Чим викликана масова ліквідація підприємств в Україні

08.10.2019 13:19 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



В Україні занепадає малий та середній бізнес. Підприємці, що забезпечували коштами, їжею та паливом Помаранчеву революцію та Євромайдан, потрапили в опалу. Екскаватори та бульдозери, що зносять МАФи іноді навіть з покупцями та живим товаром всередині, змусили бізнесменів міцно задуматися про ліквідацію підприємств https://astarta-law.com.ua/likvidaciya-pidpriemstva/. Є випадки, коли на пшеничні поля приїжджали чужі комбайни, щоб зібрати та викрасти урожай. Ситуація загострилася після прийняття змін до Податкового кодексу, відповідно до яких всі «фізики» повинні сплачувати єдиний соціальний внесок в обсязі 700 грн навіть при нульовій звітності. Тільки через цю поправку в небуття пішло понад 10 тис. підприємств.

Ображені свавіллям підприємці бурхливо обмінюються думками на форумах та в соціальних мережах, характеризуючи стан речей як справжню розправу представників олігархату над середнім класом, що представляє потенційну небезпеку в силу неприхованого бойового запалу. Висловлюються підозри, що система, створена при Межигірському президенті, оговталася від потрясіння та намагається повернути позиції, плюндруючи тих, хто допомагав Революції Гідності. Це стає очевидним, якщо оцінити масштаби лютих зачисток: всього за 5 років середній бізнес споловинив, при цьому на вулиці опинилися сотні тисяч співробітників вчорашніх успішних підприємств. Де вони виявляться завтра? Одні спробують влаштуватися тут, інші відправляться на пошуки щастя в Польщу, Чехію та Німеччину, і додому, де цілі вулиці кіосків та бутиків зачищають тракторами, навряд чи повернуться.

Основні проблеми підприємництва

Величезна частина підприємств не виконує правила, встановлені державою, з причини їх заплутаності. Підприємцям часто доводиться «домовлятися» та вести бізнес на умовах, зрозумілих всього декільком людям, що дає привід виявляти безліч порушень.

1. Щоб підприємства масово не закривалися, держава просто зобов'язана переглянути кількість документів, необхідних для бездоганного ведення бізнесу. Це справжній анекдот: наприклад, щоб відкрити маленьку кав'ярню, необхідно пройти 20 процедур та зібрати 53 документи.

2. Щоб підприємства не ліквідовувалися, а відкривалися, держава повинна згадати, що це вона надає послуги підприємцям, а не навпаки. А зараз може приїхати бригада «ліквідаторів», силою прогнати власника кіоску, знищити обладнання та сам МАФ, мобільну кав'ярню відвезти на штрафний майданчик.

3. Всесвітній Банк щороку публікує рейтинг легкості ведення бізнесу в різних країнах світу. Україна в рейтингу Doing Business за 2018 рік перебувала на 76 місці, і це говорить багато про що. Коли підприємцям стане комфортно відкривати бізнес та працювати над його розвитком, Україна, можливо, переміститься на більш високі позиції. А поки що натовп втомлених від чинних умов підприємців масово збирає документи, щоб ліквідувати підприємство та вирватися з лещат нескінченних перевірок та рейдерських захоплень.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат