Аудит фінансової звітності в 2019 році - чи він обов'язковий для всіх?

18.04.2019 16:25 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



З ухваленням Закону про бухоблік № 2164, який набрав чинності минулого року, відбулися серйозні зміни. Тепер певне коло суб'єктів господарської діяльності має проходити обов'язковий аудит річної фінансової звітності та оприлюднювати його результати.

При цьому обов'язок проведення аудиторських перевірок фінансової звітності покладено практично на всі юридичні особи, в тому числі неприбуткові організації. Керівникам багатьох компаній в Ужгороді, Львові, Києві та інших містах України належить вперше пройти цю процедуру. Тож варто заздалегідь подумати про те, як грамотно організувати аудит. Ось які питання при цьому можуть виникнути.

Навіщо потрібен обов'язковий аудит фінзвітності?

Поки в законодавство України не були внесені відповідні поправки, підставами для проведення перевірок фінзвітності були вимоги інвесторів, кредиторів, а також регуляторів учасників фондового ринку. Решта юридичних осіб не вважали за потрібне користуватися послугами аудиторів.

Ситуація почала змінюватися в 2017 році. З цього моменту фінзвітність, яка готується некомерційними організаціями і платниками податку на прибуток, стала вважатися невід'ємною частиною декларації з цього податку.

Коли варто звертатися до аудиторів?

Щоб робота була виконана грамотно і якісно, ​​про укладення договору з аудиторами краще подбати завчасно. Не варто сподіватися, що це можна зробити за пару тижнів до оприлюднення результатів, а фахівці моментально перевірять документацію.

Аудит фінансової звітності - серйозний процес, що складається з декількох етапів. Спочатку фірма повинна прийняти клієнта, вивчити особливості його діяльності, скласти план роботи.

Лише в одному Києві зараз працює близько 400 фірм, що надають такого роду послуги. Критеріями при виборі аудиторської компанії можуть стати:

  • Репутація на ринку.
  • Досвід проведення аудиторської діяльності.
  • Укомплектованість досвідченими співробітниками.
  • Наявність стягнень з боку Аудиторської палати України і претензій з боку клієнтів.
  • Величина покриття за договором страхування, а також його співвідношення до чистого доходу від реалізації послуг.

Оскільки в гарячий для підприємців час розцінки підвищуються, зайнятися пошуком аудитора бажано в першій половині 2019 року - причому зовсім неважливо, чи буде це велика міжнародна корпорація, фахівець, що надає онлайн консультації психолога по Skype, локальний ФОП в Мукачево або популярний ресторан під Києвом. Варто врахувати і той факт, що фахівець зобов'язаний бути присутнім на інвентаризації, проведеної за підсумками минулого року.

Розцінки на проведення аудиту фінансової звітності

При виборі аудитора деякі компанії орієнтуються на вартість послуг. Але це не зовсім правильний підхід. На ціну перевірки річної фінансової звітності впливають різні фактори: кількість задіяних фахівців, вартість години роботи кожного з них, тривалість процедури тощо.

Ціна послуги може відрізнятися залежно від регіону - чи це Закарпаття, Київ, Харків або Полтава. Що стосується терміну проведення аудиту, він визначається масштабами компанії і характером її діяльності - проконсультуватися з цього питання можна за телефоном провідної аудиторської фірми країни "КиївАудит" (044) 287-70-55.

При цьому витрати на послуги експертів зазвичай окупаються. Адже аудит фінансової звітності - це не просто необхідність. Якщо перевірка проведена на високому професійному рівні, вона допомагає виявити приховані резерви, за рахунок яких компанія може отримати додатковий прибуток. Тож вибору аудиторської фірми справді варто приділити особливу увагу!

Коментарі :


18.04.2019 14:33 Ігор

Яка мінімальна ціна аудиту для ФОП 5 працівників?


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат