Який ніж може допомогти вижити?

28.04.2020 13:10 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Практично будь-який ніж може бути ножем виживання. Навіть мініатюрний швейцарський ніж або навпаки - значне мачете. До тих пір, поки ніж допомагає вам вижити в умовах дикої природи, він - ніж виживання.

Одразу зауважимо, цього разу, ми не розглядаємо ніж, як зброю. Мова піде про ніж, як дуже корисний універсальний інструмент, що може врятувати вас іншим чином.

Насправді, сучасна термінологія носить дещо відносний характер. Дуже вже великий вплив на неї справляють не тільки практичні потреби, а й маркетинг з рекламою. Ножі, які підходять для застосування в суворих умовах дикої природи називають «ножами виживання», «ножами для бушкрафта», ще раніш в нас їх традиційно називали «туристичними». Але насправді, вся справа тут не у назві.

Проте, існує ряд специфічних вимог, дотримання яких дозволяє виділити ніж мандрівника та туриста зі стрункого ряду інших типів. Так, від такої моделі очікується здатність успішно справлятися з серйозними навантаженнями і грубою роботою на кшталт «батонінгу» (розколювання на тріски) або використання в ножа у якості молотка та і інших «хардкорних» завдань.

Ніж для виживання також повинен відрізняється від інших ножів своєю універсальністю, адже різноманітність завдань, з якими йому доведеться зіткнутися, непередбачувано велика (як і наш світ).

Навіщо потрібен ніж виживання?

В умовах дикої природи ніж здавна є одним з найважливіших елементів спорядження. Ніж - це ідеальний інструмент виживання, здатний виконувати найрізноманітніші завдання та дії.

У будь-якому поході ваш ніж допоможе вам:

  • готувати їжу і обробляти дичину, чистити рибу;
  • побудувати укриття, щоб захистити себе від стихії;
  • зібрати і підготувати дрова для багаття;
  • запалити вогонь, щоб зігрітися;
  • відкрити консервні банки та інші контейнери;
  • надати невідкладну першу допомогу в екстрених випадках.

Так, за допомогою ножа можна зробити безліч справ, результати яких, допоможуть вам гідно впоратися з викликами, які кидає нам дика природа.

Які вимоги висуваються до ножа виживання?

Отже, при покупці слід переконатися, що обраний вами ніж підходить як до покладених на нього обов'язків, так і до вас особисто.

Тому ваш ніж повинен бути досить великим і міцним, щоб впоратися з навантаженнями та впливом дикого середовища. Але й, зрозуміло, що в наших умовах щось надмірно велике на кшталт мачете вам теж навряд чи знадобиться.

З іншого боку, коли ми говоримо про те, що ніж повинен підходити саме вам, ми маємо на увазі не тільки його колір та дизайн. Ніж повинен мати не надто велику саме для ВАС вагу, стабільно і безпечно лежати саме у ВАС у руці. Він повинен давати ВАМ відчуття комфорту і довіри.

Крім того, можна перерахувати невеличкий список спостережень та рекомендацій щодо подібних ножів:

  • У ножа виживання має бути фіксоване (не складане) лезо. У 99% випадків ножі з фіксованим лезом (в просторіччі «фікси») при великих навантаженнях служать довше і краще, ніж складані моделі. Нескладані конструкції, простіші і тому, як правило, набагато надійніші ніж складні. Це важливо в умовах дикої середовища.
  • Якщо вже це буде фікс, то нехай це буде фултанг. У фултанзі міцна полоса металу, яка є лезом, подовжується у вигляді хвостовика на всю довжину рукояті, формуючи її хребет та головну несучу конструкцію. Такі ножі дуже міцні та гарно витримують бокові навантаження. Хто зна, може вам доведеться використовувати ваш ніж, як важель? До речі, самому клинку краще бути не менш ніж 2,5 мм товщиною. А краще, ще більше. Стане в нагоді.
  • У ножа для подорожей краще за інші підходить пряме лезо і добре виражене гостре вістря. Хоча зубчасті, серрейторні леза і мають свої переваги при різанні канатів і перепилювання гілок, пряме (плейное) лезо завжди залишатиметься найбільш універсальним варіантом з усіх можливих. Ну а вістря ножа стане в нагоді вам в безлічі випадків: при готуванні і чищенні їжі, ремонті спорядження, будівництві і безлічі інших клопотів по табору.
  • Що до сталі для вашого ножа, то варто пам'ятати, що клинки з сучасних сортів нержавійки, як правило, міцніші та витриваліші, але їх нелегко заточити до стану справжньої гостроти, в той час, як «карбонові» (ржавіючі) клинки можна робити дуже гострими надовго, але натомість вони зажадають від вас більшої уваги та догляду.

Більшість виробників вибирає нержавіючу сталь в якості матеріалу для своїх ножів виживання.

  • Щодо ціни дамо невеличкий лайфхак. Якщо ви збираєтеся користуватися ножем часто, не беріть щось дешевше 40 у.о., перевірено. З іншого боку, не варто переплачувати за бренд. Такі китайці як, наприклад, Real Steel і SanRenMu, в боротьбі за західний ринок, відчайдушно конкурують за ціною, видаючи при цьому несподівано високу якість продукції.

На завершення наведемо наочний приклад гідного представника сімейства, так званих, ножів для бушкрафта (“бушкрафт” - американське поняття, що означає “мистецтво життя у диких умовах”).

Real Steel Bushcraft Plus Survival - міцний та надійний «бушкрафтерський» ніж, відповідний фактично всім перерахованим нами вимогам. Він має довжину в 240 мм (з них - 116 на клинок) і товщину у 4,5 мм.

Шведська нержавіюча сталь 14C28N потребує мінімального обслуговування в польових умовах. Обух клинка має гострі грані, які підходять для висікання іскор на зразок кресала.

Рукоять ножа - фултанг з накладками з G10. Матеріал накладок забезпечує відмінне зчеплення з долонею, при цьому сама форма рукояті дозволяє активно працювати ножем, не стомлюючи і не наминаючи руку.

Дивлячись на Bushcraft Plus, важко собі уявити, що він не впорається з чимось зі списку завдань.

Вам не обов'язково купувати САМЕ ЦЕЙ ніж, але щось в цьому роді буде відмінним вибором. У тих же Real Steel багато різних ножів для туристів.

Сподіваємося, що тепер, коли ви озброїлися нашої статтею, вам буде простіше підібрати щось для себе. Бажаємо вам знайти свій ніж, що допоможе вам жити, а не виживати в умовах дикої природи.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат