Чому важливо робити технічний огляд сонячної станції



Більшість інсталяторів гарантійно обслуговує сонячну електростанцію не більше п’яти років. І стандартна послуга, яку вони надають, стосуються лише тих пошкоджень, що виникли з вини монтажників, виробників чи постачальників обладнання. Але ж станція працює не менше 25 років! Вона належить до вогне- та струмонебезпечних електроустановок, а значить потребує постійного технічного супроводу. На жаль, в Україні поки що мало компаній, які можуть запропонувати доступне професійне обслуговування. Одна з них - Ecotech Ukraine.

У порівнянні з іншими системами, що генерують електроенергію, за сонячними електростанціями легко доглядати. Вони довговічні: у Європі є фотоелектричні установки, що відпрацювали 30-35 років. Однак досягти такого тривалого терміну можна лише за умови систематичного проведення технічних оглядів, своєчасного усунення пошкоджень та планового оновлення обладнання. Всі ці витрати необхідно враховувати при плануванні інвестицій.

Сонячні панелі та інвертори, як будь-яке обладнання, зношуються. Через деградацію потужність фотоелектричних модулів у середньому зменшується на 0,5-0,8% на рік. Тобто після 25 років експлуатації продуктивність пристроїв падає на 12-20%. Ще один важливий компонент системи - інвертор - розраховано на експлуатацію протягом 10-12 років. Якщо це автономна чи гібридна установка, в ній передбачені акумуляторні батареї. Вони зношуються продовж 15 років. Ось і виходить, що через кожні 10, 15 та 20 років систему необхідно планово оновлювати.

Ефективність сонячних модулів зменшується не тільки через знос. Зниження продуктивності можуть викликати такі дефекти, як мікротріщини та деламінація. Внутрішні розколи бувають навіть у нових пристроїв, якщо вони браковані, неправильно транспортувалися або монтувалися. Внаслідок локального затінення та перегріву в панелі можуть з’явитися “хотспоти” (гарячі точки). х, як і мікротріщини, не видно голим оком. Але через них знижується виробіток не лише у пошкодженого фотомодуля, а у всієї ланки підключених пристроїв.

До фотоелектричних установок, що часто ламаються, належать трекери - системи спостереження за сонцем. Потенційну небезпеку для станцій становлять птахи, що в’ють гнізда біля масиву сонячних батарей чи прямо в ньому, а також гризуни. Шкідники можуть спричинити ураження током або пожежу. Займання обладнання відбувається внаслідок стрибків напруги, ударів блискавки. Запобігти виходу з ладу інвертора та панелей може захисна автоматика та заземлення. Але за станом приладів та електропроводки треба постійно слідкувати.

Замовити кваліфіковане обслуговування сонячної електростанції можна на сайті https://eco-tech.com.ua/. Постійний супровід дозволяє збільшити строк експлуатації установки, знизити витрати на її утримання та ремонт, зменшити фінансові втрати внаслідок простою. Сервіс може бути плановим (профілактичним), і включати регулярних технічний огляд, чищення інвертора та панелей, перевірку працездатності трекера та моніторингових систем, водовідведення, контроль за рослинним покривом. Або ситуативним - з виїздом аварійної бригади, проведенням діагностики на місці та ремонтно-відновлювальних робіт.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат