Яким було перше півріччя для українських банків та їх клієнтів?

admin 11.08.2014 15:21 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Про критерії оцінки фінансового стану банку, про тенденції на депозитному і кредитному ринку – розповів Сергій Федина, Керуючий Регіонального відділення АТ «ОТП Банк» в м. Ужгород

1. Пане Сергію з огляду на останні події із введенням у банки тимчасової адміністрації, як би Ви рекомендували громадянам оцінювати платоспроможність банку?
Я сподіваюся, що колись настане час, коли вкладникам не потрібно буде самим розбиратися в цих питаннях, і вони зможуть беззастережно довіряти регулятору, у завдання якого, власне, і входить регулювання системи.
Але якщо вже клієнтам доводиться розбиратися, то перш за все я б рекомендував пересвідчитися, чи перевіряє банк міжнародна аудиторська компанія - інакше цифри звітності банку не є надійними.
Про надійність банку говорять такі три показники: капіталізація, ліквідність та підтримка материнського банку або акціонера. Наприклад, ОТП Банк за рівнем капіталізації займає високу позицію з показником адекватності капіталу на кінець другого кварталу 14,13% (при нормативі 10%). Ліквідність взагалі перевірити легко, навіть без всяких цифр: просто зателефонуйте в інформаційний центр банку і дізнайтеся, чи видає банк кредити, чи не вводив обмежень на видачу депозитів і готівки. І все буде ясно. Якщо ОТП Банк кредитує населення і підприємства, то очевидно, що у банку на це є гроші. Це підтверджує і показник поточної ліквідності банку, який склав 86,31%, більш ніж у двічі перевищивши норматив, встановлений НБУ (40%).
Але, як я зазначив, крім цифр, є ще такий фактор, як відкритість і чесність банку, який визначається підходами акціонерів або власників. Наприклад, у нас 100% акціонером є найбільший угорський банк OTP Bank Plc, міжнародний характер бізнесу якого будується на абсолютній публічності та належних банківських практиках.
2. За Вашими оцінками, що сьогодні відбувається з капіталізацією та фінансовим станом банків?
Маю відзначити, що у поточних умовах спостерігається дуже специфічна історія з капіталізацією і резервами банків. Наприклад, ОТП Банк завжди формує резерви на покриття можливих втрат за кредитами, виходячи з реальних показників свого кредитного портфеля. Ми в ОТП Банку чітко бачимо і оцінюємо кредитні ризики і тому створюємо відповідну резервну базу під них. Саме тому вже другий квартал поспіль ми несемо збитки (незважаючи на прибуткову операційну діяльність!). Слідувати належним банківським практикам ОТП Банку дозволяє достатня капіталізація. Напроти, щоб не показувати збитки, деякі банки розформовують резерви або формують їх у недостатньому обсязі. Це не шлях для ОТП Банку. Прояснити справжню ситуацію з капіталізацією банків має поточне стрес-тестування під егідою МВФ. За результатами стрес-тестування до деяких банків може бути висунута вимога доформування резервів і докапіталізації, відповідно.
3. А які тенденції спостерігалися у першому півріччі на депозитному ринку?
У першому півріччі по банківській системі спостерігався відтік депозитів як за вкладами у гривні, так і іноземній валюті. За гривневими депозитами вже фіксується тенденція притоку депозитів. За вкладами в іноземній валюті ситуація виглядає дещо непевно з огляду на поточні обмеження на зняття коштів з валютних рахунків.
Мені приємно повідомити, що у поточних складних умовах ОТП Банк став одним із небагатьох банків, який зміг наростити депозитний портфель фізичних осіб у національній валюті в порівнянні з початком року. За 6 місяців 2014 року депозити населення в національній валюті в АТ «ОТП Банк» зросли на 29,7% на фоні 13% відтоку по банківській системі. Приріст пасивів у національній валюті в ОТП Банку склав 624 млн грн, що істотно перевищує результат інших фінансових установ.
Підґрунтям росту депозитного портфеля ОТП Банку може слугувати те, що зараз вкладники більш розважливо підходять до вибору банку для розміщення депозиту. Найбільш затребуваними залишаються вклади у гривні, які дозволяють клієнтам отримувати максимальний дохід. Крім того, все більшою популярністю користуються ощадні вклади з вільним доступом до коштів (в ОТП Банку - акційний вклад з вільним зняттям та поповненням «Доступні гроші»)
4. Що відбувалося в першому півріччі з кредитуванням юросіб?
У першому кварталі 2014 спостерігалося як сезонне зниження кредитного портфеля, так і зменшення завантаження діючих кредитних лімітів. Знизився попит на фінансування через уповільнення ділової активності в цілому, обумовлене нестабільною політико-економічною ситуацією.
Проте, за результатами півріччя ОТП Банком було підписано кредитних угод на суму майже 1 млрд грн, з них 100 млн грн призначено підприємствам малого та середнього бізнесу.
Нам вдалося не тільки зберегти існуючу клієнтську базу, але й отримати рекордно велику кількість нових корпоративних клієнтів. За 6 місяців цього року кількість відкритих рахунків порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася рівно в двічі. Багато клієнтів приходять до нас, випробувавши складності у співпраці зі своїми банками, не отримавши від них кредитну підтримку.

4. Що відбувалося в першому півріччі з кредитними програмами для фізосіб?
В умовах складної політико-економічної ситуації, беззаставні позики (кредити готівкою, кредитні картки та кредити на товари) були найбільш популярними з усіх видів роздрібних кредитів, оскільки дозволяють позичальникові оформити кредит на будь-які цілі в найкоротші терміни, за досить простою процедурою і без підтвердження доходів.
Незважаючи на призупинення банківської діяльності в таких великих містах як Луганськ, Донецьк, Краматорськ та загального зниження інтересу позичальників до кредитування (у людей немає впевненості у стабільному доході в найближчому майбутньому), існуючий портфель беззаставних кредитів в ОТП Банку залишався стабільним.
Постійно працюючи над розширенням своєї мережі споживчого кредитування і задоволенням потреб населення в кредитних коштах, у червні-липні цього року ОТП Банк розпочав співпрацю з такими великими торговельними мережами, як «Комфі» та «Ельдорадо».
Крім того, ОТП Банк широко представлений на ринку інтернет-магазинів, постійно розробляє унікальні електронні сервіси обслуговування клієнтів. Кількість сайтів партнерів становить понад 300 ресурсів. Серед них - лідери ринку: bt.rozetka.ua, fotos.ua, allo.ua, sokol.ua, deshevshe.net.ua, foxmart.ua.
Своєрідним знаком якості нашої діяльності слугує те, що ОТП Банк два роки поспіль (2012 і 2013) перемагав у номінації «Споживчий кредит» за результатами щорічного Конкурсу торгових марок «Фаворити Успіху» в Україні.

За більш детальною інформацією можете звертатися:
Регіональне відділення АТ "ОТП Банк" в м.Ужгород.
Адреса: м.Ужгород, вул.Минайська,24
(0312) 67-91-15, (0312) 67-91-07

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат