Українська газета в Америці почалася із закарпатців і редагується закарпатцем

admin 13.11.2012 10:02 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Про це йшлося під час презентації книги «Вільне слово американської України: до 120-річчя газети «Свобода». Книгу написав наш земляк, журналіст Петро Часто, котрий свого часу працював у газеті «Закрпатська правда».

«До 1989 року газета «Свобода» була щоденною і з штатом у 12 осіб. З того часу – щотижневою. Коли нас ставало все менше, я зрозумів, якщо я не сяду писати, то цього не зробить ніхто інший», – розказав Петро Часто і зазначив, що робота над книгою тривала 2 роки. Взагалі, засновано газету у далекому 1893 році групою священиків із Закарпаття і Галичини. Вони створили «Руський народний союз», який згодом назвали «Українським народним союзом». Ця організація і є видавцем «Свободи». Особливістю газети є те, що її авторами були геніальні українці: Михайло Грушевський, В’ячеслав Липинський, Симон Петлюра, Іван Франко, Панас Мирний, Михайло Коцюбинський тощо.

«На Україні журналістика відзначається емоційністю, а в Америці вона більше суха. Там працюють за принципом: Що? Де? Коли? Тому дуже важко зберегти себе в емоційному плані. «Свобода» ж відрізняється від інших американських газет. Там працюють люди, які не втратили себе», – зазначив Петро Часто.

Книга містить 52 розділи, кожен з яких проілюстрований номером газети, притаманним тому періоду, про який йдеться. Автор каже, що видання представляє життя газети та життя тих людей, котрі опинилися поза межами України.

Видання вийшло друком у видавництві «Timpani», директор якого – Ярослав Федишин – розповів, що усього робота тривала не більше тижня. Щоправда, наразі віддруковано 100 примірників. Усього ж наприкінці тижня побачить світ 1000 екземплярів, далі, якщо буде попит, іще кілька тисяч. За словами Ярослава Федишина, книги будуть представлені не тільки у книгарнях, але й у бібліотеках та у вищих навчальних закладах, де є історичні факультети та факультети журналістики.

Художнім оформленням книги займалася донька Петра Івановича – Еріка Слуцька, версткою – зять Степан. Еріка дуже пишається своїм батьком і переконана, що видання буде корисним і на Україні, і поза її межами. За словами Еріки Слуцької, якби батько написав усе те, що міг би написати, то видання мадло б кілька томів.

Сьогодні газету розповсюджують за передплатою. Крім того, кожен номер розміщується в інтернеті. Та популярність у «Свободи», зізнається Петро Часто, уже не така, як років 50 тому. Одна з причин полягає в тому, що сучасна американська молодь українського походження уже не настільки знає українську, аби читати...

Закарпаття онлайн

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат