Медична лабораторія OneLab в Ужгороді — кур’єр, аналізи за викликом та висока точність результатів

28.09.2019 20:24 ЗДОРОВ'Я

Мало хто може посперечатися з тим, що запорукою успішного медичного обстеження чи, якщо вже так сталося — лікування є досвідченість та майстерність лікаря та точність аналізів. Днями в Ужгороді відкрилася унікальна медична лабораторія OneLab з новим підходом до медичного лабораторного обстеження.

Цього тижня лабораторія відкрила двері перед журналістами, аби розповісти трохи про стандарти та унікальні моменти роботи OneLab. Тиберій Островка, головний лікар та виконавчий директор OneLab, розповів про деякі особливості лабораторії. «Ми — лабораторія, яка працює з клініками і лікарями, — каже пан Тиберій. — За штрих-кодом на пробірці чи контейнері з аналізом, який наклеїли в клініці, ми бачимо, яке дослідження потрібно провести».

Унікальним аналізом, який робить лабораторія, є аналіз на рідинну цитологію — в Ужгороді подібного не робили, матеріали для аналізу надсилалися в Київ чи Львів. Цей аналіз, як пояснив Тиберій Островка, дозволяє виявити проблему на тому рівні, на якому клінічного прояву хвороби ще немає. «Тобто після такого обстеження і при виявленні хвороби, можна почати лікування і на цьому етапі людина має 100 % одужання», — каже керівник закладу.

«Кожна лабораторія по-своєму унікальна в дотриманні стандартів, методик дослідження, — доповнює лікар-вірусолог, кандидат медичних наук Наталя Потокій, — і рідинна цитологія не є на сьогодні новим методом, він широко використовується в нас в області, але ніхто поки що не проводить дослідження безпосередньо на місці».

Методика, як розповіла лікар, направлена на цитологічне дослідження різних матеріалів, у першу чергу затребувані цитологічні дослідження з метою скринінгу на рак шийки матки. «Методика рідинної цитології якраз і дозволяє видати максимально якісний результат через те, що сам матеріал по-іншому забирається, по-іншому готується препарат для лікаря-цитолога, який оцінює, чи є атипічні зміни у клінічному матеріалі. І оскільки матеріал якісніший, то він дозволяє цитологу якісніше описати цитологічну картина, а лікарю виявити захворювання на ранніх стадіях», — каже лікар.

Лабораторія отримала ліцензію 28 грудня 2018 року і практично з січня почала роботу. Налаштовували апаратуру, налагоджували зв’язки. До речі, про апаратуру. Все обладнання лабораторія прид­бала в лізинг через компанію ІнтелМед, офіційного партнера світових виробників медобладнання. Загалом це вперше на теренах України медична лабораторія пішла на такий крок. А компанія ІнтелМед є ще й постачальником реагентів для лабораторії OneLab.

Доказова медицина відходить від суб’єктивних методів дослідження. Картинка, яка є в багатьох із нас, начебто лаборант схилився над мікроскопом і вивчає матеріали для аналізу, безнадійно застаріла. Адже людський фактор, суб’єктивність лаборанта не дадуть 100 % нейтрального результату, тут гратиме роль самопочуття та навіть настрій лаборанта. Доказова медицина допомагає уникнути цих моментів, пропонуючи цілий ряд автоматичних аналізаторів, які можуть оцінити такі параметри, які людина немікроскопічно не може оцінити.

Окрім того, аналізатор досліджує набагато більше клітин: при великій вибірці — більша точність результату.

OneLab щоразу намагається налагодити контакти з лікарями, щоб пацієнту був назначений саме необхідний набір аналізів, не було нічого зайвого. «Ми намагаємося оптимізувати і переліки лабораторних досліджень, і тісно співпрацювати з лікарями», — каже Наталя Потокій.

У свою чергу Тиберій Островка розповів, що вони щоразу проводять тісні спілкування з лікарями, знайомства та тренінги. Знання застарівають, лабораторна діагностика розвивається, йде далі і нерідко самі лікарі таки визнають свої певні прогалини і йдуть читати і вивчати новий досвід. «Не дивно, що лікар, маючи не одного хворого, не може фізично простежити всі новинки розвитку технологій, тому ми готові і можемо надати в цьому підтримку і допомогу», — розповідає пан Тиберій.

Всі працівники лабораторії мають медичну освіту і великий досвід роботи і це дуже важливо, бо нерідко роботу лаборанта виконують біологи. Але для глибинного розуміння процесу дуже важливо, коли в лабораторії працює саме медик. Це допомагає і в спілкуванні з лікарями, і налагоджувати контакти, і в розумінні всіх процесів виробництва.

«Часто лікарі кажуть: мовляв, та що працівники лабораторії можуть нам підказати? Але ми реально можемо підказати, бо ми професіонали в своїй справі — в галузі лабораторної діагностики», — каже Наталя Потокій.

Ну і, звісно, цінова політика. Є багато чинників її формування, у випадку лабораторії OneLab не останню роль грає відсутність транспортування аналізів до Києва чи Львова, якість реактивів, з якими працюють у лабораторії, та ще ряд факторів. «Ми готові заробляти менше, але дати кращу ціну для людини, — каже головний лікар Тиберій Островка. — Ми готові на цей крок, тому що ми прийшли не на один день».

Ну і насамкінець — особливо цікавий момент у роботі медичної лабораторії OneLab.

Кур’єр з медсестрою з лабораторії виїжджають для забору аналізів безпосередньо до пацієнта (додому чи навіть у лікарню). Такий виклик є безкоштовним! Потрібно просто зателефонувати за номером 0 800 40-09-40. Результати простих досліджень пацієнти отримують протягом години в електронному варіанті на електронну адресу чи у вайбер. Результати всіх інших аналізів людина отримає протягом дня.

Перелік медичних досліджень, які можна зробити в лабораторії, постійно зростає.

Одним словом, нарешті в Ужгороді відкрилася лабораторія, яка має найкраще та найсучасніше обладнання, яким могла би пишатися будь-яка європейська лабораторія. Це — найновіше обладнання провідних світових виробників SIEMENS, DiaSorin, Zeiss, Rotor-Gene та інших. І саме те, що аналізи робитимуться на місці й на найкращому обладнанні гарантує їх високу точність, що значно допоможе лікарям робити більш точний діагноз.

Зоряна Попович, фото Аркадія Шиншинова.
Ліц. МОЗ № 2494.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат