Щодо ліцензування імпорту лікарських засобів — Держслужба з лікарських засобів Закарпаття

admin 22.02.2013 10:52 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Введення з 1 березня ліцензування імпортних ліків буде відбуватись поступово і не спричинить негативних наслідків для пересічних громадян.

На фармацевтичному ринку будуть встановлені цивілізовані правила, які мають забезпечити населення усім необхідним асортиментом сучасних лікарських засобів належної якості та за доступною ціною. Ця норма вже майже 12 років працює в Європейському Союзі. В Україні вона вступає в дію з 1 березня 2013 року.
        Ліцензування імпорту лікарських засобів є світовою нормою, яка гарантує якість, безпеку, ефективність та відповідність вимогам реєстраційного досьє кожної серії лікарського засобу.
        Закон про ліцензування імпорту лікарських препаратів покликаний реалізувати основну вимогу: в Україну мають потрапляти тільки препарати, які реально використовуються у світовій медичній практиці, і за ціною, яка співставна з ціною у сусідніх країнах. Цей головний принцип і передбачений у заходах, які Уряд здійснює для наведення порядку на фармацевтичному ринку.
          Зараз ситуація в країні складається таким чином, що ввезення ліків здійснюється через ланцюг посередників – дистриб’юторів. Відповідно ціна ліків, які отримує пацієнт може зростати в декілька разів. При цьому якість не гарантується жодним з суб’єктів господарювання в цьому ланцюгу. Дистриб’ютори лікарських засобів в Україні несуть відповідальність лише за їх зберігання   та розподілення (дистрибуцію).
        Завдяки впровадженню процедури ліцензування імпорту питання гарантії якості препарату буде вирішуватись безпосередньо на території України, де і знаходитиметься уповноважена особа імпортера.
        В Державній службі України з лікарських засобів відбулася нарада за участі першої десятки імпортерів ліків, представників провідних виробників іноземних ліків та іноземних громадських організацій.
        До присутніх була доведена інформація щодо порядку отримання ліцензії на імпорт лікарських засобів. Був представлений пакет документів, який необхідно надавати для отримання відповідної ліцензії.
        Провідні імпортери ліків проінформували про те, що вони мають на своїх складах запаси ліків на 3-4 місяці, і країна буде цілком забезпечена ліками іноземного виробництва.
        Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов   наголосив на тому, що завдяки введенню ліцензування імпорту та прямим контрактам між виробниками   та імпортерами без посередників   будуть створені додаткові передумови для зниження цін на ліки. „Введення ліцензування з 1 березня створить додаткові передумови для зниження цін на лікарські засоби   імпортного виробництва, або, принаймні,   збереження їх на нинішньому рівні завдяки усуненню посередників”, - підкреслив О.Соловйов.
        По даному питанню 13.02.2013 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України, де глава Уряду наголосив: закон про ліцензування імпорту ліків пройшов максимальне обговорення з громадськістю, лікарями, учасниками ринку. Було прийнято рішення запроваджувати цю систему у кілька етапів. Причому на першому етапі, півроку, передбачено виключно заявний принцип ліцензування: „Тобто ліцензія видаватиметься просто на заяву імпортера, - наголосив Микола Азаров. – Тому спекуляція щодо можливого дефіциту, припинення постачання ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції. Які до того ж аморальні щодо стурбованих пацієнтів і нашого суспільства”.

Петро Яцук, начальник Державної служби з лікарських засобів Закарпаття

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат