докладніше про ці засоби можна дізнатися на онлайн-довідниках, наприклад medpravda.ua, чи аналогічних порталах.
В яких продуктах міститься вітамін Е?
Основне джерело – неочищені рослинні олії (в мг): олія бавовни – 99, кукурудзяна олія – 93, арахісове масло – 84, соняшникова олія – 67, льняна олія – 23.
Але, незважаючи на користь олій, багато їх не з'їси.
Продукти, що містять вітамін Е:
• Проросла пшениця - 27 • Вівсяні зерна - 20-18 • Соя - 17,3 • Обліпиха - 10,3 • Кукурудза - 10 • Зрілий горошок - 9,4 • Печінка - 8,8 • Салат - 8 • Пшениця - 7,5-6,5 • Гречана крупа - 6,6 • Петрушка - 5,5 • Бобові - 5,0 • Зелений горошок - 2,5 • Хліб, крупи, борошно - 2,5 • Вершкове масло - 2,2 • Куряче яйце - 2 • Печінка яловичини - 1,28 • Риба - 1,2-0,4 • М'ясо - 0,6-0,2 • Овочі та фрукти - 0,5-0,1
Є в нього приємна особливість: він витримує термообробку, не підвладний дії кислот та лугів. Правда, сонячне світло його руйнує.
Редакторська група МедПравда нагадує: для оптимального засвоєння вітаміну Е в кишечнику, в організм має надходити достатня кількість жирів.
Гіповітаміноз (недостатність) вельми небезпечний стан, при якому виникає: посилене руйнування еритроцитів, м'язова слабкість, руйнування нервових волокон, що призводить до розладу координації і зменшення чутливості шкіри, гемолітична анемія, порушення зору, мимовільний аборт, порушення внутрішньоутробного розвитку (вітамін Е погано проникає через плаценту), зниження потенції у чоловіків.
Нестача токоферолів у дітей призводить до м'язового гіпотонусу, відставання в рості і вазі, розвитку рахіту і себорейного дерматиту.
Так як токофероли впливають на всмоктування ретинолу, то при недостатності вітаміну Е виникає гіповітаміноз А (сухість шкіри, зниження сутінкового зір, випадання волосся і часті інфекції).
Якщо вас турбують ці симптоми, обов’язково зверніться до лікаря. Скоректувати гіповітаміноз Е можна за допомогою дієти та лікарських засобів з токоферолами (Державний реєстр лікарських засобів України містить їх усіх).
А ми бажаємо вам міцного здоров’я та чудового настрою!
Коментарі :
Додати коментар