Чому метод Марі Кондо не працює і що з цим робити

28.04.2020 13:19 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Кілька років тому книга японки Марі Кондо «Магічне прибирання» спалахнула яскравою зіркою серед інших рекомендацій з наведення чистоти та порядку в домі.

Виконувати хатню роботу за методом Кондо стало модним, у неї з’явилися тисячі послідовників. Але минуло кілька років і Марі заявила, що не так все добре з її порадами: часто вони просто не спрацьовують.

В чому суть методики прибирання Марі Кондо

Всі ми знаємо, як багато часу забирають хатні справи.

Особливо страждають від цієї роботи жінки, які емоційно ставляться до безладу, нервують, відчувають провину за те, що не можуть привести все до ладу.

Марі пропонує кілька слушних порад. Ось основні з них.

  1. Створити в голові ідеал, якого ви хочете досягти. Картинка своєї оновленої квартири повинна постійно надихати вас на зміни.
  2. Перебрати всі речі не по кімнатах чи шафах, а за призначенням. В один день передивитися всі книги, в інший – взуття, в третій – посуд і так далі. Від усього, що не викликає радості, негайно позбавлятися: віддавати незаможним, викидати, дарувати, якщо це гарна річ, яка просто вам не подобається.
  3. Одразу приймати рішення, не заспокоювати себе думкою, що колись це знадобиться.
  4. Місця зберігання повинні бути простими, доступними. Всі речі, якими ви скористалися, з подякою треба складати на відведену полицю, бажано, у вертикальні стоси, щоб бачити, що у вас взагалі є.

Чи не правда, доволі практичні рекомендації? Але насправді ці методи не завжди прийнятні, в них чимало принципів, які спрацьовують далеко не у кожній родині.

Що не так з цією методикою

Давайте розберемося, чому методи Марі Кондо не виправдовують себе у багатьох ситуаціях.

Насправді, книга не дає порад з прибирання

Багатьом людям, яких спочатку зацікавила ця книга, сподобалася ідея позбутися мотлоху в своїй оселі.

Але при більш ретельному вивченні принципів Марі починаєш розуміти, що вона написала не про секрети прибирання. Скоріше, це роздуми про спосіб життя, досягнення успіху, можливість почати життя з чистого аркуша.

Метод підійде для невеликої групи людей

Оскільки Марі писала свої поради у досить молодому віці (до 30 років), вони спрацюють у таких же молодих людей, які ще не мають дітей.

Людям у віці за 40 впоратися і прийняти ці цінності буде досить важко, а тим, кому за 50-60 взагалі цей метод не підійде. Якщо людина десятиріччями зберігала якісь речі, викинувши їх на смітник, вона навряд чи відчує свободу і радість.

Поради були написані, щоб заробити гроші

Авторка випустила кілька книг мільйонними накладами, заснувала на Netflix шоу «Магічне прибирання з Марі Кондо», почала проводити тренінги за своєю методикою, давати приватні платні консультації.

Можна сказати, що вона монетизувала те, що вміє робити, але це аж ніяк не допоможе нам зробити свій дім ідеально прибраним і сяючим чистотою. В її дописах немає системи прибирання.

Що з цим робити?

Можна взяти на озброєння декілька порад: працювати по категоріях, поетапно, не збирати мотлох подібно до Плюшкіна. Але якщо у вашій оселі все не ідеально, це не кінець світу. Підтримувати жорсткий порядок навряд чи зможуть сім’ї з дітьми, творчі люди.

Працюючі жінки зараз частіше вибирають систему «флайледі», яка пропонує працювати кожного дня, але по 10-15 хвилин у тих місцях квартири, де «по графіку» терміново потрібно зробити прибирання.

Цей час може виділити навіть дуже заклопотана жінка. Щоб ці «точкові підходи» дали гарний ефект, бажано раз на місяць викликати прибиральницю або замовляти сервіс для генерального прибирання. Коли все буде відчищене професійно, вам легше буде підтримувати чистоту.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат