Місцевий референдум: основні поняття та моменти для розгляду



Ті спеціалісти, що демонструють прихильне ставлення до самого поняття референдуму аргументують свою точку зору актуалізацією прямої демократії та підвищенням зацікавленості людей до політики. Такі зміни вважаються позитивними, адже в останні роки громадяни все більш інертно відносяться до політичних ігрищ. Більш того, завдяки референдумам можна на практиці вирішувати політичні проблеми. Ті експерти, які не дуже позитивно ставляться до вказаного поняття, говорять про послаблення представницької демократії і зниження вагомості обраних представників.

Якби там не було, поняття референдуму активно процвітає в Україні і набуває нових модифікацій. Аби отримати відповідь на питання «що таке місцевий референдум?» і більш детально познайомитися з цим явищем слід прояснити, що місцевий референдум це метод, який дозволяє членам територіальної громади брати участь в ухваленні рішень і виносити певні моменти на голосування. Якщо останнє позитивно сприймається на референдумі і утверджується, воно в обов’язковому порядку повинно виконуватися на всій території області.

місцевий референдум

Що розглядається на місцевих референдумах?

В принципі, увага має приділятися будь-яким питанням, рішення яких підвладне місцевій владі, але зазвичай розглядаються тільки важливі моменти, які мають вплив на життя громади. Нерідко особлива увага приділяється:

      • необхідності перейменування територій;
      • пошуку рішень щодо земельних питань;
      • об’єднанню одиниць територіально-адміністративного плану;
      • ліквідації начальних закладів;
      • благоустрою територій;
      • вирішенню питання щодо зупинення повноважень місцевої влади.

Стати ініціаторами розгляду того чи іншого питання можуть як звичайні громадяни, так і депутати міської ради.

Наразі законопроект про місцеві референдуми повернутий на доопрацювання, тому на офіційному рівні чіткого регулювання немає. Проте зараз ведуться активні роботи щодо визначення механізму роботи проведення референдумів на міському рівні, тобто прибираються двозначні трактування і конкретно визначаються актуальні для розгляду питання. Більше того, вирішуються також моменти що стосуються фінансового забезпечення та можливості проведення процедури разом з всеукраїнськими виборами. Завдяки грамотному підходу до формулювання цього законопроекту вдасться підняти місцеву демократію на новий рівень.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат