"Не можна вводити жодну монополію на видачу журналістських документів" - Сюмар

admin 15.11.2012 20:14 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

МВС виступає за створення єдиної національної прес-карти. Про це повідомив заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков.

Він зауважив, що для того, аби система запрацювала, окрім введення самих прес-карт необхідно внести відповідні зміни до законодавства. Зокрема, прирівняти інтернет-видання до засобів масової інформації, скасувати редакційні посвідчення, внести норми щодо єдиної прес-карти, умов її видачі.
Голова Інституту масової інформація Вікторія Сюмар (НА ФОТО) пояснила Gazeta.ua, що про зміни у законодавстві говорити поки зарано, але у будь-якому разі, введення монополію на видачу журналістських документів є небажаним.
Як розцінюєте заяву МВС щодо того, що необхідно скасувати всі редакційні посвідчення і ввести прес-карту одного зразка?
- Насправді, заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков сказав, що це їм би полегшило роботу, бо вони дуже часто не можуть перевірити, чи справжнє посвідчення чи ні. Особливо це проявилося на виборчих дільницях, де було незрозуміло — журналісти це, чи не журналісти, давати їм інформацію, чи ні, бо будь-хто може надрукувати посвідчення. Тому мова йшла саме про те, щоби журналіст був більш відповідальнішим у цьому контексті, аби було б простіше працювати.
Чи є реальна потреба вводити єдину прес-карту?
- У будь-якому разі, процес створення єдиної прес-карти ведеться Спілкою журналістів і національною профспілкою. Але особисто я абсолютно проти повної монополії будь-кого, навіть кількох журналістських організацій, на видачу таких прес-карт. Адже сьогодні є велике питання зокрема щодо того, що робити з інтернет-виданнями, що робити з блогерами, які творять і поширюють інформацію. Це питання кількох років обговорення і знаходження консенсусу. Це питання саморегулювання журналістської спільноти. Тому що світ змінюється, медіа дуже сильно змінюються, ті, хто творить медіа змінюються. І на цілу низку запитань ми не маємо відповідей. Цей процес має відбуватися з максимальним врахуванням інтересів усіх, хто реально творить контент.
Якщо це все таки буде запроваджено, чи не призведе це до маніпуляцій?
- Зараз ввести такі зміни не можуть, бо не прийняті відповідні зміни до закону. Це може бути застосовано хіба що як саморегулювання. Однозначно, що обов'язковим це бути не може. Є Національна профспілка і Спілка журналістів, до них входить кілька редакцій чи окремі журналісти. І вони можуть їм видавати посвідчення типу єдиного зразка, як зараз НСЖУ видає свої посвідчення, котрі дають низку прав для журналістів. Але законом передбачено саме редакційне посвідчення. Тобто, якщо вони щось зроблять, це вони зроблять для своїх членів. Але може бути добра волі державних органів визнавати і редакційні посвідчення і такі спеціальні посвідчення. Але закон є закон, і до внесення цих змін до закону буде працювати нинішня система.
Інша справа, якщо постане питання про зміни до законодавства. Адже якщо там якийсь "Журавський" щось там внесе, то воно так і піде. Тому треба налагоджувати це питання виходячи з журналістської спільноти, щоб це стало журналістської практикою. Потрібно саморегулювання самими журналістами, і тільки тоді можна говорити про якісь введення в законодавстві.
Який світовий досвід щодо цього?
- Світова практика дуже різна. У Франції це відбувається саме так — ти не журналіст, допоки у тебе немає прес-карти, виданої спеціальною комісією, яка створюється різними медіа-холдінгами, структурами цієї галузі. І вони дивляться, чи журналістика є основним джерелом прибутку у цієї людини. Якщо так, то тоді вона отримує прес-карту, яку визнає держава. Але там ця практика існує ще з 1948 року і вона є сталою, там це всіма визнається.
А як щодо інших країн?
- Є низка країн, в якій працюють зовсім інші речі, зокрема, ті ж редакційні посвідчення. Наприклад, така система працює у США. Тобто, країн демократій мають різні моделі.
Та от якщо повернутися до Франції, то там є ще один нюанс - всі журналісти мають 20% знижки на податок . Тобто, там це має дуже серйозний економічний зиск. Бо якщо податки забирають 50-45% зарплатні, то ти можеш зекономити чверть грошей. А ви собі уявляєте, щоби український Мінфін дав дозвіл на те, щоби журналісти не платили податки, бо журналістські організації будуть визначати, хто саме не платитиме податки?
Тому тут до законодавчих змін нам ще дуже і дуже далеко. І напевно, це добре, бо процес має йти поступово.

Олеся ДУБОВИК

gazeta.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат