Впродовж серпня на Закарпатті зафіксовано 25 випадків лептоспірозу, троє людей померли

01.09.2023 23:21 ЗДОРОВ'Я

ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що на території Закарпатської області зареєстровано значне ускладнення епідситуації із небезпечного інфекційного захворювання – лептоспірозу.


Упродовж серпня 2023 року, за оперативними даними закладів охорони здоров’я, зареєстровано 25 людей, які захворіли на лептоспіроз, зафіксовано 3 летальні випадки. Наразі 16 людей ще перебувають на лікуванні.

"Летальні випадки зафіксували в Іршаві на Рахівщині та в одному із сіл Перечинської громади. Як вказують епідеміологи, між цими випадками зв'язку немає. Люди знаходилися в різних територіальних громадах, не купляли якусь продукцію в одному місці: чи м'ясо, чи хлібобулочні, чи інші вироби, чи овочі, фрукти, які могли б бути єдиним джерелом", — розповів на брифінгу директор департаменту охорони здоров'я Анатолій Пшеничний.

Початок гострий, починається з інтоксикації, вираженої загальної слабкості, високої температури, яка часто не дуже реагує на жарознижувальні препарати. Характерним симптомом є також виражена болючість литкових м'язів і ураження сечостатевої системи, тобто зменшення кількості сечі та її повна відсутність.

"47% випадків — джерелом інфекції були гризуни. Наша біогрупа роз'їжджала по всіх цих осередках, розставляла мишоловки, а на другий день збирала. Наші спеціалісти в тих осередках провели і дезінфекцію, і дератизацію, додатково ще на мишоловки половили. Усім тергромадам дали завдання зайнятися благоустроєм території, виділити кошти для проведення дератизації в найкоротші терміни за епідпоказами. В нас реєструвалися випадки лептоспірозу на більшій частині області і щороку реєструються в кожному районі", — розповіла директорка Закарпатського центру контролю та профілактики хвороб Галина Сітник.
____________________________________________________

Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання. Без лікування або при пізньому зверненні за медичною допомогою лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, центральної та периферичної нервової системи чи навіть смерті.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність. У цей період, коли люди інтенсивно займаються сількогосподарськими роботами, ловлять рибу, косять траву, прибирають у підвалах, працюють на городах і полях без засобів захисту, проводять більше часу на природі та біля водойм, зростає захворюваність на лептоспіроз.

Захворіти на лептоспіроз можна:

— при догляді за хворими та інфікованими тваринами;
— під час виконання сільськогосподарських робіт;
— при укусі гризуна;
— сінокосі на зволожених територіях;
— вживанні інфікованих продуктів харчування, води;
— під час купання в заражених водоймах, риболовлі.
— полюванні у заболоченій місцевості.

Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу:

— висока температура до 39,5–40,5°С;
— головний біль;
— озноб;
— біль у м’язах, переважно локалізований у литкових м’язах;
— блювання та діарея;
— жовтяниця, спочатку спостерігається невелике пожовтіння склер, потім, на 4–6 день захворювання, з’являється пожовтіння шкірних покривів;
— почервоніння очей;
— висип, який локалізується на кінцівках і тулубі, характер висипу різноманітний;
— невелика набряклість обличчя та верхньої половини тулуб;
— розлади сну (безсоння);
— зниження апетиту.

Профілактичні заходи, яких необхідно дотримуватися, щоб не захворіти на лептоспіроз:

— знищуйте гризунів у особистих помешканнях;
— вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;
— під час робіт на полях, у заболоченій місцевості, на м’ясокомбінатах, під час догляду за хворими тваринами, на риболовлі використовуйте засоби захисту – рукавиці, гумові чоботи;
— уникайте контакту з гризунами, дикими та свійськими тваринами – джерелами інфекції;
— оберігайте продукти та воду від гризунів, не тримаючи їх відкритими, особливо у підвальних приміщеннях та укриттях.
— уникайте купання у водоймах з непроточною водою, особливо у мілководних;
— не купайтеся, якщо на тілі є порізи, подряпини та рани;
— не використовуйте воду з відкритих водойм для пиття, а також миття овочів та фруктів;
— завжди мийте овочі і фрукти;
— кип’ятіть воду та термічно обробляйте продукти тваринного походження;
— не ловіть рибу у заборонених місцях;
— дотримуйтесь особистої гігієни, мийте руки перед їжею, приймайте душ з милом, обробляйте дезінфекторами будь-які рани на тілі;
— не ходіть босоніж у заболочених місцях.

Якщо у вас є симптоми захворювання — зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може призвести до смерті.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат