Себорейний дерматит у дітей: причини і лікування

22.05.2020 12:40 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Немовлята потребують дуже дбайливого догляду, щоб у них не виникали серйозні захворювання. Годування грудьми - важливий момент, завдяки якому у дітей формується міцний імунітет.

Себорейний дерматит у дітей - це шкірне захворювання, яке може виникнути у малюків одразу після народження і тривати від декількох тижнів до декількох місяців. Ця хвороба не заподіє неприємних відчуттів, якщо забезпечити шкірі немовляти якісний догляд в такий непростий період.

Дерматит може з’явитися і у підлітків, тому що в період статевого дозрівання у дітей починають по-новому працювати гормони, виділятися більше себума на шкірі. Це все і призводить до того, що з'являється себорейний дерматит.

Причини появи себорейного дерматиту

Це захворювання характеризується гіперпродукцією клітин шкіри. Отже, воно проявляється у вигляді серйозного лущення, яке виглядає як гіпереміровані папули і як жовті, щільні і жирні лусочки. Останні найчастіше локалізуються на голові, обличчі, спині і грудях.

У дитячому віці причиною захворювання в основному є активність грибків роду Малассеза, але при цьому називати хворобу інфекційною некоректно. Річ у тому, що ці грибки є на тілі кожної людини. Але при певних несприятливих для нас умовах вони починають посилено рости.

У дітей в перші тижні життя в основному на голові з'являються жирні лусочки, а в великих складках тіла - плямисто-папульозні висипання, які дуже схожі на звичайні прищі, але при цьому вони покриті лусочками. У дорослих же прояв хвороби трохи інший. Це червоні сверблячі папули, які на голові нагадують звичайну себорею або лупу.

У дітей це захворювання є короткочасним і приблизно до кінця першого року життя проходить саме. Дуже важливо не переплутати себорейний дерматит з іншими шкірними хворобами:

  • почервоніння шкіри і лущення - це ознака і атопічного дерматиту або екземи. При цьому в даному випадку хвороби супроводжуються сильним свербіжем, який при себорейному дерматиті або зовсім відсутній, або неяскраво виражений;
  • симптоми схожі і на псоріаз, який в даному випадку буде спадковим захворюванням.

Як лікувати себорейний дерматит у дітей?

Немає певного лікування цього захворювання, але при цьому можна трохи зменшити його прояв і полегшити стан малюка. Для цього необхідно:

  • купати дитину як мінімум один раз на день;
  • голову потрібно мити спеціальним дитячим шампунем, в складі якого будуть цинк, селен, саліцилова кислота;
  • регулярно причісувати волосся дитини, акуратно вичісуючи жирні скоринки;
  • якщо проблема з'явилася у дитини старшого віку, тоді потрібно обов'язково переглянути раціон харчування. Необхідно виключити солодкі, жирні, копчені страви, а також обстежити стан органів шлунково-кишкового тракту.

Сьогодні у продажу є багато аптечних засобів, які допоможуть швидше позбутися себорейного дерматиту у дитини. Креми пом'якшать скоринки, а тому вони не будуть тягнути шкіру. Дитячі шампуні допоможуть ефективніше вимивати їх з волосся.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат