В Ужгороді відкриють кімнату-музей закарпатського графіка-філософа Павла Бедзіра

admin 11.07.2016 09:09 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Засновником музею є відомий закарпатський літературознавець та фольклорист Іван Хланта


12 липня о 16.00 у неформальній галереї «Коридор», що на вулиці Пархоменка в Ужгороді, відкриють кімнату-музей закарпатського графіка-філософа Павла Бедзіра.
За музей слугуватиме колишня майстерня художника. Тут у приміщенні колишнього художфонду свого часу мешкали із дружиною, художницею Лізою Кремницькою.
12 липня вибране невипадково.
У лютому цього року Павлу виповнилося б 90. Але тоді не мали, де зібратися, щоб пом'янути вчителя, у майстерні тривав ремонт. - каже його учень, художник Павло Ковач. – 12 липня 2002 року ми поховали його. Зібралися у художфонді і влаштували виставку, яку присвятили вчителю.
Так і народилася неформальна галерея «Коридор», яка нині знана у мистецьких колах України.
Нині Павло Ковач є своєрідним охоронцем речей вчителя (музичних платівок, листів із приватною перепискою із дружиною - художницею Єлизаветою Кремницькою, окремих документів).
Він каже, що нарешті розібрав так звану «бедзірівську» бібліотеку. Тому можна сказати, що у цей день відбудеться її презентація для загалу.
Павло скуповував різну літературу, любив малювати у книжках. Читав і малював. А ще дуже часто, коли йшов у гості до друзів, то ніс із собою якусь книгу чи роботу, - згадує.
Тому пан Ковач закликає всіх, хто знав, товаришував із закарпатським філософом, принести із собою чи поділитися із музеєм «бедзірівською» книгою, світлиною чи річчю.

Оксана Штефаньо,
karpatart.com

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат