Як правильно вибрати лопату для саду та городу

10.09.2019 12:45 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



У величезному асортименті лопат, представлених на сучасному ринку товарів для саду досить складно підібрати необхідну модель. До уваги покупців представлені як прості недорогі варіанти, так і вироби з дорогих матеріалів. Щоб вибрати відповідну лопату, необхідно докладніше вивчити кожну з її характеристик.

Різновиди лопат

Багаторічний досвід садівників дозволив винайти найбільш підходящі предмети для обробки грунту. На даний час найбільш поширеними моделями лопат є:

  • штикова;
  • з прямокутним клинком;
  • совкова;
  • із зігнутим держаком і лезом;
  • саперна (снігова).

Штикову лопату прийнято вважати універсальною: вона призначена для того, щоб копати грядки, робити ями, а також ефективна в обробці твердих ділянок грунту, роботі з корінням. Придбати їх не складає великих труднощів, адже вони в асортименті представлені в інтернет-магазинах для садівників, наприклад, https://plants-club.ua/ru/lopaty.

М'яку землю найкраще обробляти лопатою з прямокутним клинком. Проте, досвідчені дачники не радять перекопувати нею цілину через деякi особливостi експлуатації.

Совкова лопата призначена для роботи з сипучими матеріалами. У садівництві її використовують для перелопачування землі. Така лопата має глибоку робочу частину і захоплює багато грунту.

Модель із зігнутим держаком і лезом в Європу прийшла з Америки. Багато садівникiв кажуть про незручність роботи з такою лопатою, однак, багато хто вже оцінив її переваги. ВластивостI виробу є певним синтезом штикової і совкової лопати. Має довгу ручку, що дозволяє працювати без особливого навантаження на спину.

Снігова лопата також стане в нагоді на городі. З її допомогою розбивають коріння, що зустрічаються в грунті.

Матерiали для виготовлення

В першу чергу варто звернути увагу на якість заліза, яке використовують для основи лопати. Воно не повинно бути м'яким, так як такий виріб швидко поржавіє. Товсте лезо гірше входить в землю, однак, довговічне і надійне.

Великою популярністю користуються вироби з нержавійки. Вони набагато довговічніші, ніж лопати зі звичайного заліза, а вартість лише незначно відрізняється.

Більш дорогими є моделі з титану. Вони абсолютно не піддаються корозії, а також дуже зручні в експлуатації. Не варто купувати лопати з тонким титановим лезом, так як випрямити її буде практично неможливо.

Як доглядати за інструментом

За матеріалом будь-якої якості необхідно регулярно доглядати. Після кожного використання лопати лезо треба очистити від бруду і насухо витерти. Зберігати вироби рекомендовано виключно в сухому місці, щоб уникнути корозії. Незайвим буде здійснити обробку заліза спеціальними захисними засобами.

Види держакiв для лопати

Найчастіше садівники використовують лопати з дерев'яними держаками. Варто звернути увагу, щоб на поверхнI не було сучків. Пофарбованi моделі також викликають підозру, так як під покриттям можуть ховатися недоліки виробу.

Алюмінієві держаки також користуються широкою популярністю. Серед них лідирують моделі з телескопічними ручками https://plants-club.ua/ru/lopaty-fiskars-finlyandiya-lopaty.

Якщо відповідально поставитися до вибору садової лопати, то виріб довгі роки прослужить господареві. При цьому необхідно використовувати його виключно за призначенням, не забуваючи про належний догляд.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат