Туберкульоз - серед найбільших інфекцій-убивць у світі

Сімейний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Зіна Керечанин 18.03.2015 16:10 ЗДОРОВ'Я

Щорічно 24 березня проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування цього небезпечного захворювання.

  Всесвітній день боротьби з туберкульозом покликаний привернути увагу до масштабів цієї хвороби , способів її профілактики і лікування. Це не день для суму й страху. Це нагода заявити про   рішучість і відповідальність в контролі за хворобою, наголосити на принциповій необхідності продовжувати пошук можливостей для вчасної діагностики, ефективного лікування та успішного одужання всіх хворих на туберкульоз людей.
              Жодній країні світу поки не вдалось знищити туберкульоз. У наш час третина світового населення інфікована туберкульозом Кількість нових випадків знижується в світі менше, ніж на 2%. Якщо темпи подолання хвороби не зменшаться, людству знадобиться щонайменше 200 років, щоб знищити захворювання.
Туберкульоз   на другому місці після СНІДу серед найбільших інфекцій-убивць у світі. Близько 1,5 млн осіб помирають від туберкульозу щороку   Майже 80 000 із померлих – діти.
          В Україні епідемія туберкульозу офіційно зареєстрована у 1995 році. Туберкульозом хворіли і хворіють сотні тисяч українців, сотні тисяч вже загинули і продовжують вмирати. У 2009 році МОЗ України заявив про те, що у країні спостерігається надзвичайна ситуація із захворюваністю на туберкульоз.

        Як можна заразитися туберкульозною інфекцією?

          Бактерії туберкульозу передаються повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови. Заразитися можна де завгодно - у магазині, громадському транспорті, у гостях, під час поцілунку, докурювання чужої цигарки. Найбільше ризикують захворіти люди, що тривалий час контактують із хворим на туберкульоз у погано провітрюваному приміщенні.
Однак заразитися збудником туберкульозу ще не означає захворіти на цю хворобу.
  Зі 100 людей, що заразилися цією інфекцією, захворює не більше 5. У решти збудник «дрімає» в очікуванні ослаблення захисних сил організму.
Від чого може ослабнути імунна система людини?
Насамперед унаслідок голодування, незбалансованого харчування, за нестачі в раціоні білкової їжі (м'яса, молока, сиру, яєць), тваринних жирів (вершкового масла) та вітамінів.
Дуже підривають захисні сили організму шкідливі звички - куріння тютюну та вживання алкоголю, наявні захворювання: ВІЛ-інфекція, діабет та ін.
Опірність організму різним хворобам знижує постійна перевтома, негативні емоції.

              Запам'ятайте найбільш характерні ознаки , при наявності яких вам потрібно   негайно звернутися   до лікаря :

-   схуднення,
-   загальна слабкість, зниження працездатності,
-   пітливість, особливо вночі,
-   відсутність аппетиту,
-     температура тіла 37-37,5 °С,
-   кашель, що не проходить більше двох тижнів.

           
            Лікар запропонує вам пройти необхідне обстеження ( флюорографію органів грудної клітки,обстеження мокротиння, реакція Манту та ін.).

            Хворобі легше запобігти, ніж лікувати, тому дуже важливо знати заходи профілактики туберкульозу.
Бактерії туберкульозу дуже стійкі до різних чинників: холоду, тепла, вологості, чудово зберігаються у домашньому пилу. Тому   стежте за порядком і чистотою, систематично провітрюйте приміщення, в якому перебуваєте, регулярно робіть вологе прибирання, уникайте шкідливих звичок,   дотримуйтеся режиму праці та відпочинку, не допускайте перевтоми, більше будьте на свіжому повітрі   (бактерії туберкульозу не витримують сонячного світла).
              Пам’ятайте, що туберкульоз виліковна хвороба у випадку раннього її виявлення та призначеного лікування. Зверніться до свого сімейного лікаря і пройдіть безкоштовне флюорографічне обстеження органів грудної клітки. Будьте відповідальними до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.




 







Сімейний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Зіна Керечанин

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат