Нумізматика: захоплення чи бізнес?

10.04.2020 17:43 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Як з'явилася нумізматика?

Колекціонування монет з'явилося ще в епоху Відродження. Одним з перших колекціонерів був поет з Італії Франческо Петрарка. Ті, хто бачив його колекцію, захоплювалися стародавніми античними монетами, яких у Петрарки була велика кількість.

У наступні століття нумізматів ставало все більше і більше. Вони збирали монети і намагалися розшукати дуже стародавні та рідкісні екземпляри. Монети могли розповісти господареві дуже багато, так як несли досить велику інформацію.

Дуже часто на таких монетах зображувалися портрети імператорів і володарів, а також малюнки гербів. Тепер нумізматика дуже популярна у всіх країнах світу. Кілька мільйонів людей збирають монети, купуючи їх або обмінюючи їх у своїх знайомих. Для багатьох з них це тільки хобі, але частина колекціонерів побудували на нумізматиці свій бізнес.

За своєю формою нумізмати ділиться на тих, хто збирає монети для себе, і на тих, хто шукає монети для продажу. Ті, хто збирає свої колекції, практично з неї нічого ніколи не продають. Вони можуть тільки визначити вартість та обміняти кілька примірників, і передають всю свою колекцію у спадок. Також є нумізмати, які збирають монети, щоб потім їх вигідно продати. Є і третя категорія нумізматів, яка працює тільки по замовленнях. Вони шукають рідкісні екземпляри спеціально під замовлення.

З хобі - в бізнес

В останні час є тенденція підвищення цін на монети, і, особливо, на екземпляри, які зроблені з золота або срібла. Дуже популярні монети, які карбувалися ще до правління Петра І, так як їх дуже складно розшукати. Іноді вони коштують більше тисячі доларів США. Але зустрічаються і монети, які мають ціну в один мільйон доларів. Але і при таких божевільних цінах вартість цих монет постійно збільшується. Нумізмати можуть збирати свої колекції строго за періодами історії, наприклад, монети СРСР.

Становлення бізнесу в нумізматиці починається з хобі. Спочатку люди збирають монети тільки для себе, але потім багато хто з них починають продавати свої колекції. Іноді нумізмат може дуже швидко знайти будь-яку монету, але дуже багато випадків, коли вони шукають рідкісні екземпляри практично ціле життя.

На допомогу початківцям

Дуже часто до людини чисто випадково можуть потрапити в руки дуже старі монети. І якщо він не є колекціонером, то власник виставляє ці монети на продаж. Продати їх самостійно досить складно.

По-перше, умовами угоди можуть зацікавитися представники податкової інспекції. А це означає, що продавцю потрібно буде заплатити податок державі.

По-друге, конкуренти на ринку монет можуть підставити недосвідченого покупця, і тоді він більше програє, ніж виграє.

По-третє, власники монет можуть попастися на простому обмані. Це означає, що оцінять їх монети у багато разів дешевше, ніж вони коштують насправді. Щоб цього не сталося, потрібно просто не поспішати з продажем, а детально попрацювати з сайтами і дізнатися самостійно приблизну вартість.

Хто такі нумізмати?

Нумізматами називають людей, які працюють з монетами. Існує три групи нумізматів. Перша-це група людей, які збирають свої колекції для себе. Вони також поступово видобувають інформаційно-історичний матеріал про свої монети. У цю групу входять і нумізмати-інвестори. Це люди, які вкладають в покупку рідкісних монет гроші з метою отримання прибутку, коли вартість цих монет значно зросте.

У другу групу входять дилери. Так називають нумізматів, які на професійному рівні визначають справжню вартість монети, а також стан їх для майбутнього продажу. Вони дуже добре підготовлені практично, так як постійно цікавляться монетами, а також володіють повною інформацією про ціни. Але щоб бути в курсі подій, вони повинні завжди підвищувати свої знання і вміння.

До третьої групи відносять нумізматів-вчених. Вони зазвичай працюють в музеях або архівах і вивчають нумізматику за письмовими джерелами. Крім цього, представники даної групи працюють з монетами, які на ринках з'являються дуже рідко або не мають великої цінності. Не можна сказати точно, що Нумізматика це чисто хобі, або бізнес. Дуже часто ці два поняття існують разом, так як вони перегукуються між собою.

Інформація в нумізматиці відіграє дуже велику роль в утворенні цін на монети. У наш час знайти дані про ту чи іншу монету, не становить жодної складності. Адже є дуже велика кількість джерел інформації: це література з цієї тематики, каталоги, роботи експертів і, мабуть, найпоширеніший джерело – Інтернет. Адже в Мережі, як відомо, можна знайти всіляку інформацію на будь-яку тему.

Знання кон'юнктури підвищує конкуренцію серед покупців і продавців. Найчастіше нумізмати погоджують ціни, щоб не було дуже низьких і дуже високих цін. Вони визначають критерії оцінки монети, їх збереження і цінність. Продавці їм довіряють, тому при надходженні нового товару, несуть фахівцям на оцінку, вони, в свою чергу, визначають рідкість монети.

Якщо розглядати валюту як товар, то зв'язок між його кількістю на ринку і ціною говорить сама за себе. З кожним роком кількість товару стає менше, навіть не дивлячись на те, що колись він випускався в тисячах примірниках, а ціна на них зростає.

Багато ділових людей вважають, що дуже вигідно вкладати свої кошти в цей бізнес. Адже золоті та срібні монети за рік можуть виростати в ціні на 100% , а мідні – на 30-40%. А деякі рідкісні екземпляри монет і зовсім виростають в ціні в десятки разів. Тому, якщо у вас є гроші і зв'язки серед нумізматів, можна спокійно вкладати свої заощадження в предмети старовини.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат